Közélet

A szlovák gazdaságnak fájni fog a brexit

Pozsony | Nagy-Britannia rendezetlen kiválását az Európai Unióból Szlovákia is megérezné, az Egyesült Királyság ugyanis az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Mely ágazatok számíthatnak a legnagyobb érvágásra?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 25. 12:00

munkás autógyár
Minden 7., Szlovákiában gyártott autó a brit piacon talál vevőre - TASR-felvétel

„Míg Nagy-Britannia rendezetlen kiválása az Európai Unióból és a brexittel kapcsolatos problémák nem voltak napirenden, sokan nem is tudatosították, hogy Szlovákia kivitele szempontjából a britek ugyanolyan fontos kereskedelmi partnernek számítanak, mint például Ausztria vagy Magyarország. Ennek fényében már nem szabadna csodálkoznunk azon sem, hogy a szlovákiai cégek egyre nagyobb aggodalommal figyelik a britek lépéseit” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding (SFD) elemzője. Az SFD legfrissebb elemzésében ezért – a Világbank információs rendszere (WITS) és a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján – annak nézett utána, hogy mely szlovákiai ágazatoknak okozhatja a legnagyobb érvágást az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból. 

„Minden ágazatra kiterjedő friss adataink egyelőre csak a 2017-es évről állnak rendelkezésünkre. Ezek szerint 2017-ben Szlovákia NagyBritanniába irányuló kivitele elérte a 4,477 milliárd eurót. Ez a szlovák kivitelnek a 6 százaléka, ami azt jelenti, hogy az uniós tagországok közül az export tekintetében a britek az 5. legfontosabb kereskedelmi partnereink. A kivitelünk szempontjából egy szinten vannak Ausztriával, Magyarországgal és Olaszországgal” – mondta Sadovská. A behozatal szempontjából ezzel ellentétben jóval kisebb szerepük van. Szlovákia 2017-ben 1,805 milliárd eurónyi árut hozott be az Egyesült Királyságból, ami a szlovák importnak csupán a 2,5 százaléka. Ennek ellenére a britek a behozatal szempontjából is a nyolcadik legfontosabb uniós partnernek számítanak. 

A WITS legfrissebb adatai szerint a brexit a legtöbb problémát a szlovák autóiparnak okozhatja. 2017ben ugyanis a közlekedési eszközök kategóriában Szlovákia Egyesült Királyságba irányuló kivitele elérte az 1,755 milliárd eurót, ami a britekhez irányuló exportunknak több mint a 39 százaléka. A sorban a gépek, elektronikai cikkek (1,050 milliárd euró, 23,5%) és az üzemanyagok (1,013 milliárd euró, 22,6%) következnek. A britektől származó behozatalnak a felét, 902 millió eurót ugyanakkor az üzemanyagok teszik ki, amit a vegyszerek és a közlekedési eszközök követnek. 

„A britekkel folytatott kereskedelmünkre jellemző a kivitel és a behozatal közötti látványos különbség. Az előbbi 2,5-szerese az utóbbinak, vagyis a legtöbb termékkörben több árut viszünk ki az Egyesült Királyságba, mint amennyit onnan behozunk. Kivételnek csupán a vegyszerek és a zöldségek számítanak, amelyekből többet hoznak be a britek Szlovákiába, mint amennyit a szlovákiai cégek képesek értékesíteni a szigetországban” – mondta az SFD elemzője. Sadovská szerint a brexit súlyos gondokat okozhat a szlovákiai exportőröknek. „Ha a britek rendezetlen kiválása miatt az angol font durván veszítene értékéből az euróval szemben, az a szlovákiai cégeknek a kedvezőtlen átváltás miatt látványos kieséseket jelentene” – tette hozzá Sadovská. A szlovákiai cégeket brit viszonylatban az elemzők az elkövetkező időszakban a szokásosnál is nagyobb óvatosságra intik. „Mielőtt tető alá hoznának bármilyen üzletet, az exportőröknek alaposan fel kellene mérniük az adott piacon várható fejleményeket, a vállalkozói környezetet és a célországgal kapcsolatos kockázatokat” – ajánlja Gabriela Kováčová, a szlovákiai cégek kivitelét finanszírozó és biztosító Eximbanka kommunikációs osztályának a vezetője. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

koronavírus vásárlás

Mélyrepülésben a gazdaság

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Ravasz Ábel

Ravasz: Az új romaügyi kormánybiztos legsürgetőbb feladata a válságkezelés lesz

A Híd elutasítja a kormány javaslatát a bírók felülvizsgálatára

További 19 bíró mondott le tisztségéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.