Közélet

A vírus, ami sokáig velünk marad

Pozsony | Bár a koronavírus-járvány visszahúzódóban van Szlovákiában, mégis úgy tűnik, hogy a fertőzés hatásaitól még egy jó ideig nem szabadulunk. A betegellátásban egyre több szó esik az úgynevezett poszt-Covid-szindrómáról, amely a fertőzésen átesett betegeket érinti.
Nagy Roland

2021. május 6. 07:00

koronavírus
A poszt-Covid-szindróma a szlovák egészségügy következő nagy kihívása - TASR-felvétel

A szindrómáról egyelőre keveset tudnak a szakértők. Annyi bizonyos, hogy különböző módon jelentkezhet a betegeknél, és az eddigi tanulmányok szerint gyakrabban diagnosztizálják nőknél és a túlsúlyosaknál. A fő tünetek közé tartoznak a légzési nehézségek, az állandó fáradtság, az ízületi- és izomfájdalom, a koncentrációs nehézségek, a gyors szívverés és az alvászavar.

A poszt-Covid-szindróma az utóbbi hetekben lett az egészségügy egyik központi témája, miután egyre többen panaszkodnak arra, hogy a fertőzés után sem javult az állapotuk. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint minden tizedik fertőzöttnek még 12 héttel a betegség után is vannak tünetei. Ha abból indulunk ki, hogy Szlovákiában jelenleg több mint 660 ezer olyan személy van, aki átesett a betegségen (a korona.gov.sk adatai alapján), akkor akár 66 ezren is küzdhetnek a poszt-Covid-szindrómával.

Július Hodossy, a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) egyik főorvosa lapunk megkeresésére elmondta: a tudósok jelenleg arra próbálnak rájönni, miért alakulnak ki hosszú távú tünetek egyes betegeknél, míg másoknál nem. Hozzátette: már megkülönböztetnek úgynevezett long-Covid- és a poszt-Covid-szindrómát.

„Long-Covid-szindrómának nevezik azt a tünetegyüttest, ami a megfertőződés után 4–12 héttel jelentkezik. Ha valakinek még 12 hét után is vannak tünetei, az már poszt-Covid-szindróma. A kettő között azért is fontos különbséget tenni, mert a kutatások alapján úgy tűnik, más-más tünetei vannak a két betegségnek. A long-Covid inkább a tüdőt érinti, a poszt-Covid pedig szív- és érrendszeri, neurológiai, és pszichológiai panaszokkal jár”

– magyarázta a főorvos.

Hodossy továbbá elmondta, hogy az orvosok egyelőre csak tüneti kezelést tudnak nyújtani.

„Tehát ha valakinek tüdőbántalmai vannak, akkor tüdőgyógyászhoz küldik a körzeti orvosok, ha izomfájdalmat érez, akkor neurológushoz és így tovább”

– mondta a főorvos.

Végtelen várólisták

Ezzel viszont az a gond, hogy a szlovák egészségügyre már a koronavírus előtt is jellemzőek voltak a rendkívül hosszú várólisták, különösen a szakorvosoknál.

Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy ez a probléma az állami és a magánintézményekre is vonatkozott. Lévyová továbbá rámutatott egy felmérésre, amit a 2muse nevű közvélemény-kutató ügynökség készített még 2019 végén. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy a páciensek szerint melyek a szlovák egészségügy legnagyobb problémái. Legtöbben a hosszú várólistákat jelölték meg.

„A válaszadók egynegyede vallotta, hogy egy héten belül kapott időpontot. További 36 százalék körülbelül egy hónapot várt, 29 százalék pedig kettő vagy három hónapot. A többi megkérdezettnek 4 hónapnál is többet kellett várnia. A helyzet tehát a vírus felbukkanása előtt sem volt ideális, és ehhez most hozzá kell számolnunk a járvány hatását”

– vélekedett az AOPP vezetője.

várólista
A hosszú várólisták már a járvány előtt is problémát jelentettek - TASR-felvétel

További szemléltetésként közölte azokat az adatokat, amelyeket az egészségbiztosítók 2020 utolsó negyedévéről küldtek a szövetségnek. Ebben az időszakban robbant be Szlovákiában a második hullám, decemberre a kórházban kezelt személyek száma már a 3000-et is meghaladta, és egyre több osztályt kellett átalakítani Covid-osztállyá.

„A tavalyi utolsó negyedévben a 2019-es időszakkal összehasonlítva 43 ezer műtéttel kevesebbet végeztek a szlovák kórházakban. A diagnosztikai kezelések száma félmillióval csökkent, az általános orvosoknál és a nőgyógyászoknál pedig 95 ezerrel kevesebb előszűrésen vettek részt”

– tette hozzá Lévyová.

