A politikával egyidős a "fake news" jelenség

<p>Hónapok óta virágzik a fake news angol kifejezés a médiában az interneten szándékosan terjesztett álhírek megjelölésére, igazából még pontos fordítása sincs. A kifejezés régi gyakorlatot takar - már a 18. században is léteztek Franciaországban gúnyiratok és &quot;kacsák&quot; -, de az internetes környezet révén új erőre kapott a jelenség - írta vasárnap az AFP francia hírügynökség.</p>

"A szemérmetlen hazugságok a görög és római ókor óta részei a politikai beszédnek" - véli Robert Zaretsky amerikai történész, a Houstoni Egyetem tanára.

Harvardi kollégája, Robert Darnton már Kaiszareiai Prokopiosznál felfedezte a "fake news" első nyomait: a 6. században élt bizánci történész gyanús értesülésekkel tűzdelte tele Jusztiniánuszról írt Titkos történetét, kétségkívül azért, hogy befeketítse a császárról kialakult képet.

"Időben hozzánk közelebb, a francia forradalmat megelőző abszolút monarchia alatt írt gúnyiratokat is a fake news régi formájának tekinthetjük" - mondta Robert Zaretsky. Ezeket a szatirikus szövegeket olyanok írták, akik nem lelték helyüket a rendszerben, s ezért destabilizálni próbálták. Egyes történészek, köztük Darnton szerint ezek az iratok is hozzájárultak a forradalom kirobbantásához.

A gúnyiratoknál elterjedtebb kacsák Párizs utcáin rikkancsok által árult lapok voltak, amelyek légből kapott "tényekről" adtak számot, így 1780 táján egy képzeletbeli szörny Chilében történt elfogásáról.

A "Nagy Hold hoax"

Darnton szerint a kacsák a fake news régi változatai. A 19. században valósággal burjánzottak az Egyesült Államokban a "hoaxok", az eladott lapszám növelését célzó átverések.

1835-ben a The Sun című New York-i újság nagy szenzációt keltett a John Herschel korabeli híres csillagásznak tulajdonított cikksorozatával, amelyben leírta, hogy milyen bizarr formáit fedezték fel az életnek a Holdon. A "Nagy Hold hoax"-nak köszönhetően az eladott példányok száma jelentősen megnőtt.

"Feltehetően az Egyesült Államokban jelent meg a 19. század végén a fake news a szó mai értelmében" - írta Robert Love amerikai újságíró a Columbia Journalism Review című folyóiratban.

2016 őszén, az amerikai elnökválasztási kampányban robbanásszerűen megnőtt a kifejezés használata, ha hinni lehet a Google a "fake news" kifejezésre vonatkozó kereséseire vonatkozó adatainak.

Propaganda, választási reklám vagy átverés

Pascal Froissart párizsi egyetemi tanár szerint a fake news "nem csupán hamis információ, de a tények teljes ismeretében a médiatérbe bedobott álhír".

"Propaganda, választási reklám vagy átverés - ezeknek a hamis híreknek mind különböző a céljuk" - fejtette ki az álhírek szakértője.

Megjelenhetnek egy humoros weboldalon. Ilyen volt Marine Le Pen szélsőjobboldali pártvezetőnek a magyar Hírcsárdához hasonló Le Gorafi francia portál által kitalált "terve", amely szerint "Algéria által fizetett fallal építetti körül Franciaországot", amelyet egy algériai lap tévedésből át is vett.

A fake news célja lehet lájkvadászat is, egy adott internetes oldal látogatottságának, illetve a reklámbevételei növelésének céljából.

Az internetes álhír lehet ideológiai indíttatású is: az egyesült államokbeli Pizzagate-ügy történetét, amelyben felváltva volt szó egy feltételezett pedofil hálózatról, egy washingtoni pizzériáról és demokrata párti környezetről, átvette az összeesküvés-elméleteket és szélsőjobboldali eszméket terjesztő Infowars amerikai hírportál is.

Trump kedvenc szava

Donald Trump gyakran használja - néha csupa nagybetűvel - a fake news kifejezést a Twitteren: Pascal Froissart számítása szerint 20 hét alatt mintegy 40-szer fordult elő az amerikai elnöknek a mikroblog portálon közzétett üzeneteiben. 

Trump értelmezésében a fake news olyan információt jelent, amelyet ő határozottan kétségbe von vagy tagad. A kifejezés elburjánzó használata Froissart szerint "nyerő stratégia", mert "Trumpnak azokat az üzeneteit, amelyekben a 'fake' (ál, hamis) szó szerepel, sokkal többen átveszik, mint a többit".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?