Közélet

A tavalyi duplája az idei karácsonyi nyugdíj

Pozsony | A jövő héten kezdik el folyósítani a karácsonyi nyugdíjat. Az idei járadék-kiegészítés a tavalyi duplája lesz, és mintegy 200 ezerrel többen szereztek rá jogosultságot, mint 2018-ban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. november 30. 12:04

Már szlovákiai hagyománnyá vált, hogy év végén az állam megajándékozza egy kis pluszpénzzel a nyugdíjasokat. „A Szociális Biztosító hétfőtől, december 2-ától kezdi kifizetni a karácsonyi nyugdíj-kiegészítést. Azok, akik jogosultak rá, a decemberi járadékukkal egyszerre kapják meg készpénzben vagy a számlájukra. Nem kell külön kérni, a biztosító hivatalból megvizsgálja, ki jogosult, s automatikusan kifizeti” – tájékoztatott Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. 

Az idei nyugdíj-kiegészítés a tavalyi duplája lesz. 2018-ban a juttatás felső határa 100 euró volt, az idén 200 euró. Ezt a maximális összeget a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapják, akiknek a havi járandósága nem haladja meg a létminimum összegét, ami jelenleg 210,21 euró. Ebben az évben többen jogosultak a segélyre, ugyanis megemelték azt a határt, ameddig jogosultságot lehet rá szerezni. Eszerint jár mindenkinek, akinek a havi járadéka nem lépi túl a 658,50 eurót. Ez azt jelenti, hogy most lényegesen többen számíthatnak karácsony előtt pluszpénzre – az előrejelzések szerint csaknem 1,3 millió nyugdíjast ajándékoznak meg. 2018-ban 1 179 494 karácsonyi nyugdíjat folyósítottak. 

nyugdij

A támogatás alsó határa 13,04 euró, vagyis a kiegészítés 200 és 13 euró között mozog. Az, hogy konkrétan ki mekkora összeget kap, a havi járadéka nagyságától függ. Minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál kevesebb kiegészítésre jogosult. Akinek a járadéka alacsonyabb 210,21 eurónál, az 200 eurót kap ajándékba. Akinek az összbevétele 210,21 és 420,40 euró között mozog, annak a nyugdíj-kiegészítése 200-124,33 euró között lesz. Akinek pedig az össznyugdíja 420,41 és 658,50 euró között van, az 98,85 és 13,14 közötti pluszpénzre számíthat. A Szociális Biztosító a honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki ellenőrizheti a karácsonyi nyugdíját. 

Az ünnepek előtti járadék-kiegészítés feltételeit szabályozó jog-szabály értelmében a karácsonyi nyugdíj lényegében nem igazi nyugdíj, hanem egyfajta szociális segély, mellyel elsősorban az alacsony bevé-telű nyugdíjasokat támogatják az állami költségvetésből. A támogatás nagyságára nincs hatással a nyugdíj típusa – a juttatásra az öregségi, korengedményes, rokkantsági és özvegyi nyugdíjasok egyaránt jogosultak. Azoknak is kifizethetik, akik külföldről vagy a 2. pillérből kapnak járandóságot, illetve szolgálati nyugdíjban részesülnek. Abban az esetben, ha valaki egyszerre többféle nyugdíjat is kap, összeadják az összes járandóságát, és a végeredmény alapján számolják ki a karácsonyi kiegészítés összegét. A támogatást külföldre nem folyósítják. (sza) 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár Béla (Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) ugyan közösen tartott sajtótájékoztatót, az összefogás lehetőségei viszont ezzel minden bizonnyal kimerültek  (Somogyi Tibor felvétele)

Mit kínál a kisebbségeknek a Híd és az MKÖ?

A rendőrség egy pozsonyi étteremben előállította Sólymos Lászlót

Štefan Mlynarčík

Štefan Mlynarčík rendőrségi nyomozó is részt vett az újságírók megfigyelésében

Dunaszerdahely

Jeges, csúszós utak – fokozott balesetveszély

sport a tv-ben 4

Magyarország–Spanyolország női vízilabdameccs a tévében

Zuzana Čaputová

Čaputová Izraelbe látogat, a holokauszt áldozatainak emléke előtt is tiszteleg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.