Közélet

A szélsőségesek és a romák zavarják a tizenéveseket

Pozsony | A fiatalok főként a demokráciát pártolják, viszont elég magas azok aránya is, akik ellentétes álláspontot képviselnek. Emellett a sztereotípiák is befolyásolják a tizenéveseket.
Szalay Hajnalka

2019. július 30. 07:00

Diktátor
A fiatalok 37%-a szerint az állam élén egy erőskezű vezetőnek kellene állnia, aki döntéseit a parlament és a társadalom véleményétől függetlenül hozná meg (A felvétel a Diktátor című film bemutatóján készült) - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Az IVO társadalomkutató intézet legfrissebb szociológiai felmérésében 15 és 19 évesek véleményére voltak kíváncsiak a társadalmi együttélésről. Az eredmények alapján a megkérdezettek leginkább a politikai szélsőségeseket nem akarnák a szomszédságukba. A válaszadók több mint 75%-át zavarná, ha a szomszédjukba ők költöznének. Ezután következnek a romák, ők a megkérdezettek több mint 60%-át zavarnák, őket követik a muszlimok 58,5%-kal. A felmérés alapján legkevésbé a színes bőrű (13,9%) és a zsidó (17,3%) szomszédok feszélyeznék a fiatalokat.

Negatív látásmód

A megkérdezettek pusztán 17%-a gondolja, hogy a romáknak ugyanolyan esélyeik vannak, mint az ország többi lakosának. Sőt, nagy részük (61,4%) azt válaszolta, hogy rosszabbak az esélyeik, mint a többi lakosnak. Hasonlóan ítélik meg az LGBTI-közösségbe tartozók állapotát a heteroszexuálisokéval összehasonlítva. A tizenévesek 61,4%-a gondolja, hogy a más szexuális irányultságú embereknek rosszabbak az esélyeik. 

A megkérdezettek majdnem fele úgy véli, hogy a szlovákiai magyar kisebbségnek ugyanolyanok az esélyei mint a szlovákoknak, 40%-uk azonban úgy gondolja, a magyarok helyzete rosszabb a többségi nemzethez képest. „A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a fiatalok nagy része elismeri, a kisebbségek sokszor hátrányos helyzetből indulnak, ám a másik kérdésből kiderül, hogy ennek a helyzetnek a fenntartásához maguk is hozzájárulnak. A roma vagy muszlim szomszédot elutasítók aránya arról tanúskodik, hogy sokan általánosító negatív sztereotípiákra hagyatkoznak, s úgy utasítanak el valakit, hogy a vallásán vagy az etnikumán kívül mást nem is tudnak róla. Ezeket a sztereotípiákat alakítja természetesen a mediális ábrázolás és a vezető politikai retorika is” – mondta lapunknak Mrva Marianna szociológus.

Demokrácia vagy nem?

A megkérdezettek több mint 78%-a ért egyet azzal, hogy a demokrácia a legjobb lehetséges politikai rendszer, és majdnem 70%-uk szerint be kellene tiltani azokat a politikai pártokat, amelyeknek célja megbuktatni a demokráciát. A felmérés alapján a fiatalok több mint 85%-a szerint a demokráciában a kisebbségek jogait is tiszteletben kell tartani, sőt, 91%-uk szerint  döntéskor a kormánynak az ellenzék véleményét is tisztelnie kellene.

Ezeknek az adatoknak kicsit ellentmond, hogy ugyanezen felmérés eredményei alapján a résztvevők majdnem 37%-a szerint az állam élén egy erőskezű vezetőnek kellene állnia, aki döntéseit a parlament és a társadalom véleményétől függetlenül hozná meg. Ehhez társul az is, hogy a megkérdezettek több mint fele szerint az országnak rendre és fegyelemre van szüksége az emberi jogok különböző formái helyett. Sőt, körülbelül ugyanennyien értenek egyet azzal is, hogy a demokráciában a többségnek van joga dönteni, akár a kisebbségek kárára is. 

Nem érdeklődők

A felmérés során azt is megkérdezték, mennyire érdeklődnek a fiatalok a politika iránt. A 15 és 19 év közöttiek a külpolitika iránt érdeklődnek legkevésbé (36,5%), ezt követi a regionális politika (40,8%) és végül a belpolitika (53,7%). Ennél azonban jóval többen vannak azok, akik szoktak politikáról beszélgetni. A megkérdezetteknek elsősorban a családjuk körében téma a politika, több mint 80%-uk szokott otthon beszélgetni erről.  A kormány összetétele iránt is érdeklődnek a fiatalok: 74,4%-nak számít, hogy demokratikus vagy nem demokratikus kormány alakul-e.

Ellentmondások

A szociológus szerint az ellentmondásos eredményeknek egyrészt az lehet az oka, hogy a fiatalok nem gondolkodnak ezekről a témákról, a demokráciára való nevelés nem része a iskolai tantervnek, a családban sem téma, így nincs meg az a háttértudás, amely alapján véleményt alakíthatnának ki, kialakult vélemény híján pedig akár önellentmondásosan is válaszolhatnak. „Másrészt, ezek a fiatalok hisznek a demokráciában, de látják annak hibáit és kihívásait. Nem látják azonban azokat az eszközöket, melyekkel ezeket a problémákat demokrácián belül meg lehetne oldani. Ez szintén okozhat bizonytalanságot és ellentmondásos véleményeket” – véli Mrva Marianna.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.