Közélet

A semmit sem tudó titkosszolgálat

Pozsony | A szlovák titkosszolgálat nem tudott Trinh Xuan Thanh viet-námi állampolgár elrablásáról, és arról sem volt tudomása, hogy az ország területén egy másik állam titkosszolgálata tevékenykedik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 11. 12:05

Trinh Xuan Thanh - TASR/AP-felvétel

Anton Šafárik (SNS-jelölt), a titkosszolgálat (SIS) vezetője elismerte, hogy a szlovák titkosszolgálatnak nem volt tudomása arról, hogy az ország területén egy másik állam titkosszolgálata tevékenykedik. „Ezt az információt napokkal az akciót követően kaptam meg” – közölte a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának tegnapi ülése után, amelyre őt is berendelték. Azt nem árulta el, hogy hány nap késéssel szerzett tudomást a vietnámi titkosszolgálat akciójáról. A képviselők azt szerették volna tudni, hogy a SIS-nek a májushoz képest – legutóbb akkor tárgyalt a bizottság a vietnámi ügyről – milyen új információi vannak a nagy port kavart botrányról, illetve, hogy eltitkolt-e bármit is. „Az emberrablással kapcsolatos személyes véleményem nem azonos a titkosszolgálat vezetőjeként képviselt álláspontommal” – válaszolta Anton Šafárik arra a kérdésre, hogy mit gondol az emberrablási ügyről. Ugyanakkor a sajtónak „egyik véleményét” sem árulta le.

A szolgálatot azzal próbálta védeni, hogy Thanh berlini elrablását napokig szervezhették, két napig tartották fogva Csehországban, Szlovákia területén pedig alig két órát tartott az akció. Grendel Gábor (OĽaNO-Nova), a bizottság elnöke szerint a bűnöst nem a titkosszolgálatnál kell keresni, az teljesítette a feladatát. „2017 júniusában a belügyminisztérium szervezte a vietnámi delegáció látogatását” – mondta Grendel, szerinte a felelősöket is ott kell keresni. Az ellenzéki képviselő megerősítette, biztos, hogy a szlovák kormánygéppel rabolták el a vietnámi férfit, ez az egyetlen lehetséges verzió.

 

2018. augusztus 7. 14:08

Hazugságvizsgálaton volt Robert Kaliňák

Anton Šafárik (SNS-jelölt), a titkosszolgálat igazgatója elmondta, hogy az SIS nem világította át a vietnámi delegációt, ahogyan az országba látogató évente átlag 100–200 küldöttséget sem szokta. Kivéve, ha erre külön felkérést kap. Szerinte ez a belügyhöz tartozó a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal feladata. Grendel Gábor (OĽaNO–Nova), a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke szerint az SIS nem hibázott az ügyben. Hasonlóan vélekedett Anton Hrnko (SNS) és Jozef Rajtár (SaS) is. Grendel szerint viszont a hazai hatóságoknak legkésőbb idén áprilisban vizsgálatot kellett volna indítaniuk a vietnámi Trinh Xuan Thanh tavaly júniusi elrablása ügyében. „Az a legkevesebb, hogy Denisa Saková belügyminiszter távozik a posztjáról, mert az ügyben érintetteket már áprilisban fel kellett volna oldani a titoktartási kötelezettség alól, a miniszter ezt csak a sajtó nyomására és a német hatóságok vizsgálódásának eredményére rendelte el” – érvelt Grendel Gábor.

A Denník N tegnap azt is kiderítette, hogy míg Robert Kaliňák volt belügyminiszter azt állította, hogy a szlovák hatóságok tavaly novembertől aktívan segítik német kollégáikat az emberrablás felderítésében, addig a kormány tagjait nem tájékoztatta az emberrablásról. (ie, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Három évig harcolt a kórral Baló György

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?