Közélet

A világjárvány első hullámában több magyar diák maradt ki a távoktatásból, mint szlovák

Pozsony | A koronavírus-járvány első hulláma idején a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai nagyobb arányban maradtak ki a távoktatásból, mint a szlovák intézmények tanulói. Összesen 5400 magyar iskolába járó gyermek semmilyen oktatásban nem részesült. Nem látni azonban, a minisztérium mit tesz azért, hogy a második hullám idején ez már ne így legyen.
Czímer Gábor

2020. október 21. 09:09

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

Az Oktatáspolitikai Intézet (IVP) még szeptemberben közölte annak a felmérésének az eredményét, amely azt mutatta, hogy a világjárvány tavaszi hulláma idején bevezetett távoktatás során országosan 52 ezer alap- és középiskolás tanuló esett ki teljes mértékben az oktatásból. Ez az összes hazai diák 7,5 százaléka. A tanárok lényegében elvesztették a kapcsolatot ezekkel a tanulókkal. Az intézet kérésünkre átadta a kutatás magyar iskolákra vonatkozó adatait. Ezek szerint az említett 52 ezer diákból 5400 volt magyar vagy magyar és szlovák tanítási nyelvű iskola tanulója. Magyar iskolába a 2019/2020-as tanévben összesen 49 158 diák járt, így ezekben az intézményekben tanulók 11,1 százaléka esett ki az oktatásból.

A magyarokat sújtja
Az IVP a megkeresésünkre összehasonlította a magyar és a szlovák tanítási nyelvű intézmények vonatkozó adatait. „Az adatok azt mutatják, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákban valamivel magasabb volt a tanításból kimaradó gyermekek aránya, mint a szlovák tanítási nyelvű iskolák esetében” – fogalmaznak a közleményükben. Az intézet arra mutat rá, hogy a magyar iskolákba járó gyerekek az ország összes tanulójának 7,1 százalékát alkotják, azonban a járvány első hulláma idején az oktatásból kimaradó tanulóknak a magyar diákok a 10,5 százalékát képezték.

Az IVP hangsúlyozza, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolák közel felében magas a szociálisan hátrányos környezetből érkező, magyarán a szegény családból származó gyermekek aránya. „Röviden: a magyar iskolákban magasabb volt azoknak a gyermekeknek az aránya, akik nem kapcsolódtak be a távoktatásba, mint a szlovák iskolákban. Ugyanakkor az is igaz, hogy magyar iskolába jóval több szegény családból származó gyermek jár, mint szlovák iskolába” – írja az IVP, de hozzáteszik, nem csak a szegény családok gyermekei maradtak ki a távoktatásból. Az intézet ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban az alapiskolákban is, ahol hivatalosan egy olyan diák sincs, aki szociálisan hátrányos környezetből érkezne, minden tizedik gyermek kimaradt a távoktatásból.

Két kiugró megye
Az intézet adatai szerint az első hullám idején Kassa és Besztercebánya megyében jóval az országos átlag felett volt azoknak a magyar iskolába járó gyerekeknek az aránya, akik nem tanultak. Az előbbiben a diákok 16,8 százaléka, az utóbbiban 18,6 százalékuk nem kapcsolódott be a távoktatásba.

Ravasz Ábel (Híd), az előző kabinet romaügyi kormánybiztosa az IVP megállapításaira lapunknak elmondta, két olyan tényezőt lát, amelyek miatt a magyar iskolák tanulóit nagyobb arányban sújtja a diákok távoktatásból való kiesése. Szerinte az egyik ok Közép- és Kelet-Szlovákia településszerkezete, a számos kisebb faluból álló régió. Itt a távoktatásnak vagy az internetnek a hozzáférhetősége nem kedvező.

„A másik ok, hogy ezekben a régiókban a roma gyerekeknek jelentős része magyar iskolába jár, az iskolák létszámát jelentős részben ők teszik ki” – mondta. A korábbi kormánybiztos kiemelte, a koronavírus-járvány a legszegényebb családokat érintette a legsúlyosabban. „Nehéz ezt a helyzetet egy olyan településen kezelni, ahol a diákoknak nincs rendes internet-hozzáférése, nem kapták meg rendszeresen a házi feladatokat és esetleg a szülők is kevésbé tapasztaltabbak vagy jól iskolázottak ahhoz, hogy a gyerekeknek otthon segíteni tudjanak” – magyarázta Ravasz.

A második hullám
A világjárvány jelenleg zajló második hulláma során is elkezdődtek már az iskolabezárások, a középiskolások már távoktatásban tanulnak. Ravasz szerint egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat mit kíván tenni azért, hogy a második hullámnak az oktatásra gyakorolt negatív hatását mérsékelje. Ezen belül pedig a magyar iskolák fokozott veszélyeztetettségének kezelése sem azonosítható. 

„Nagyon valószínű, hogy az első hullámhoz hasonló adatokat fogunk látni, ha megint rosszabbra fordul a vírushelyzet” – véli Ravasz. Hozzátette, hogy a kormányzó pártok közötti ellentétek lehetetlenné teszik az oktatáspolitikai lépések megvalósítását.

Az oktatási tárcánál aziránt érdeklődtünk, hogy tervezik-e az IVP által is javasolt konkrét intézkedések, például a tanárok telefon- és internetszámlájának kifizetését, vagy a kiscsoportos, esetleg egyéni oktatás bevezetését, de arra is kíváncsiak voltunk, miként tervezik megoldani a szociálisan hátrányos környezetből érkező gyermekek távoktatását. A tárca erre Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter egy korábbi nyilatkozatának másolatát küldte válaszul, amelyben a tárcavezető arról beszél, ha bezárják az iskolákat, ötfős csoportokban foglalkozhatnak a pedagógusok azokkal a gyerekekkel, akiknek nincs internet-hozzáférésük. A tanárok két-három naponta találkoznának az érintett gyerekekkel, munkalapokat adnának nekik, amelyeket otthon dolgozhatnának ki. A miniszter ugyanakkor azt szeretné, ha a számítógépet kölcsönöznének azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs ilyen eszközük.

Az ügyben az elmúlt hetekben többször is kerestük a jelenlegi kormány egyetlen magyar tagját, Filip Mónika oktatási államtitkárt, aki egyebek mellett a nemzetiségi és az inkluzív oktatásért is felel. Az államtitkárt azonban nem sikerült elérnünk, legutóbbi, sokadik próbálkozásunkkor is csak a sajtóosztályhoz irányítottak minket, ahová írásban küldhettük meg kérdéseinket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.