„Aki a városoknak és falvaknak árt, az embereknek árt!” – a parlament elé vonul a ZMOS

Jozef Božik

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) demonstrációjára február 22-én, szerdán 11:00 órakor kerül sor a parlament épülete előtt, „Aki a városoknak és falvaknak árt, az embereknek árt!” címmel – erősítette meg Jozef Božik, a ZMOS kamarájának elnöke és Simony polgármestere.

A tüntetéssel az önkormányzatok főleg a magas energiaárakkal kapcsolatos megoldatlan problémákra és a központi hatalom önkormányzatokhoz való nem megfelelő hozzáállására akarják felhívni a figyelmet.

A február végi tiltakozó akcióról a ZMOS már egy hete beszámolt, de a konkrét időpontról csak a csütörtöki online megbeszélésen döntöttek.

A társulás legfőképp az energiaköltségek visszatérítésével kapcsolatos kompenzációs mechanizmust bírálta. A városok és falvak az energiaköltségek kompenzálását kérik a 2022 október és december közötti időszakra vonatkozóan, továbbá az energiaárak kompenzálási mértékének a meghatározását a közszféra számára 2023. március 31-ét követően, illetve további olyan lépéseket, amelyek pontos időbeosztás szerint mennek végbe.

A ZMOS az elmúlt napokban és hetekben rámutatott azokra a veszélyekre, amelyeket több javasolt törvénymódosítás jelent az önkormányzatok számára, a községi rendezésről szóló törvényt is beleérve. Ez az önkormányzatok számára alapvető törvény a társulás szerint jelentős beavatkozást jelent a községi és városi hivatalok, valamint a polgármesterek és hivatalvezetők kompetenciáiba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!