A kormány egymillió eurós támogatást nyújt a Nagykürtösi járásnak

Pellegrini
Pozsony |

A Losonci és a Poltári járás után a kormány a Nagykürtösi járásnak is jóváhagyta az egymillió euró összegű, célzott támogatást. A pénzt a járásbeli községek, egyházak és polgári társulások az általuk benyújtott 61 projekt megvalósítására használhatják fel. Erről csütörtöki, Nagykürtösön tartott, kihelyezett ülésén döntött a kormány.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő kifejtette: 270 000 eurót fordítanak a helyi utak és járdák javítására, a maradékból a járásbeli községi hivatalok és kultúrházak épületeit újítják fel, esetenként a közvilágítást, vagy a községi hangosbemondókat korszerűsítik. Az egyes községeknek 3000 és 60 000 euró közötti összegeket utalnak.

A miniszterelnök hozzátette: az elmúlt két évben mintegy 12 millió eurós uniós támogatásban részesült a járás. A pénz java részét mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok kapták, bizonyos hányadát pedig az úthálózat és az infrastruktúra fellendítésére fordították.

A Nagykürtösi járásra vonatkozó akciótervet 2016 szeptemberében hagyta jóvá a kormány. Eszerint 2020-ig összesen 822 munkahelyet kellene létesíteni a járásban. 2018. április 30-ig 551 munkahelyet sikerült teremteni. A munkanélküliségi ráta 2015 végéhez képest mintegy 10%-kal csökkent, jelenleg 8,32%-on áll.

A kormányülés előtt a miniszterek találkoztak a járás polgármestereivel is. Utóbbiak elmondása szerint a munkájukat leginkább a közbeszerzési törvény akadályozza. A túlságosan alacsony határértékek miatt nem tudják gyorsan megoldani azokat a problémákat, amelyek azonnali intézkedést igényelnének. A kormány korábban már kilátásba helyezte a jogszabály módosítását.

Módosítás vár az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvényre is. A kormányfő elmondása szerint egyes állampolgárok visszaélnek ezzel a joggal, és az önkormányzatoktól teljesen jelentéktelen információkat kérnek, amelyek nincsenek semmiféle összefüggésben a nyilvános ellenőrzéssel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?