Közélet

Korlátlan szavatosságú elsősegélydoboz

Pozsony | Minden sofőrt érintő módosítást tervez a közlekedési minisztérium, az elsősegélydobozok szavatossága a jövőben korlátlan lesz. Ha a tárca javaslatát a gyakorlatban is bevezetik, egy elsősegélydobozt hosszú éveken át lehet majd használni, a szavatosság lejárta miatt a rendőr nem ad büntetést.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 30. 19:30

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Egy új elsősegélydoboz 10 euróba kerül, ha nincs az autóban, vagy lejárt a szavatossága, akkor a rendőr ezért a közúti ellenőrzés során akár 50 eurós bírságot is adhat. Ráadásul, ha nagyon aprólékosan végzi egy technikus az időszakos műszaki vizsgát (STK), akkor a vonatkozó előírások szerint ezt nem adja meg olyan gépkocsinak, amelyben lejárt szavatosságú elsősegélydoboz van.

„Az egészségügyi minisztériummal együttműködve készítjük a vonatkozó előírások módosítását, hogy a sofőröknek ne kelljen többé lecserélniük az elsősegélydobozt csak azért, mert lejárt a szavatossága” – állítja Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője.

Jelenleg egy gépjármű elsősegélydobozában 17 egészségügyi segédeszközt találunk, az ollótól a fáslin át egészen a fertőtlenítőkig. Reális szavatossága viszont legfeljebb négy készítménynek van, elsősorban fertőtlenítőkről vagy kisebb horzsolások, apró sebek ellátására szolgáló eszközökről van szó. Viliam Dobiáš, a Szlovák Vöröskereszt elnöke díjazta, hogy a minisztérium eltörli a szavatosságot, szerinte így sikerül megakadályozni az egészségügyi kellékekkel való pazarlást.

Ducká szerint számos uniós tagállamban már nem jár le az elsősegélydobozok szavatossága. „A gyakorlatban úgy működik majd az új szabályozás, hogy egy elsősegélydoboz a szavatosság lejárta után is érvényes lesz, feltéve, ha minden előírt egészségügyi segédeszközt tartalmaz, s egyiknek a csomagolása sincs megsértve vagy felnyitva” – tájékoztatott Karolina Ducká, a tárca szóvivője. (dem, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Miből él az elnökjelölt?

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?