A Páciensek Jogvédő Szövetsége már hónapok óta figyelmeztet a nem koronavírussal kezelt betegek egészségügyi állapotának elhanyagolására, de a járványhelyzet csak most tette lehetővé, hogy a kórházak egy kicsit felszabaduljanak. Lévyová szerint a legrosszabb a bizonytalanság, hiszen nem tudni, hogy a következő hónapokban hogyan alakul a járványhelyzet.

Elveszve a rendszerben

Az AOPP elnöke elmondta: a poszt-Covid-szindróma minden korosztályra veszélyes, de a legtöbb megkeresést azoktól a hozzátartozóktól regisztrálták, akiknek egy idős hozzátartozójukról kell gondoskodniuk.

„Nem tudják, mihez kezdjenek, amikor a szüleiket, nagyszüleiket kiengedik a kórházból. Fontos, hogy a kompetens állami szervek intenzívebben is foglalkozzanak a koronavírus utáni betegellátással, például a hosszú távú betegségek kezelésére kialakított kórházi ágyakkal, valamint a már létező intézmények kapacitásának jobb kihasználásával (ilyen például a légi Vitalita egészségközpont). Esetleg még azzal, hogy az immobilis betegeket a koronavírus-fertőzés után hogyan lehetne otthoni környezetben, vagy idősotthonban kezelni. Sajnos nem megfelelő a kommunikáció az állami és a nem állami üzemeltetők, valamint az egészségügyi és a szociális rendszerek között, hiányzik a páciensek menedzselése. A betegek csak bolyonganak a rendszerben, a hozzátartozóikkal együtt”

– zárta a szövetség vezetője.

Mária Lévyová
Mária Lévyová szerint a betegek sokszor csak bolyonganak a rendszerben, nem tudják, mihez kezdjenek - TASR-felvétel

Poszt-Covid-központok

Az AOPP mellett rendszerszintű megoldást sürget a Szlovák Orvoskamara is (SLK). Nancy Závodská, a szervezet szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy ők is rengeteg poszt-Covid-szindrómával kapcsolatos panaszt regisztráltak, főként az utóbbi hetekben. Mindkét szervezet a komplex egészségügyi ellátás fontosságát hangsúlyozza.

Az egészségügyi minisztérium már tett is néhány lépést az ügyben. Elsőként lehetővé tette, hogy a koronavíruson átesett betegek látogathassák a különféle gyógyfürdőket (ezek a létesítmények a látogatók előtt még zárva tartanak, de azokat a személyeket fogadhatják, akiknek az orvos ilyen ellátást írt elő). Az ilyen típusú kezelések költségét az egészségbiztosítók megtérítik.

A következő lépés az úgynevezett poszt-Covid-központok kialakítása lesz. Az első ilyen intézményt már megnyitották az Érsekújvári Egyetemi Kórházban. 

Megnyitották Érsekújvárban az ország első poszt-Covid-központját

2021. május 3. 15:14

Megnyitották Érsekújvárban az ország első poszt-Covid-központját

A központok lényege, hogy számos szakorvosi rendelőt üzemeltetnek egyszerre, vagyis a legkülönbözőbb tünetekkel is képesek fogadni a koronavíruson átesett személyeket. Ennek köszönhetően nem kell heteket vagy hónapokat várni a szakorvosoknál. Az érsekújvári központban például vannak belgyógyászok, tüdőgyógyászok, szívorvosok és egyéb specialisták.

Az egészségügyi minisztérium további ilyen központok megnyitását ígérte. Az AOPP és az SLK üdvözli a tárca törekvéseit, ugyanakkor egyik sem tudott részletesebb információkkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy milyen régiókban terveznek még ilyen központokat nyitni.

Az ügyben kerestük az egészségügyi minisztériumot is, de nem reagáltak a kérdéseinkre.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

Szlovákia továbbra is lemarad a versenyben

Emberi Jogok Európai Bírósága
Frissítve

Strasbourg kibújt a szlovák nyelvtörvény megítélése alól

benzin

Itt a nyár, vele együtt a drága benzin

nyaralás k

Nem kell elsietni a repülőjegy foglalását, ha nyaralni mennénk

kiégett kórház
Frissítve

VIDEÓ: Tűz ütött ki a kassai kórházban, evakuálták a pácienseket

koronavírus-vakcina
Frissítve

Elhunyt egy 44 éves férfi, miután beoltották

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.