Közélet

A többség nem szavazna Kiskára

Pozsony | Az emberek mintegy kétharmada nem szeretné Andrej Kiska államfőt miniszterelnöknek – derült ki a Focus ügynökség legfrissebb felméréséből. Darina Malová politológus szerint ez az arány nem annyira rossz, mint amennyire elsőnek hangzik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 15. 19:33

A Focus 1015 embert kérdezett meg arról, hogy szeretnék-e Andrej Kiskát kormányfőként látni a következő parlamenti választások után. A megkérdezettek mindössze 5,6 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan a jelenlegi államfőt látná szívesen a kormány élén. A válaszadók 25,5 százaléka nem tudta biztosra, de az „inkább igen” lehetőséget jelölték meg. Ezzel szemben az emberek 39,9 százaléka biztos benne, hogy nem szavazna Kiskára, 21,7 százalékuk pedig az „inkább nem” opciót választotta. Ez azt jelenti, hogy a felmérés résztvevőinek kevesebb mint egyharmada tudná elképzelni az államfőt miniszterelnökként. A válaszadók 7,3 százaléka tartózkodott a kérdésben.

Nagy megoszlás figyelhető meg az egyes politikai pártok szavazóinak válaszaiban. Az ellenzéki pártok közül az SaS szavazói választanák legszívesebben Kiskát (54,5%). Richard Sulík pártelnöknek elmondása szerint nincs problémája a felmérés eredményével, és kíváncsian várja az államfő nyilatkozatát a jövőjével kapcsolatban. „Fontos, hogy az ellenzék összetartson. Azoknak a pártoknak kellene összefogniuk, melyek az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozognak. Nem gondolom, hogy a mi pártunknak ehhez csatlakoznia kellene, hiszen önállóan is megálljuk a helyünket” – jelentette ki Sulík. Az ellenzéki OĽANO szavazói sem ítélik el Kiskát: 51,5 százalékuk el tudná képzelni az államfőt a kormány élén. A Sme Rodina választóinál ez az arány már csak 36,9 százalék.

 

2018. október 15. 14:28

Kiska tíz bajba jutott család között osztotta szét a fizetését

Sokkal elutasítóbbak az államfővel szemben a kormánypártok választói. A Smer szavazóinak mindössze 12,6 százaléka tudja elképzelni az államfőt miniszterelnökként. Richard Raši (Smer) szerint a választóik azért nem szavaznának Kiskára, mert nagyon megosztó személyisége a szlovák közéletnek. „A válaszadók szeme előtt valószínűleg ott lebegtek az államfővel kapcsolatos botrányok is” – mondta a  beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes. Az SNS szavazóinál már magasabb ez az arány: 25,5 százalékuk válaszolt igennel. A Híd esetében a válaszadók 46,6 százaléka látná szívesen miniszterelnökként Kiskát.

Darina Malová szerint a nagyjából 30 százalékos támogatottság egyáltalán nem elhanyagolható, sőt, kifejezetten magas értéknek nevezné. „Ne feledkezzünk meg arról, hogy itt a parlamenti választásokról beszélünk, ahol a 30 százalék elég lehet akár a győzelemre is. Elég megnézni a 2016-os választás eredményeit, ahol a győztes Smer körülbelül 28 százalékot szerzett” – mondta lapunknak a Comenius Egyetem professzora. Malová azonban hozzátette, hogy a felmérésre nem nagyon szabad támaszkodni, mivel meggondolatlan módszerrel készítették. „Már a kérdés megfogalmazása sem szerencsés, hiszen kontextus nélkül tették fel a válaszadóknak. Tegyük fel azt, hogy valaki ugyan nem szeretné Kiskát kormányfőként látni, azonban a pártjában szerepelnek olyan politikusok, akiket már igen. Ez az ember ebben az esetben Kiska pártjára szavazna, a felmérésben viszont elképzelhető, hogy nemmel válaszolt. Nem tartom átgondoltnak ezt a felmérést” – jelentette ki a politológus.

A Focus korábbi felmérése szerint még így is Kiska a legnépszerűbb politikus az országban: az emberek 62 százaléka bízik az államfőben. A népszerűsége viszont csökkenni látszik, hiszen az áprilisi felmérésben ez az arány még 67 százalék volt. Kiska várhatóan az önkormányzati választások után, novemberben jelenti be, hogy miként szeretné folytatni karrierjét a szlovák politikai életben. (nar, Denník N)

 

A parlamenti pártok szavazóinak véleménye Andrej Kiskáról

Párt    Igen/Inkább igen    Tartózkodás        Nem/Inkább nem

1.    SaS 54,4%    5,3%    40,3%

2.    OĽANO    51,5%    4,6%    43,9%

3.    Híd    46,6%    0%    53,4%

4.    Sme Rodina    36,9%    0%    63,1%

5.    SNS    25,1%    3,8%    71,1%

6.    Smer    12,6%    2,7%    84,7%

7.    ĽSNS        3,5%    0%    96,5%

Összesítve:    31,1%    7,3%    61,6%

(Forrás: Focus)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az orvos kesereg a betegnek

Halálos motorbaleset történt Simony közelében

Horror a szlovákiai utakon: újabb videókat osztott meg a rendőrség

Folytatja a tárgyalást a Híd és az MKP

Halálra gázoltak egy biciklistát a Malackai járásban

Dobozokban egy emberi élet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?