A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

Világi
Pozsony |

A kőolaj-finomítók, az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok számára javasolt szolidaritási hozzájárulás nem igazságos – állítja Világi Oszkár, a pozsonyi Slovnaft finomító vezérigazgatója, aki azt sem zárta ki, hogy a társaság nemzetközi választott bíróság elé viszi az ügyet.

A kormány egy hete fogadta el azt a javaslatot, amely alapján azoknak a vállalatoknak és olajfinomítóknak, amelyek forgalmának legalább 75%-a az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatból származik, az elkövetkező időszakban szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük a magasabb nyereségükből. A tervezet az elmúlt négy év átlagának 120%-át meghaladó nyereség után 70%-os adót ír elő.

„Az uniós olajembargó miatt beruházási nyomás alatt állunk, ami azt jelenti, hogy beruházásokat kell végrehajtanunk a szlovák és a cseh piac, valamint a szomszédos országok ellátása érdekében” – mondta el Világi Oszkár az újságírókkal tartott keddi munkamegbeszélésén. Szerinte a közeljövőben több százmillió eurós beruházásra lesz szükség az olajtermelés és -tárolás biztosítása érdekében, amit az orosz olajra vonatkozó embargó és az oroszok más szállítókra történő lecserélése tesz szükségessé. A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett új adó a Slovnaft esetében ugyanakkor több százmillió eurós nagyságrendű lesz.

Világi rámutatott arra is, hogy az idei nyereségük megadóztatása még jelentősebb lesz, mivel az idei adóalapba nem tudják még beszámítani a szolidaritási hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nyereségük egésze után adót kell majd fizetniük, és csak a következő évben vonhatják le a hozzájárulást. A Slovnaft vezérigazgatója szerint a finomító jelenlegi nyereségének a 91%-át fogja elveszíteni.

Az orosz nyersolajból készült termékek exportjának tilalma miatt felmerült jelenlegi beruházási tervek mellett a finomítónak az EU kibocsátáscsökkentési terveit is teljesítenie kell. Marek Senkovič, a Slovnaft ügyvezető igazgatója szerint ezért azt tervezik, hogy átállnak a zöld hidrogén előállítására. A jelenlegi, földgázból történő hidrogéntermelés kiváltása környezetbarátabb módszerre azonban várhatóan mintegy egymilliárd eurót igényel.

Világi szerint a szolidaritási hozzájárulás optimális megoldása az lenne, ha azt az EU által javasolt szinten, 34–40 százalék között határoznák meg. „Hajlandók lennénk a szolidaritási hozzájárulást kiegészíteni egy beruházási kötelezettségvállalással is” – tette hozzá Világi, arra is figyelmeztetve, hogy a cégük nem kapta meg az állam eredetileg ígért segítségét az uniós embargó miatt elengedhetetlen beruházásokhoz.

(TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!