A kormány ma tárgyal a Kárpáti Ősbükkösök új határairól

Sólymos László

Tizenkét év után új, egyértelműen meghatározott határai vannak az UNESCO világörökség részét képező Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei szlovákiai helyszíneinek. A tárcaközi véleményezést követően a határokra vonatkozó javaslatot ma a kormány is megvitatja. Az eljárás során egy területet, a Šípková Természetvédelmi Rezervátumot végül kivonták a helyszínek közül. Továbbra is 5-ös, vagyis a legmagasabb védelem alatt áll majd, de a jövőben nem tartozik az UNESCO helyszínek közé.

Az állami és magán erdőbirtokosokkal folytatott hosszadalmas tárgyalások során sikerült egyezségre jutni a határok kijelölését és Szlovákia egyik legértékesebb területét, a Kárpáti Ősbükkösöket megillető védelem biztosítását illetően.

A környezetvédelmi minisztériumban tisztességes hozzáállásra törekedtünk a magán erdőbirtokosokkal folytatott tárgyalások során. Ők az adott területen mintegy 1000 hektárt birtokolnak” – jegyezte meg Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A határmódosítási javaslat véglegesítése után a minisztériumnak csaknem 4300 hektáros területen sikerült beavatkozásmentességet biztosítania. A védőövezet kiterjedése, ahol az erdőállományba történő beavatkozás szigorúan korlátozott, körülbelül 1700 hektár lesz. A szélesebb pufferzóna vagy átmeneti övezet, ahol fenntartható, természetbarát gazdálkodás folyhat a megszabott feltételek mellett, több mint 13 300 hektár kiterjedésű lesz.

Az egyetlen kivételt a 150 hektár kiterjedésű Šípková Természetvédelmi Rezervátum jelenti, mely esetében nem sikerült megállapodásra jutni, ezért nem kerül az UNESCO-helyszínek közé. Ez a terület már ma is a legmagasabb védettséget élvezi, ami a jövőben sem változik.

Tucatnyi tárgyalásra került sor. A szóban forgó rezervátum esetében egy földtulajdonos bejelentette ugyan érdeklődését az UNESCO-helyszínek közé való felvétel iránt, végül elutasította azt, és a többiekkel ellentétben nem értett egyet a felajánlott feltételekkel sem.

Különösen a régió szempontjából tartjuk sajnálatosnak ezt a döntést. A birtokosoknak valóban érdekes pénzügyi lehetőségeket kínáltunk, legyen szó a szerződéses erdőgondozásról vagy hosszú távú bérletről, az összes tulajdonjog garantálásával” – jelentette ki Katarína Butkovská, a természet- és tájvédelmi főosztály vezetője.

A nem megfelelően védett értékes területek ügye 12 éve húzódik. Már a 2007-ben beterjesztett jelöléssel is gond volt. A dokumentumban ugyanis két eltérő számadat szerepelt a terület kiterjedéséről. A szövegrészben szereplő 5,7 hektár lényegesen eltért a térképen feltüntetett 3,5 hektártól. Éppen a terület tisztázatlan körülhatárolása bonyolította a megfelelő védelem biztosítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?