Közélet

Átalakítaná a választási rendszert Fico

Pozsony | Az idei önkormányzati választást követően állt elő Robert Fico a választási rendszer módosításának ötletével. Elvenné a lehetőséget a lakosságtól, hogy közvetlenül ők válasszák meg a településvezetőket. Koalíciós partnerei már jóval óvatosabban fogalmaznak a javaslatról.
Ibos Emese

2018. november 14. 12:03

Robert Fico - TASR/AP-felvétel

A közvetlen államfőválasztás – és számos más funkció betöltése – a rendszerváltásnak köszönhetően Szlovákiában a lakosság kezébe került. Más típusú választásra közvetlen szomszédainknál, Csehországban van példa. Robert Fico az idei önkormányzati választás után azonnal felvetette, hogy a cseh modell mintájára módosítani kellene a hazai választási rendszert. Csehországban a lakosság csak az önkormányzati képviselőket választja meg. Az újonnan felálló testület tagjai maguk közül választanak polgármestert.

Fico nyilván az idei választáson elszenvedett vereség miatt állt elő az ötlettel. Koalíciós partnerei viszont jóval óvatosabban fogalmaznak. Jaroslav Paška, a nemzeti párt alelnöke a köztévének úgy nyilatkozott, mindenekelőtt meg kell vizsgálni a jelenlegi rendszert. „Szakembereknek kellene megvizsgálniuk, hogy a jelenlegi választási rendszernek vannak-e hiányosságai, és annyira kiélezett-e a helyzet, hogy alapvetően át kell alakítani a jelenlegi rendszert” – közölte az SNS alelnöke. Hasonló állásponton van a Híd is. „Nem egy konkrét elképzelésről, törvénytervezetről vagy módosításról van szó, hanem egy felvetésről, s ehhez ebben a pillanatban csak annyit fűznék hozzá, hogy a közvetlen polgármesterválasztás gyakorlatát a demokratikus választási rendszer egyik alapelemének tekintjük” – reagált Bugár Béla Robert Fico javaslatára. Az ellenzék és a szakértők is kategorikusan elvetik a felvetést, hogy a polgármesterek politikai alkuk tárgyai legyenek.

 

2018. november 14. 09:47

Több pénz jár a polgármesternek

Úgy tűnik, a választási rendszer módosítása egyelőre csak Robert Fico fantáziáját mozgatta meg. Koalíciós partnerei nem támogatják a javaslatot. Az ellenzék kategorikusan elutasítja, sőt azt állítják, korlátozza a polgárokat. Ezzel a politológusok is egyet értenek.

Grigorij Mesežnikov például botrányosnak nevezte a Smer elnökének javaslatát, s arra figyelmeztet, hogy ettől már csak egy lépés, hogy az orosz modellt vegyük alapul. „Oroszországban teljesen eltörölték az önkormányzati választást” – magyarázza az elemző. Mesežnikov szerint mindezt azért, hogy saját bábjaikat juttassák hatalomra. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az idei önkormányzati választás során a Smer még a cseh modellel sem tudott volna polgármestereket állítani, hiszen az egyes képviselő-testületekben – kiemelten a megyei és a nagyobb városokban – hatalmasat zuhant a párt képviselőinek száma. Szakértők szerint a cseh modellre való áttérés egyértelműen visszalépést jelentene. Az önkormányzatok hatékony működését sem garantálja. RáadásulCsehországbanéppa szlovák választási rendszer szabályaiból akarnak inspirálódni. Legutóbb októberben volt önkormányzati választás Csehországban, azóta a polgármesterek alig harmadát választották meg a képviselő-testületek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?