Közélet

Alkotmánybíró-jelöltek: itt a szavazás

Pozsony | Továbbra sem nyilvánvaló, jóváhagyja-e a parlament alkotmányjogi bizottsága Robert Fico jelölését alkotmánybírónak vagy sem. Sárközy Irén (Híd), aki a testületben Peter Kresákot helyettesíti, csak annyit árult el, hogy a plénumban nem Ficót fogja választani.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 5. 16:00

- TASR/AP-felvétel

Arról, hogy milyen súlya van a parlament alkotmányjogi bizottságának az alkotmánybíró-jelöltekről való szavazás során, eltér a szakértők véleménye. Egyesek szerint a testület csak ajánlásokat fogalmaz meg az egyes jelöltekkel kapcsolatban, a végső döntést a parlament 150 képviselőjének kell meghoznia. Ezt a véleményt képviseli Sárközy Irén is. Más jogi nézetek szerint viszont, ha a bizottság úgy dönt, hogy egy jelölt nem teljesíti a feltételeket az alkotmánybírói posztra, akkor arról a plénum sem szavazhat.

Az alkotmánybírónak jelentkező 40 személyből az alkotmányjogi bizottság csak Ficóval kapcsolatban nem tudott ajánlást megfogalmazni. Míg a testület hat tagja állította, hogy a Smer elnöke teljesítette a kritériumokat, hat pedig ellenkező véleményen volt, így a bizottság nem fogalmazott meg ajánlást Ficóval kapcsolatban. Ez nem tetszett Andrej Danko házelnöknek, aki megüzente a testületnek, hogy Ficóval kapcsolatban is hozzon egyértelmű döntést. Ezt megelőzően mondott le a testületben betöltött posztjáról Peter Kresák (Híd), aki emiatt nem vett részt a szavazáson, mivel ő is alkotmánybíró-jelölt. Így utódjának, Sárközy Irénnek (Híd) lesz döntő szava abban, hogy a testület alkalmasnak nyilvánítja-e Ficót vagy sem. Azt, hogy miképp szavaz a bizottságban, Sárközy nem árulta el, tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, véleménye szerint a parlamentnek kellene döntenie mind a 40 jelöltről, Ficót is beleértve, mivel a bizottság csupán a jelölés formális feltételeit vizsgálja. „Engem 18 más jelölt szólított meg” – válaszolta tegnap arra a kérdésre, hogy megszavazná-e a plénumban Ficót.

 

2019. február 5. 10:00

Elnökválasztás: már nem Fico a legnagyobb veszély

Az ülést szerda délután két óráig kell megtartani, ekkorra van ugyanis betervezve az alkotmánybíró-jelöltekről való szavazás.

Sárközy Irén (Híd), aki Peter Kresákot helyettesíti az alkotmányjogi bizottságban, tegnapi sajtótájékoztatóján nem jelentette ki egyértelműen, hogy véleménye szerint teljesíti-e Fico az alkotmánybírónak való jelölés formális kritériumait vagy sem. Ehelyett többször kihangsúlyozta, hogy a bizottság csupán a jelölés formális kritériumait vizsgálja. Még ha a bizottság ülésén meg is szavazná Fico jelölését, ez szerinte nem jelenté azt, hogy a plénumban is megszavazza, majd elismerte, hogy nem fog a Smer elnökére voksolni. „Engem 18 más jelölt szólított meg” – nyilatkozta Sárközy.

Bugár Béla, a Híd elnöke már korábban jelezte, hogy ő Ficóra, ám a Smer másik jelöltjére, az igazságügyi minisztérium államtitkárára, Monika Jankovskára sem fog szavazni. Kijelentette azt is, hogy a képviselői szavazás során szabad kezet kapnak, s egyetlenegy jelöltet sem fog tanácsolni nekik.

Több lehetőség van

A parlamentnek jelenleg a 40 jelöltből 18-at kellene megválasztania, hogy Andrej Kiska államfő ezekből kinevezze a kilenc új alkotmánybírót. Ha nem sikerül az első szavazáson megválasztani a 18 jelöltet, akkor a szavazást megismétlik. Ebbe a második fordulóba az összes sikertelen jelölt továbbjut, tehát Fico számára – ha az első fordulóban nem járna sikerrel –, ez lenne a második lehetőség. A második fordulóban megválasztott jelöltek csatlakoznának azokhoz, akiket a parlament az első fordulóban már megválasztott.

Ha ebben a második fordulóban sem sikerülne megválasztani a maradék jelöltet a szükséges 18-hoz, akkor a házelnöknek új választást kell kihirdetnie, amelyre ismét új jelöltek, ám az előző körökben sikertelen személyek is jelentkezhetnének. Nekik ismét abszolválniuk kellene az alkotmányjogi bizottság előtti meghallgatást. Ez lenne Fico számára a harmadik lehetőség.

 

2019. február 5. 11:25

Fico cáfolta, hogy pénzt kapott volna Soros Györgytől

Milyen lesz a szavazás?

Az egész helyzetet még a szavazás is komplikálhatja, mindeddig ugyanis nem született döntés arról, hogy titkos lesz-e a szavazás vagy sem. Az SNS elnöke, Andrej Danko azt állítja, neki mindegy. „Én azért vagyok, hogy kézzel–lábbal szavazzunk bárkire, nincsenek titkaim” – ismételte meg már többször Danko. A Smer nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban egyértelmű állást, a Híd pedig inkább a titkos voksolást támogatná, bár Bugár emlékeztetett, hogy a titkos szavazás hátulütője, hogy túlzottan bonyolult. Ilyen esetben ugyanis a képviselő egy szavazócédulán megkapná mind a 40 jelölt nevét, s mindegyiknél be kellene jelölnie, hogyan szavaz. Elég lenne egyetlen hiba, s a szavazat érvénytelen lenne. Nyilvános szavazásnál minden egyes jelöltnél külön-külön szavaznának, így minimalizálódna a hibalehetőség.

A jelöltekről múlt héten kellett volna szavazni, a Fico jelölése körüli bonyodalmak miatt a parlament egy héttel kitolta a voksolást. Az Alkotmánybíróság kilenc bírójának már jövő héten, február 16-án lejár a mandátuma. Ha addig nem sikerül megválasztani az új bírókat, akkor a bíróság működésképtelen lesz. (dp, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?