Közélet

A PISA-felmérésből kiderül, a diákoknak a szövegértéssel van a legtöbb problémája

Pozsony | Ha ezt a mondatot egy diák el tudja olvasni és meg is érti, akkor a szerencsésebbek közé tartozik, szövegértés terén ugyanis a szlovákiai diákok a V4-es országok tanulóitól is jócskán lemaradtak. A legfrissebb PISA-felmérés az oktatás siralmas állapotát mutatja, csak matematikából van némi javulás. A felmérés szerint a kínai gyerekek teljesítenek a legjobban.
Czímer Gábor

2019. december 4. 07:00

A visegrádi négyek országai közül Szlovákiában érték el a diákok a legrosszabb eredményeket. Képünk illusztráció. (TASR-felvétel)
A visegrádi négyek országai közül Szlovákiában érték el a diákok a legrosszabb eredményeket. Képünk illusztráció. (TASR-felvétel)

A felmérés keretében 79 országban vizsgálták a 15 éves diákok szövegértési, természettudományos és matematikai képességeit. Szlovákiában szlovák és magyar tannyelvű iskolákban is vizsgálódtak. 

A mérés során az ország a szövegértési mutató esetében 458 pontot ért el, ami a 41. helyre volt elég. A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD-szervezet átlaga 487 pont. Magyarország 481 ponttal a 33. helyen van előttünk, Csehország pedig 490 ponttal a 25. A lengyelországi tanulók 512 pontot értek el, és ezzel az előkelő 10. helyet szerezték meg. 
A visegrádi négyek országai helyett Szlovákia olyan országokkal hasonlítható össze, mint Chile (452 pont), Törökország (466 pont) vagy Ukrajna (466 pont). Az abszolút csúcstartók a kínaiak. A távol-keleti ország kontinentális régiójának diákjai az első helyezettek, akik a szövegértés mérése során átlagosan 555 pontot szereztek.

Szövegértés

Az sem mutat derűsebb képet, ha a szövegértési kompetencia időbeli alakulását nézzük. A háromévente elvégzett kutatás előző, 2015-ös köréhez képest ugyan 5 ponttal jobb értéket értek el a diákok, de a 2009-es méréshez viszonyítva még mindig 19 ponttal alacsonyabb szintet mutatnak.

Gondok vannak az olvasással

A kutatás részletes adataiból látszik, hogy a diákok tudásszintje országon belül is nagy eltéréseket mutat. A szövegértés terén nagyon rosszul teljesítő szlovákiai diákok aránya eléri a 31,4%-ot. Ez 2009-hez képest 9,1 százalékpontos növekedést jelent. „Ezek a tanulók a legalapvetőbb olvasási kompetenciákkal sem rendelkeznek, amelyek azonban elengedhetetlenek lennének a továbbtanulásukhoz” – írja a felmérés szlovákiai lebonyolítója, az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM). Az ilyen, rosszul teljesítő diákok 65,4%-a szakmunkásképzőbe, 44,4%-a alapiskolába jár. A spektrum másik végén, a nagyon jó eredményekkel rendelkező diákok a teljes minta 4,6%-át adják. A túlnyomó többségük nyolcéves gimnáziumba jár.

A számtan jobban megy

A felmérés során a matematikai kompetenciákat is vizsgálták. Ezen mutató esetében a szlovákiai tanulók átlaga 486 pont, ami a 32. helyre volt elég. Mivel az OECD-átlag ebben az esetben 489 pont, így Szlovákia a középmezőnyben helyezkedik el. Az előző, 2015-ös kutatáshoz képest diákjaink 11 ponttal jobb átlagos eredményt produkáltak. Csehország a 22. (499 pont), Magyarország pedig a 36. (481 pont). 

Szlovákia olyan országokhoz hasonlatos eredményt ért el, mint Portugália, Ausztrália, Oroszország vagy az Egyesült Államok. A vizsgált szlovákiai diákok 25,1%-ának teljesítménye rendkívül rossz. A szövegértéshez hasonlóan ebbe a csoportba azok tartoznak, akik az alapvető matematikai készségekkel sem rendelkeznek. Túlnyomó többségük (63,4%) szakmunkásképzőbe jár. Jó hír azonban, hogy a kiemelkedő matematikai teljesítményt mutató diákok aránya növekedett.

A természettudomány terén sem állunk jól

A harmadik vizsgált kompetencia a természettudományos ismeretek és képességek voltak. Ebben a kategóriában Szlovákia 464 pontot és így a 41. helyet szerezte meg. Az OECD-átlag azonban 489 pont. Ezzel Szlovákia Ukrajnával (469 pont), Olaszországgal (468 pont) és Törökországgal (468 pont) van azonos mezőnyben. 

A szlovákiai diákok a természettudomány kategóriájában 2006 óta az OECD-átlag alatt teljesítenek. A természettudományos kompetenciák mérése során a hazai tanulók 29,2%-a nagyon rosszul teljesített. Az előzőekhez hasonlóan a rossz eredményeket felmutató diákok legnagyobb része szakmunkásképzőben tanul.

A PISA-felmérést háromévente készítik világszerte, a most nyilvánosságra hozott kutatás adatfelvétele 2018 áprilisában 385 szlovákiai iskolában történt. Összesen 6770 diák töltötte ki a tesztlapot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A szorzók a következő napokban még változhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Lehet tippelni a választásra, a szorzók az eredményt is sejtetik

Andrej Kiska aláírta az első törvényt, jóváhagyta a választások új szabályait

Kiderült, mit kért Pellegrini Kiskától

19 millió telefonhívás szilveszter éjjelén

Választás előtti telefonbetyárkodás? 

koronavírus

Négytagú szlovákiai család került karanténba koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Parkolás a vasútállomásnál

Kisorsolnák a parkolóhelyeket Érsekújvárban

Frissítve

Németh Krisztiánt leigazolta a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.