A Smer az előrehozott választás érdekében népszavazással módosítaná az Alkotmányt

Robert Fico
Pozsony |

Az ellenzéki Smer péntek délelőtt mutatta be a párt által indított népszavazási kezdeményezés két kérdését, amelyek célja, hogy előrehozott parlamenti választást lehessen kiírni. A referendumot, amelyet több ellenzéki párt is támogat, az őszi helyhatósági és megyei választással egyszerre szeretnék megtartani.

„A népszavazásban kizárólag a kormány megbuktatására és az előrehozott választásra összpontosítunk” – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke.

A népszavazási kezdeményezés első kérdése így hangzik: „Egyetért-e azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának haladéktalanul be kell adnia a lemondását?” Fico szerint ha érvényes lesz a referendum és az emberek többsége igennel szavaz, akkor ez egy alkotmánytörvény erejű jogszabálynak felel meg. Úgy gondolja, egy ilyen esetben a kormánynak azonnal le kell mondania.

A kezdeményezés második kérdése a következő lenne: „Egyetért-e azzal, hogy népszavazással vagy a parlament döntésével meg lehet valósítani a törvényhozás választási időszakának idő előtti befejezését?” Emellé a kérdés mellé odatennék az erre vonatkozó alkotmánymódosítási-javaslat szövegét. Ezzel az Alkotmányban rögzítenék azt a lehetőséget, mely szerint népszavazással, vagy a parlament döntésével le lehetne rövidíteni a választási időszakot. Fico kiemelte, a módosítás értelmében ha a törvényhozás rövidítené le a választási időszakot, akkor ehhez 76 képviselő szavazata is elég lenne.

A kezdeményezésről, amelyet több ellenzéki párttal, így a Smerből kivált Hlasszal, a Szlovák Nemzeti Párttal és a fasiszta ĽSNS-ből kivált, szélsőjobboldali Republikával való egyeztetés után indították, olyan szervezetekkel is tárgyalni akarnak, mint a Fasizmus Elleni Harcosok Szövetsége (Slovenský zväz protifašistických bojovníkov), vagy a szakszervezetek. „Egy levelet készítettem elő, amelyben a polgármestereket arra kérem segítsenek nekünk” – tette hozzá Fico.

A népszavazási kezdeményezés akkor érvényes, ha hozzávetőlegesen 350 ezer választópolgár támogatja azt az aláírásával. A Smer elnöke szerint ha július végéig vagy augusztus 15-ig sikerül összegyűjteniük a szükséges aláírásokat, akkor a népszavazást megtarthatják október 29-én, vagyis a helyi önkormányzati és megyei választás napján. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?