Hogyan tüntessük el hatékonyan autónkról a madárürüléket és egyéb szennyeződést?

autó
Pozsony |

Madárürülék, több száz szétkenődött rovar, pollen vagy fenyőgyanta – az autónkra száradt makacs szennyeződés megnehezítheti a hétköznapjainkat. Néha már előre tudjuk, hogy ha egy fa alá parkolunk, akkor másnap nagy eséllyel autómosóban kezdjük a napunkat. Utánajártunk, hogyan lehet hatékonyan eltávolítani a leggyakoribb szennyeződéseket az autó karosszériájáról.

Vannak sofőrök, akik az autójukat csak kétszer mossák meg egy évben: egyszer tavasszal, egyszer pedig karácsony előtt. Az ilyen embert nem igazán hoz ki a sodrából egy-egy madárürülék a motorháztetőn. Akadnak viszont olyanok is – és én is ebbe a csoportba tartozom –, akik képtelenek megállni, hogy koszos autót vezessenek, ezért a legkisebb szennyeződéssel is a legközelebbi kézi autómosóba száguldanak.

A másik extrém egy kolleganőm egy szlovák napilapból, aki még a tesztelésre kapott autókat is tökéletesen lemossa, mielőtt visszaadná őket a márkakereskedésben, ahol egyébként azonnal megmosnák az autót. „Tudom, de képtelen vagyok piszkosan leadni” – mondta egyszer mosolyogva mikor láttam, hogy az autót talán még tisztábban adja le, mint ahogy megkapta. Így vagy úgy, a személyes tapasztalataim alapján is összegeztem, hogyan lehet a leggyakoribb szennyeződést hatékonyan eltávolítani az autónkról.

galabm

A madárürülék

Ebben az esetben kulcsfontosságú az idő, minél gyorsabban eltávolítjuk a madárürüléket az autóról, annál könnyebb dolgunk van. A madárürülék erősen maró hatású anyagokat és savakat tartalmaz, amelyek a napsütéssel kombinálva könnyen kikezdhetik a karosszéria fényezésének felső rétegeit. A felforrósodó lakkon értelemszerűen gyorsan felmelegszik az ürülék is, a lassan oldódó agresszív savas anyagok pedig fokozatosan bejutnak a lakk felső szerkezetébe. Minél tovább hagyjuk az ürüléket az autón, annál nagyobb a kárveszély. Könnyen előfordulhat, hogy egy idő után az ürülék helyén világosabb folt marad, amit már aztán nem lehet eltávolítani. Erre a szennyeződésre különösen háklisak a sötét, fekete színű autók.

Értelemszerűen akkor van a legkönnyebb dolguk, ha a madár épp olyankor üríti ki magát az autóra, amikor benne ülnek vagy mellette állnak. Ez esetben elég egy papír zsebkendővel letörölni a szennyeződést, ám itt is legyenek óvatosak, ugyanis az ürülékben nemegyszer apró kavicsok vagy más kemény tárgyak lehetnek, amelyek eltávolításkor megkarcolhatják a lakkot. Kezdetek kezdetén így próbáltam egy hófehér, prémiumkategóriás SUV motorházáról letörölni egy tetemes madárürüléket, csak épp akkor még nem tudtam, hogy egy kis kavics is lehet benne. A szennyeződést tehát sikeresen letöröltem, a metálfényezést viszont tökéletesen összekarcoltam.

A megszáradt ürüléket tehát soha nem szabad száraz ronggyal feltörölni. A felületkezelő szakemberek egyetértenek, olyan termékeket érdemes használni, amelyek részben vagy teljesen fel tudják oldani az ürüléket, és egyben be is kenhetik velük az érintett területet. A tisztításhoz pedig ajánlott hosszabb szőrű, mikroszálas kendőt használni.

Ha nem rendelkeznek ilyen szerekkel, kipróbálhatnak nedvesített zsebkendőt vagy törlőrongyot tenni egy időre a megszáradt ürülékre, hogy felszívja a vizet, és aztán próbálhatják óvatosan eltávolítani. Ebben az esetben is a legfontosabb: először feloldani, majd aztán törölni és tisztítani.

mosas

Döglött rovarok

Nyáron elég végighajtani az autópályán és az autó orrát és a szélvédőt is több száz rovartetem fogja borítani. Nos ezzel a szennyeződéssel gyakran a több liter meleg víz, jobb sampon és az idegrendszerünk sem tud boldogulni, arról nem is beszélve, hogy az eltávolítás rendkívül időigényes.

Ebben az esetben is ajánlott speciális, rovarok eltávolítására szolgáló tisztítószereket alkalmazni, amelyekkel sokkal hatékonyabb a tisztítás, és jobban kímélik a lakkozást, mintha mondjuk csak vizes szivaccsal próbálnák lemosni az autót. A speciális tisztítószer alkalmazását jó kombinálni a magas nyomású vízsugárral való autómosással. Először felviszik a szennyeződésre a tisztítószert, ideálisan árnyékban, hogy ne száradjon fel azonnal, majd néhány perc után magas nyomású vízsugárral lemossák. A még ezután is megmaradt rovarmaradványokat már könnyedén el lehet aztán távolítani egy törlőkendővel.

gyanta

Fenyőgyanta

A „ne parkoljunk nyáron fenyőfa alatt” típusú jó tanácsokat azt hiszem mellőzhetem. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen nincs más lehetőségünk. Pedig a fenyőgyanta eltávolítása a legnehezebb. Letörölni egyszerűen nem lehet, s ha nem vesszük észre vagy túl sokáig az autón hagyjuk, komolyan megrongálhatja a lakkot és a metálfényezést.

Ha nem akarják kipróbálni a speciális, makacs szennyeződések eltávolítására szolgáló tisztítószerek egyikét, akkor alkalmazhatják azon módszereket, amelyeket még apám ajánlott abban az időben, amikor a korszerű vegyszerek még elérhetetlenek voltak. A fenyőgyantát aránylag hatékonyan feloldja a klasszikus főzőolaj, vaj vagy disznózsír. Rá kell önteni a gyantára, hagyni néhány percig, majd ideálisan egy lágy, mikroszálas ronggyal kell megpróbálni óvatosan, körkörös mozdulatokkal eltávolítani. A műszaki benzin vagy alkohol sem kellene, hogy ártson a lakkozásnak, alkalmazásuk után viszont jó samponnal letisztítani és viasszal bekenni az autót. A tiszta alkohol és a benzin is nagyon kiszárítja a lakott, fehér – ám eltávolítható – foltot hagy a fényezésen, és ha korábban valamilyen más gyantával bekenték az autót, értelemszerűen azt is eltávolítja.

kaszalas

Pollen és fű

A pollen önmagában nem károsítja az autó lakkozását és a metálfényezést sem, ám ebben az esetben is igaz, hogy a szennyeződést ajánlott a lehető leggyorsabban eltávolítani. Minél tovább az autón hagyják a pollent, az annál inkább „besüti” magát a tűző napon a lakkozásba, s annál nehezebb lesz később eltávolítani. Ha a szennyeződés olyan, hogy nem tudnak mit kezdeni, vele határozottan érdemes felkeresni a felületkezelő stúdiók valamelyikét. Néha egyszerűen jobb szakértőkre hagyatkozni.

A leparkolt autó mellett fűnyírás után is meggyűlhet a bajuk, hiszen a fűszálak, ha megszáradnak, ugyanolyan jól tartanak az autón, mint a rovarok. Ezért a fű eltávolítására is alkalmas a rovartisztító szerek valamelyikét használni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?