Közélet

A kórházak várják a reformot

Pozsony | A szakértők 83 százaléka támogatja az egészségügyi minisztérium kórházreformját – derült ki a legújabb felmérésből. Marek Krajčí (OĽaNO), a parlament egészségügyi bizottságának tagja szerint a reform javíthat a fekvőbeteg-ellátáson, azonban kórházbezárásokhoz és a várakozási idő jelentős meghosszabbodásához is vezethet.
Nagy Roland

2019. május 2. 07:00

- TASR-felvétel

Az egészségügyi tárca és az Egészségbiztosítók Szövetsége (AZP) több mint 110 szakértőt kérdezett meg a közelgő változásokról, köztük orvosokat, nővéreket, kórházigazgatkat és egyéb egészségügyi szakembereket. A válaszadók csaknem 83 százaléka egyetért azzal, hogy szükség van a fekvőbeteg-ellátás megreformálására, mind a gyógyítás, mind a kórházak finanszírozása szempontjából. Csupán a megkérdezettek 3 százaléka véli úgy, hogy a kórházreform szükségtelen, de ha minden a tervek szerint halad, akkor akár javulást is eredményezhet. További 3 százalék úgy gondolja, hogy a reformot kifejezetten rosszul dolgozták ki, és nem hoz hasznot sem a betegeknek, sem a kórházaknak. A résztvevők 5,5 százaléka egyelőre nem tudott állást foglalni a reformmal kapcsolatban, és ugyanennyien a „más” lehetőséget karikázták be, ők kifejtették személyes véleményüket.

A beteg nyer

Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter örömmel fogadta a felmérés eredményeit. „Egy igencsak hosszú távú tervről van szó. A fő szempont, hogy a betegek jobb ellátást kapjanak, és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit is javítani szeretnénk. Természetesen a szakma véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért megkérdeztünk minden érintett félt” – magyarázta Kalavská.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a reform elsősorban a betegek érdekeit szolgálja. Több mint 71 százalékuk úgy véli, a páciensek szempontjából a legfontosabb változás a kórházi ágyak jobb kihasználtsága lehet. A válaszadók több mint fele szintén fontos változásnak jelölte meg a hosszú távú betegellátás fejlesztését. Kalavská tervei szerint 2030-ra több mint 3 ezer új ágyat helyeznének el a kórházakban, kifejezetten a műtét után lábadozó betegek számára.

A szakértők többsége azonban kétli, hogy a reform anyagi szempontból is javíthat a kórházak helyzetén. Kevesebb mint harmaduk gondolja, hogy a változásoknak köszönhetően a kórházak több pénzt kaphatnak fejlesztésre. Erre figyelmeztet a kórházszövetség (ANS) elnöke, Marián Petko is, aki szerint reform megvalósításához a tervezettnél jóval több pénz kell.

Spórolás helyett bezárás

További fontos változás, hogy előírnák a kórházi osztályok számára, hogy évente hány beavatkozást kell elvégezniük. Ha ezt nem teljesítik, az egészségbiztosító nem lesz köteles szerződést kötni velük, ami hosszabb távon az egész kórház bezárásához vezethet.

Hosszabb várólista

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint 115 állami kórház van az országban, a reform a törvényi minimumot 42 kórházban határozza meg, vagyis akár több tucat kórház megszűnhet az elkövetkezendő 10 évben. Marek Krajčí (OĽaNO), a parlament egészségügyi bizottságának tagja úgy véli, emiatt hoszszabb lehet a várólista. „Az új osztályozás értelmében a bonyolultabb beavatkozásokat már az úgynevezett regionális kórházakban végzik, ezekből összesen 10 lesz. Az osztályozás nem tiltja a kisebb, lokális kórházaknak, hogy ott is végezzenek ilyen beavatkozásokat, de a kritériumokat valószínűleg nem tudják majd teljesíteni. A kisebb kórházak sorra megszűnhetnek, ez pedig egyre nagyobb megterhelést jelent a regionális kórházaknak, így elképzelhető, hogy még hosszabb lesz a várólista” – magyarázta az OĽaNO képviselője.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?