Közélet

A tanároknak is van hova fejlődni

Pozsony | Egy széles körű felmérés szerint a tanárok nagy részének módszertani felkészültsége nem elégséges. A diákok jelentős hányada legalább egyszer tapasztalta, hogy tanára megalázott vagy nevetség tárgyává tett egy diákot.
Czímer Gábor

2019. október 5. 10:20

A kutatás a tanárok továbbképzési rendszerét is bírálta⋌(TASR-felvétel)
A kutatás a tanárok továbbképzési rendszerét is bírálta⋌(TASR-felvétel)

Az Értelmet Ad (To dá rozum) kutatási kezdeményezés felmérése szerint a középiskolások közel háromnegyede és a felsőoktatásban tanuló hallgatók 60%-a találkozott azzal, hogy egy tanára megaláz, vagy nevetség tárgyává tesz egy diákot. A vizsgálat szerint a tanárok jelentős részét nem készítik fel arra, hogy azonosítsa a tanulók egyéni igényeit. Ugyancsak jelentős probléma, hogy a tanári hivatás általános és anyagi megbecsülése is alacsony, nem tükrözi a pedagógusi munka nehézségét és fontosságát.

A tanárhiány is gond
A kutatás szerint a tanári szakokra jelentkezők alacsony száma a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy olyanokat is felvesznek, akiknek a felkészültsége nem megfelelő a pedagógusi hivatás gyakorlásához. A tanári szakokon tanuló hallgatók szerint ugyanakkor a főiskolákon, egyetemeken inkább a tárgyi tudás megszerzésén van a hangsúly, nem pedig a pedagógiai gyakorlaton. Egyben az a tendencia is megfigyelhető, hogy a pedagógusdiplomával rendelkező fiatalok egy jelentős része nem a szakmában helyezkedik el. Az iskolák ugyanakkor arra törekednek, hogy a legkompetensebb tanárokat alkalmazzák. Ezt azonban nagyban befolyásolja, hogy melyik régióról és milyen szaktantárgyról van szó, hiszen az sem ritka, hogy egy-egy tantárgyra, vagy egy-egy régióban az iskolák nem találnak megfelelően képesített tanerőt. Az oktatási intézmények ugyan elbocsáthatják a munkájukat nem megfelelő színvonalon végző tanárokat, a felmérés szerint ez a gyakorlatban nem könnyű, hiszen nehéz a pedagógiai munka alacsony minőségét igazolni.

Hiányos továbbképzések
A kutatás szerint a tanárok szakmai fejlődését sem ideális módon ösztönzik, mert ugyan bérkiegészítést kapnak, ha továbbképzik magukat, de az anyagi juttatás odaítélésekor nem veszik figyelembe, hogy a pedagógus valóban alkalmazza-e a megszerzett új ismereteket. A felméréséhez készült elemzésben a szakemberek azt írják, a tanárok továbbképzése ugyan lehetőséget kínál arra, hogy a pedagógusok megszerezzék azokat a képességeket és készségeket, amelyeket a felsőoktatásban történő felkészítésük során nem sikerült elsajátítaniuk, de ez a gyakorlatban csak korlátozottan valósul meg. „Az államnak nyomon kellene követnie, hogy ez a rendszer mennyiben teljesíti a céljait” – fogalmaz az elemzés.
A kutatásból ugyanakkor az is kiderül, maguk a pedagógusok 31,1%-a gondolja úgy, hogy semmi sem gátolja őt a szakmai fejlődésben. 20,9% ellenben úgy látja, a túl nagy munkaterhelés gátolja őket ebben. További 23,2% pedig úgy nyilatkozott, hogy a továbbképzések szegényes kínálata miatt nem tudja magát képezni.

A minisztérium főosztályvezetője egyetért

Prékop Mária, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős főosztályának vezetője egyetért az Értelmet Ad szakembereinek a tanárok továbbképzésére vonatkozó megállapításaival. Prékop szerint a tanfolyamoknak nem azt a célt kell szolgálniuk, hogy azt a tudást kínálják, amelyet a pedagógusoknak az egyetemen kellett volna megkapniuk. Az osztályvezető szerint az egyetemeknek a tanárjelölteket arra is fel kellene készítenie, hogy a tanulók nagyon sokféle háttérrel rendelkeznek. 

A kezdeményezés keretében a felmérést a MESA10 független elemzőközpont szakemberei készítették. A kvalitatív vizsgálat során 421 egyéni és csoportos interjút készítettek az oktatási-nevelési folyamat különböző szereplőivel. A számszerű adatok felvételekor pedig 15 322 válaszadót kérdeztek meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.