Közélet

"A leváltott Bezák érsek ügyét magam mögött hagytam"

Pozsony | Róbert Bezák december 2-án, hétfőn elhagyta Szlovákiát és az olaszországi Bussolengóba költözött. Feljebbvalói az ottani redemptorista kolostort jelölték ki számára, ahol kedden kezdte meg szerzetesi életét.
Vrabec Mária

2013. december 6. 10:30

A volt nagyszombati érsek csendben, kamerák kísérete nélkül akart távozni Szlovákiából, csak a családtagjaitól és legközelebbi barátaitól búcsúzott el. Mint elmondta, nincs semmiféle meghatalmazása, csak azért ment el, hogy ne legyen Szlovákiában.
 
Róbert Bezákkal ez év júniusában közölte a redemptorista rend generálisa, Michael Brehl, hogy a bussolengói kolostorba fogadják be. Ám mivel a püspöki kongregáció nyugalmazott érsekké nyilvánította, így szabadon választhat lakhelyet az egyházon belül. Bezák számára ez a helyzet a huszonkettes csapdája, mert 53 évesen a nyugalmazott érseki státuszt elfogadhatatlannak tartja, viszont harmincöt éves szerzetesi múlttal a próbaidő is megalázó számára. Mivel hivatalosan senki nem tisztázta a helyzetét, a kolostorban sem tudják, püspökként, vagy egyszerű szerzetesként tekintsenek-e rá, s azt sem, meddig lesz ott. A kolostor lakói mindannyian nyolcvan éven felüliek, feltételezhető, hogy Róbert Bezákot azért küldték épp ide, mert az egyházon belül már nem számolnak vele.
 
Maga sem reménykedik fordulatban, lapunknak azt mondta: a bussolengói létet száműzetésnek tekinti. Imával, olvasással fogja tölteni az időt, mert gondolatban is el akar szakadni Szlovákiától. „Arra kérem az újságírókat és mindenki mást, ne keressenek, ne telefonáljanak a kolostorba, mert nem leszek elérhető. A leváltott Bezák érsek ügyét magam mögött hagytam, és az új életem már nem tartozik a nyilvánosságra”. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.