Közélet

Mennyi pénzt költenek a magyar pártok az internetes kampányra?

Pozsony | Az internet világában is dúl a választási kampány. A legtöbb pénzt a PS/Spolu-koalíció és a Smer költötte online reklámra, de magyar pártok is jelentős összegeket fordítottak már a közösségi oldalakon futó hirdetéseikre.
Czímer Gábor

2020. január 9. 10:00

1,2 millió euróra büntette a Facebookot a spanyol adatvédelmi hatóság
- Képarchívum

A Transparency International Slovensko (TIS) elemzése szerint a pártok eddig összesen 440 ezer euróért vásároltak hirdetést a Facebooknál és a Google-nál. A legtöbbet, 95 ezer eurót a PS/Spolu-koalíció költötte el az internetes óriáscégeknél. A második helyezett a Smer lett, amely 67 ezer eurót fordított a Facebook- és Instagram-hirdetéseire. Míg a PS/Spolu-koalíció inkább sok kisebb és ennél fogva olcsóbb reklámot vásárol, a Smer inkább egy-egy bejegyzésre költ nagyobb összeget. Az ellenzék lejáratását célzó két videójukat például összesen 17 ezer euróért népszerűsítették.

A harmadik és a negyedik helyezett a Štefan Harabin vezette szélsőséges Vlasť és a Boris Kollár nevével fémjelzett Sme rodina. Az utóbbi formáció érdekes módon nagyobb összegért hirdet a Google alá tartozó YouTube videómegosztó portálon, mint a Facebookon. Mindkét párt eddig 40 ezer euró körüli összeget fordított az internetes hirdetéseire. A hivatalos választási kampány idején majdnem ennyit költött az ötödik helyezett Híd is, amely szinte a teljes összegért a Facebook-hirdetéseket vásárolt. A sorban a Hidat követi az SaS és az SNS, amelyek szintén 30 és 40 ezer euró közötti összeget költöttek internetes hirdetésre.

A magyar pártok

A Facebook új belső szabályzata szerint nyilvánosságra hozza, hogy a politikai jellegű bejegyzéseket ki és mennyiért népszerűsíti a közösségi hálón belül. Ebből kiderül, hogy 2019. október 8-tól 2020. január 5-ig a Híd legalább 46 ezer eurót költött Facebook-hirdetésre. Ennek keretében a párt központi oldalát és az egyes politikusok, így Bugár Béla pártelnök, Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Ravasz Ábel alelnök, romaügyi kormánybiztos személyes Facebook-megjelenését is népszerűsítették. Eddig erre Sólymos oldalán több mint 8 ezer eurót költöttek. Ezen túl jutott még a Híd listáján induló MKDSZ párt oldalának reklámozására is. Érdekes módon kifejezetten a párt listavezetőjét, Érsek Árpád közlekedési minisztert népszerűsítő fizetett Facebook-hirdetést nem találtunk.

Az MKÖ és a listáján induló politikusok ugyanebben az időszakban eddig közel 9 ezer eurót költöttek a Facebook-hirdetésre. A formáció egyes politikusai közül Nagy Józsefnél találtuk a legnagyobb ilyen összeget, eddig 1760 eurót költött erre. Orosz Örs (MKÖ) és Cziprusz Zoltán (eredetileg MKP) például jóval ezer euró alatti összegért vásároltak reklámot a közösségi hálón. Bárdos Gyula közösségi oldalán egyelőre nem találtunk hirdetést.

tablazat partok

A szlovákiai jogszabályok szerint a pártok a választási kampány során kizárólag a transzparens számlájukon keresztül vásárolhatnak hirdetést, ez pedig a közösségi médiára is vonatkozik. Magdeme Klára, a Híd szóvivője, az MKÖ nevében pedig Mózes Szabolcs egyaránt úgy nyilatkozott, hogy pártjuk összes ilyen kiadását részletesen vezetik transzparens számlájukon.

A közösségi oldal által nyilvánosságra hozott adatokból az összes párt, így a Híd és az MKÖ hirdetéseinek esetében is nehéz pontosan megállapítani, mennyit fordítottak reklámra. Egyrészt nehéz összegyűjteni a sok kisebb hirdetést, másrészt, bármilyen alapos is a Facebook ellenőrző mechanizmusa, egyes dolgokat nem tud kimutatni. Így például azt sem mindig veszi észre, ha egy sajtóorgánum, vagy egy civil szervezet ad fel olyan hirdetést, amely egy adott politikai párt kampányát segíti.

Mások is hirdetnek

A politikai tartalmakat hirdető szubjektumok listájában a pártokon kívül vannak más olyan szubjektumok, civil szervezetek, sajtóorgánumok is, amelyeknek a feladott hirdetéseit a Facebook ellenőrző algoritmusa politikai tartalomként értékelte. Az internetes cég így csak úgy fogadott el tőlük pénzt és kezdte bejegyzéseiket népszerűsíteni, ha az adott szubjektum vállalja a kilétét. Az ilyen szubjektumok között az elköltött összeg tekintetében előkelő helyen szerepel a Hlavný denník nevű portál, amely a Konšpirátori.sk civil szervezet szerint a dezinformációs médiumok közé sorolható, nem teljesíti maradéktalanul az objektivitás követelményeit. Ők 6648 eurónyi hirdetést vásároltak.

A hagyományos, az objektivitást szem előtt tartó szlovák sajtóorgánumok a vizsgált időszakban jellemzően nem adtak fel Facebook-hirdetést. A magyar portálok közül a Bumm.sk és a Ma7 esetében találtunk ilyen reklámokat. Míg az előbbi 2265 euróért politikai témájú cikkekre, az utóbbi kevesebb mint 100 euróért nem közéleti írásokra vásárolt hirdetést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Márciusig tarthat a Vág-híd aládúcolása

marian kotleba

Kotleba akár 8 évet is kaphat

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kisebbségeknek nem kell aggódniuk, gondoskodunk róluk

renrend

Vasvillával támadt egy 78 éves férfi 82 éves szomszédjára

danko zsuzsová

Danko: soha nem találkoztam Zsuzsovával

Norbert Bödör

A rendőrség lefoglalta Bödör telefonját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.