Közélet

AB-jelöltek: nem egyezett meg a koalíció

Pozsony | Hétfőn összeült a koalíciós tanács, a kormánypártok vezetői a kedden kezdődő parlamenti ülés programpontjairól tárgyaltak. A Smer, az SNS és a Híd a 146 pont túlnyomó többségében meg tudott állapodni. A kilátásba helyezett szociális intézkedések kérdése maradt lezáratlanul, de nem született egyezség az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztási módjáról sem. Míg az SNS és a Híd a nyílt szavazás mellett van, addig a Smer ragaszkodik a titkos voksoláshoz.
Czímer Gábor

2019. szeptember 10. 10:30

A koalíciós tanácson a kormánypártok vezetői, Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) és Bugár Béla (Híd) mellett Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök vett részt. „Nekem az a fontos, hogy átmenjenek az olyan törvényjavaslatok, mint a személyi jövedelemadó és az áfa csökkentése, az RTVS üzembentartási díjának eltörlése a nyugdíjasok számára” – mondta a találkozó után az SNS elnöke, Andrej Danko és hozzátette, két-három törvényjavaslatot leszámítva, sikerült megegyeznie a koalíciós pártok vezetőinek. Danko még említést tett arról a törvényről, amellyel megtiltanák, hogy állatokat a prémjükért tartsanak, illetve azt az intézkedést, mely értelmében csökkentenék a nyomtatott sajtó áfáját. Ezeket is támogatni fogják.

Bugár a szociális intézkedések, így a minimálbér és a minimálnyugdíj kapcsán kiemelte, a kérdéses törvények még csak első olvasatban vannak, még tovább fognak róluk tárgyalni. A Híd elnöke szerint számukra fontos jogszabályváltozás lenne a kisebbségi iskolaügyről beterjesztett javaslat. „Ezzel kapcsolatban az SNS emelt kifogásokat, erről még tárgyalni fogunk” – mondta. A pártelnök kiemelte, az alkotmánybíró-jelölteknek a parlamentben való kiválasztásával kapcsolatban a Híd és az SNS is a nyílt szavazást támogatja. „Valószínű, hogy a Smer beterjeszti majd a titkos szavazásról szóló javaslatot, amit mi nem fogunk megszavazni, így nyílt szavazás lesz” – mondta Bugár. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?