A lakosság harmadának nincs semmiféle anyagi tartaléka

euró pénz

2021-ben még csak minden ötödik embernek nem volt semmiféle anyagi megtakarítása Szlovákiában, ma már minden harmadik ember él napról napra, tartalékok nélkül – derült ki a VÚB bank közel 300 ezer ügyfele személyes pénzügyi terveinek felméréséből.

„Ez a mögöttünk álló rendkívül zavaros időszak következménye, beleértve a járványt és a háború hatásait, az elszabaduló inflációt, az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulását. A fizetések mindezt nem tudták követni, ezért a lakosság kénytelen volt hozzányúlni a megtakarításaihoz” – mondta Dominik Miša, a VÚB PR menedzsere.

Az egyedül élők vannak a legnehezebb helyzetben, csupán 29%-uknak vannak tartalékai váratlan kiadásokra. Ezzel szemben 47%-uknak nincs semmiféle vésztartaléka. „A fiatalabbaknál ez főleg azzal magyarázható, hogy rövidebb ideje dolgoznak. Még nehezebb a helyzete a 65 évnél idősebb, egyedül élő nyugdíjasok egy részének, csupán harmaduknak van anyagi tartaléka” – tette hozzá Miša.

Még kedvezőtlenebb a helyzet a takarékoskodási kilátásokkal. 2021-ben a lakosság 23%-a nem tett félre havonta semmilyen összeget, ma már a 42%-a. E téren a fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, több mint 50%-uk nem spórol, és alig 9%-uk tud havonta kellő nagyságú összeget félretenni.

„A fiatalokat inkább a költekezés, a fogyasztás jellemzi, a megtakarításokra alig gondolnak, ami később megbosszulhatja magát. Általánosságban fogalmazva az ügyfeleknek körültekintőbben kellene eljárniuk, figyelembe véve a család jelenlegi anyagi helyzetét, bevételeit, rövid- és hosszú távú céljait” – hangsúlyozta Dana Kondrótová, a VÚB ügyfélosztályának igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?