Közélet

A PISA-felmérésből kiderül, a diákoknak a szövegértéssel van a legtöbb problémája

Pozsony | Ha ezt a mondatot egy diák el tudja olvasni és meg is érti, akkor a szerencsésebbek közé tartozik, szövegértés terén ugyanis a szlovákiai diákok a V4-es országok tanulóitól is jócskán lemaradtak. A legfrissebb PISA-felmérés az oktatás siralmas állapotát mutatja, csak matematikából van némi javulás. A felmérés szerint a kínai gyerekek teljesítenek a legjobban.
Czímer Gábor

2019. december 4. 07:00

A visegrádi négyek országai közül Szlovákiában érték el a diákok a legrosszabb eredményeket. Képünk illusztráció. (TASR-felvétel)
A visegrádi négyek országai közül Szlovákiában érték el a diákok a legrosszabb eredményeket. Képünk illusztráció. (TASR-felvétel)

A felmérés keretében 79 országban vizsgálták a 15 éves diákok szövegértési, természettudományos és matematikai képességeit. Szlovákiában szlovák és magyar tannyelvű iskolákban is vizsgálódtak. 

A mérés során az ország a szövegértési mutató esetében 458 pontot ért el, ami a 41. helyre volt elég. A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD-szervezet átlaga 487 pont. Magyarország 481 ponttal a 33. helyen van előttünk, Csehország pedig 490 ponttal a 25. A lengyelországi tanulók 512 pontot értek el, és ezzel az előkelő 10. helyet szerezték meg. 
A visegrádi négyek országai helyett Szlovákia olyan országokkal hasonlítható össze, mint Chile (452 pont), Törökország (466 pont) vagy Ukrajna (466 pont). Az abszolút csúcstartók a kínaiak. A távol-keleti ország kontinentális régiójának diákjai az első helyezettek, akik a szövegértés mérése során átlagosan 555 pontot szereztek.

Szövegértés

Az sem mutat derűsebb képet, ha a szövegértési kompetencia időbeli alakulását nézzük. A háromévente elvégzett kutatás előző, 2015-ös köréhez képest ugyan 5 ponttal jobb értéket értek el a diákok, de a 2009-es méréshez viszonyítva még mindig 19 ponttal alacsonyabb szintet mutatnak.

Gondok vannak az olvasással

A kutatás részletes adataiból látszik, hogy a diákok tudásszintje országon belül is nagy eltéréseket mutat. A szövegértés terén nagyon rosszul teljesítő szlovákiai diákok aránya eléri a 31,4%-ot. Ez 2009-hez képest 9,1 százalékpontos növekedést jelent. „Ezek a tanulók a legalapvetőbb olvasási kompetenciákkal sem rendelkeznek, amelyek azonban elengedhetetlenek lennének a továbbtanulásukhoz” – írja a felmérés szlovákiai lebonyolítója, az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM). Az ilyen, rosszul teljesítő diákok 65,4%-a szakmunkásképzőbe, 44,4%-a alapiskolába jár. A spektrum másik végén, a nagyon jó eredményekkel rendelkező diákok a teljes minta 4,6%-át adják. A túlnyomó többségük nyolcéves gimnáziumba jár.

A számtan jobban megy

A felmérés során a matematikai kompetenciákat is vizsgálták. Ezen mutató esetében a szlovákiai tanulók átlaga 486 pont, ami a 32. helyre volt elég. Mivel az OECD-átlag ebben az esetben 489 pont, így Szlovákia a középmezőnyben helyezkedik el. Az előző, 2015-ös kutatáshoz képest diákjaink 11 ponttal jobb átlagos eredményt produkáltak. Csehország a 22. (499 pont), Magyarország pedig a 36. (481 pont). 

Szlovákia olyan országokhoz hasonlatos eredményt ért el, mint Portugália, Ausztrália, Oroszország vagy az Egyesült Államok. A vizsgált szlovákiai diákok 25,1%-ának teljesítménye rendkívül rossz. A szövegértéshez hasonlóan ebbe a csoportba azok tartoznak, akik az alapvető matematikai készségekkel sem rendelkeznek. Túlnyomó többségük (63,4%) szakmunkásképzőbe jár. Jó hír azonban, hogy a kiemelkedő matematikai teljesítményt mutató diákok aránya növekedett.

A természettudomány terén sem állunk jól

A harmadik vizsgált kompetencia a természettudományos ismeretek és képességek voltak. Ebben a kategóriában Szlovákia 464 pontot és így a 41. helyet szerezte meg. Az OECD-átlag azonban 489 pont. Ezzel Szlovákia Ukrajnával (469 pont), Olaszországgal (468 pont) és Törökországgal (468 pont) van azonos mezőnyben. 

A szlovákiai diákok a természettudomány kategóriájában 2006 óta az OECD-átlag alatt teljesítenek. A természettudományos kompetenciák mérése során a hazai tanulók 29,2%-a nagyon rosszul teljesített. Az előzőekhez hasonlóan a rossz eredményeket felmutató diákok legnagyobb része szakmunkásképzőben tanul.

A PISA-felmérést háromévente készítik világszerte, a most nyilvánosságra hozott kutatás adatfelvétele 2018 áprilisában 385 szlovákiai iskolában történt. Összesen 6770 diák töltötte ki a tesztlapot.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Mától rózsaszín az ország

reggeli

Könnyen megvalósítható tippek – Váljon szokássá a reggeli!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmarad a bajnokavatás!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmaradt a bajnokavatás!

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

ddd

Online nézhetjük a díjátadó gálát

AstraZeneca

Az Európai Bizottság még nem hosszabbította meg a szerződését az AstraZenecával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.