Közélet

A koronavírus terjedése miatt szükséges intézkedésekről tárgyal a parlament

Pozsony | Elhalasztanák a jövedelemadó-bevallások benyújtásának határidejét, pénzügyi támogatást nyújtanának a kis- és középvállalkozóknak. Második olvasatba utalta a parlament a COVID-19 terjedésével kapcsolatos pénzügyi intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot, melyet a pénzügyminisztérium dolgozott ki. A parlamenti képviselők három törvényjavaslat-tervezetről szavaznak gyorsított eljárás keretében. A parlamenti ülés 14 órakor kezdődik.
TASR

2020. április 2. 13:53

parlament k
- TASR-felvétel

„A törvényjavaslat célja a magánszemélyek, a vállalkozók, a munkavállalók és munkaadók védelme vagy támogatása a világjárvány okozta helyzetben” – áll a dokumentumban.

Az intézkedések a veszélyhelyzet kihirdetésének napján kezdődő időszakra korlátozódik, azaz március 12-től érvényesek annak a hónapnak a végéig, amikor a veszélyhelyzetet visszavonják. „Ez a pandémiás időszak” – tájékoztat a pénzügyminisztérium.

A javaslat értelmében egyebek között elhalasztanák az adóbevallások, az éves beszámolók benyújtásának határidejét. A határidők elhalasztását a pénzügyi kimutatásokra, az éves jelentésekre, az auditori jelentésekre, a számviteli nyilvántartás regisztrációjára is kiterjesztenék.

A harmadik országokból behozott orvosi segédeszközök után nem kellene vámot és hozzáadottérték-adót (áfa) fizetni. Az intézkedéseket az áfa-fizetőkre is kiterjesztenék.

Az adóellenőrzéseket felfüggesztenék, eljárásokat ebben az időszakban nem indítanának kivéve ha adóvisszatérítésre vonatkoznak. Az adótartozások miatti végrehajtásokat is elhalasztják.

A javaslat szerint a halaszásokat nem kell külön kérvényezni, a határidő be nem tartását nem fogják szankcionálni.

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó pénzügyi támogatást kölcsöngarancia vagy a kölcsön kamatának fizetése formájában vezetnék be.

A világjárvánnyal összefüggésben a kormánynak a költségvetés likviditásának garantálására a költségvetési törvény által jóváhagyott összeg feletti hitelek átvételére is lehetősége lenne.

Az önkormányzatok számára 2021 végéig lehetővé tennék, hogy kiadásaikat a tartalékalapból és más forrásokból fedezzék. A cél a források felszabadítása a rendkívüli kiadások fedezésére a világjárvány idején, de az adókból származó bevételek várható csökkenése ideje alatt is. A költségvetési provizóriumból gazdálkodó és a kényszerintézkedések betartására kötelezett önkormányzatok helyzetén is könnyítenének.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az MKP saját embereit ültetné a megüresedő székekre ⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Matovič nyit az MKP felé? Megkezdődött a harc a járási hivatalok elnöki posztjaiért

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nagymegyer

Nagymegyer 27 ezer euróért rendelt szájvédő maszkokat

Marek Krajčí

Krajčí megjutalmazná azokat az orvosokat, akik dolgoztak a járvány idején

Igor Matovič

Matovič és Babiš jövő hét szerdán találkozik Prágában

Andrej Plenković

Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.