Átlagban 1,7 percet késtek a vonatok

Összesen 544 364 vonatot indított útnak tavaly a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK), ami éves szinten 3,31 százalékos növekedést jelent. A járatok átlagos késése 1,7 perc volt, a vonatok az esetek többségében épp az utasok miatt késtek.

 

Filip Hlubocký, a ZSSK igazgatója szerint közel 550 ezer járatnál statisztikailag lehetetlen elkerülni a késéseket. „Ráadásul balesetekre vagy egyéb rendkívüli eseményekre nem lehet előre felkészülni. 2018-ban összesen 970 alkalommal ütköztek vonatok állatokkal, gépkocsikkal vagy emberekkel” – mondta a vezérigazgató.

A vonatok a leggyakrabban épp az utasok miatt késtek, a ZSSK szerint ugyanis az emberek gyakran lassan vagy rendezetlenül szállnak le vagy fel a szerelvényekre, ami állomásonként fokozatosan jelentős késéshez vezethet. Tavaly 179 474 ilyen eset történt. A ZSSK járatkéséseinek második leggyakoribb oka az átlagsebesség ideiglenes csökkentése a sínek állapota miatt. A járatok menetrendjét jelentős mértékben befolyásolja az időjárás is.

Több kompenzáció?

A késések többségéért az utasoknak nem is jár kompenzáció, ugyanis a ZSSK csak akkor fizet, ha a járat a saját hibájából késett, ilyen esetekből pedig kevés volt, az összes késés csupán 17,09 százaléka. Az Európai Bizottság újonnan úgy módosítaná a szabályokat, hogy a vasúttársaságok olyan késésekért is kötelesek legyenek kártérítést fizetni, amelyekért nem tehetnek – figyelmeztetett a Hospodárske noviny gazdasági lap.

A közlekedési minisztérium attól tart, hogy a légitársaságokra vonatkozó szabályozáshoz hasonló a vasúti személyforgalomban nem működne. „A vasúton sokkal több a megálló és a járat, egy ilyen előírás túlzott anyagi megterhelést jelenthetne a vasúttársaságoknak” – állítja a minisztérium. A bizottság javaslatáról még csak tárgyalnak, így még az sem nyilvánvaló, mikortól léphetne hatályba.

Tragikus január

Az elmúlt évben a legtragikusabb hónap a szlovák vasúton a január volt, amikor összesen nyolc személy vesztette életét vonattal való ütközés során.

Például január 6-án, Trencsén közelében egy InterCity-vonat elgázolt egy személyt, minek következtében a frekventált vonalon öt óráig szünetelt a forgalom. A szóban forgó szerelvény végül 310 percet késett, további 6 járat pedig 50–70 perces késésekkel ért be a célállomásra.

A ZSSK szerint jó hír, hogy 2017-hez képest tavaly 5000 járattal több érkezett meg a célállomásra időben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?