AB-jelöltek: nem egyezett meg a koalíció

Pozsony |

Hétfőn összeült a koalíciós tanács, a kormánypártok vezetői a kedden kezdődő parlamenti ülés programpontjairól tárgyaltak. A Smer, az SNS és a Híd a 146 pont túlnyomó többségében meg tudott állapodni. A kilátásba helyezett szociális intézkedések kérdése maradt lezáratlanul, de nem született egyezség az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztási módjáról sem. Míg az SNS és a Híd a nyílt szavazás mellett van, addig a Smer ragaszkodik a titkos voksoláshoz.

A koalíciós tanácson a kormánypártok vezetői, Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) és Bugár Béla (Híd) mellett Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök vett részt. „Nekem az a fontos, hogy átmenjenek az olyan törvényjavaslatok, mint a személyi jövedelemadó és az áfa csökkentése, az RTVS üzembentartási díjának eltörlése a nyugdíjasok számára” – mondta a találkozó után az SNS elnöke, Andrej Danko és hozzátette, két-három törvényjavaslatot leszámítva, sikerült megegyeznie a koalíciós pártok vezetőinek. Danko még említést tett arról a törvényről, amellyel megtiltanák, hogy állatokat a prémjükért tartsanak, illetve azt az intézkedést, mely értelmében csökkentenék a nyomtatott sajtó áfáját. Ezeket is támogatni fogják.

Bugár a szociális intézkedések, így a minimálbér és a minimálnyugdíj kapcsán kiemelte, a kérdéses törvények még csak első olvasatban vannak, még tovább fognak róluk tárgyalni. A Híd elnöke szerint számukra fontos jogszabályváltozás lenne a kisebbségi iskolaügyről beterjesztett javaslat. „Ezzel kapcsolatban az SNS emelt kifogásokat, erről még tárgyalni fogunk” – mondta. A pártelnök kiemelte, az alkotmánybíró-jelölteknek a parlamentben való kiválasztásával kapcsolatban a Híd és az SNS is a nyílt szavazást támogatja. „Valószínű, hogy a Smer beterjeszti majd a titkos szavazásról szóló javaslatot, amit mi nem fogunk megszavazni, így nyílt szavazás lesz” – mondta Bugár. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?