Közélet

Amikor nem a diák csal

Pozsony | Nyílt titok, hogy a pedagógusok továbbképzésére bevezetett kreditrendszer nem működik jól. Az oktatási tárca azt ígéri, átalakítja a rendszert, a részletekről azonban egyelőre hallgat.
Ibos Emese

2018. október 15. 15:58

A felvétel illusztráció - TASR/AP-felvétel

A változtatásokat firtató kérdéseinkre csak általánosságokat válaszolt a tárca. „Az új kreditrendszer támogatni fogja a pedagógusok és a tudományos munkatársak további szakmai képzését, fejlődését, melynek eredménye a még magasabb szintű képzettség lesz” – közölte az oktatási minisztérium sajtóosztálya.

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár szerint rengeteg javaslat és hozzászólás érkezett a kreditrendszer átalakításához, jelenleg is folyik a feldolgozásuk. Az biztosnak tűnik, hogy a kreditrendszert nem törlik el. „Fontolgatjuk egyfajta portfólió kialakítását, a pedagógusnak a kreditpontok megszerzéséért fel kellene mutatniuk saját aktivitásaikat, mint például új oktatási módszerek alkalmazása, kurzusok, tanfolyamok elvégzése” – közölte az államtitkár, azzal, hogy a részletekről még számos egyeztetés lesz.

Nem vált be

A kreditrendszert az első Ficokormány idején vezette be Ján Mikolaj (SNS) oktatási miniszter, a cél az volt, hogy a pedagógusok bővítsék szaktudásukat, és ezután béremelést kaphatnak. Az alapbérük 6, illetve 12%-ának megfelelő emelést, attól függően, hány kreditpontot gyűjtenek.

Jógázó tanári kar

Ez azt eredményezte, hogy a pedagógusok egy része a béremelés reményében hajszolni kezdte a kreditpontokat, attól függetlenül, hogy az adott tanfolyamon szerzett ismereteket fel tudják-e használni a tanórákon. A cél az lett, hogy minél gyorsabban elvégezzék a lehetőség szerint legegyszerűbb tanfolyamot a béremelés reményében. Ennek tökéletesen megfelel például a jógatanfolyam, amelyre bármelyik pedagógus szakképesítéstől függetlenül jelentkezhetett. A kérdés csupán az, hogy a magyarórára, kémiára stb. hogyan csempészik be a jógázási szakismereteiket.

Üzlet lett

Sokan még ennél is könnyebb utat választottak. Lapunknak egy gyakorló pedagógus mesélte, hogy vannak olyan akkreditált képzéseket szervező intézmények, ahol pénzért mindenki gond nélkül kaphat kreditpontot. A pedagógustársadalomban nyílt titok, hogyan lehet a legegyszerűbben kreditpontokat szerezni, de nyíltan senki nem akarja megnevezni azokat, akik a saját hasznukra szerveznek képzéseket.

 

2018. augusztus 14. 19:20

Kozmetikázzák a kreditrendszert

Mitől nő a pedagógus kreditje?

Egyebek mellett jógatanfolyamokat és álkurzusokat szült a pedagógusok továbbképzésére kitalált kreditrendszer, ráadásul az ilyen képzések szervezőinek a lebukástól sem kell tartaniuk.

Gyakorlatilag senki nem ellenőrzi a tanfolyamok szervezőit. Viera Kalmárová, az Állami Tanfelügyelet vezetője lapunknak megerősítette, nincs jogkörük az úgynevezett „élethosszig tartó pedagógusképzés” kurzusainak ellenőrzésére.

„Azt viszont vizsgáltuk, hogy a tanfolyamokon tanultakat a pedagógusok hogyan hasznosítják a gyakorlatban, színvonalasabb lett-e az oktatás. Csupán a harmaduk használja fel a képzések bizonyos jegyeit a tanítás során” – mondta Kalmárová. Példaként az „oktatás innovatív metódusai” kurzust hozta fel, melyet nagyon sokan elvégeztek, az ellenőrzés során viszont kiderült, hogy szinte semmit nem alkalmaznak belőle.

Nem lehet büntetni

A tanfolyamok megrendezését az akkreditációs tanács javaslata alapján az oktatási tárca hagyja jóvá, az engedély hat évre szól, meghosszabbítani nem lehet. Az állami módszertani központoknak és a magánúton képzést nyújtó intézményeknek is azonos feltételeket kell teljesíteniük. „A képzések színvonalát a minisztérium ellenőrzi, bejelentések alapján” – állítja a minisztérium sajtóosztálya. Szúrópróbaszerű ellenőrzések nincsenek, a pedagógusok többsége pedig nem fogja bejelenteni, hogy gond nélkül jut kreditpontokhoz. „Visszamenőleg már lehetetlen ellenőrizni, mi zajlott egy-egy tanfolyamon, így a tisztességtelenül megszerzett krediteket nem lehet visszavonni a pedagógusoktól” – közölte a minisztérium sajtóosztálya. Hozzátette, a rendszer kialakításakor egyszerűen nem számoltak ilyesmikkel, „nem feltételezték, hogy a pedagógusok, akikre példaképként tekintenek és a jövő generációkat tanítják, képesek lennének csalni”.

„Szakmai szabálysértés”

A visszaélések megakadályozása érdekében a minisztérium bevezetné a „szakmai élet szabálysértéseit ellenőrző intézményt”, ezután kizárná a kreditrendszerből a színvonalon aluli képzések és vizsgáztatások szervezőit.

Részleteket egyelőre erről sem közölt a tárca.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?