A parlament elfogadta, hogy a nemi erőszak és a gyilkossági ügyek elévülési ideje 20 év maradjon

parlament kpp

Továbbra is az eddigi, 20 éves elévülési idő marad érvényben az olyan bűncselekményeknél, mint a nemi erőszak és a szexuális visszaélés. A Büntető törvénykönyv módosítását szerdán hagyták jóvá a parlamenti képviselők. Gyorsított eljárásban tárgyaltak a módosításról. Az új jogszabály március 15-én lép hatályba, amikor a Btk. február 8-án elfogadott „jelentős módosítása" is. Az ülésteremben jelenlevő mind a 136 képviselő megszavazta a módosítást.

„A társadalmi igény ismeretében a törvénytervezet célja, hogy az életellenes és az egészséget veszélyeztető bűncselekmények, a szabadság és az emberi méltóság elleni, a család és az ifjúság, valamint a jogok és szabadságjogok elleni bűncselekmények elévülési ideje és hatályos jogi szabályozása az eredeti szinten maradjon" – magyarázta a módosítást előterjesztő igazságügyi minisztérium.

Ezeknek a bűncselekményeknek az elévülési ideje nem változik, különösen a 20 éves elévülési idő az olyan bűncselekményeknél, amelyek elkövetőire a Büntető törvénykönyv szerint legalább tíz év szabadságvesztés szabható ki. Ilyen bűncselekmény például a gyilkosság, az emberölés, a testi sértés, a kényszerítés, az emberrablás, a nemi erőszak, a szexuális erőszak, a szexuális visszaélés, a közelálló személy elleni erőszak, az emberkereskedelem, az emberrablás és a gyermekpornográfia.

A kormány azt javasolta, hogy a módosítás március 15-től lépjen hatályba. Ugyanezen a napon lépne hatályba a büntető törvénykönyv február 8-án elfogadott „jelentős módosítása“. „Ez formálisan megakadályozza, hogy bizonyos bűncselekmények elévüljenek, illetve hogy ezeknek a bűncselekményeknek az elévülési ideje a lerövidüljön" – magyarázta a kormány.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?