A koalíció kifizettetné Sulíkkal a dubaji világkiállítás költségeit

Sulík a parlament rendkívüli ülésén azt mondta, a szervezési nehézségek főleg abból adódtak, hogy az előző kormány elhanyagolta a dubaji világkiállítás előkészítését, így alig maradt idejük megtenni a kellő lépéseket
Pozsony |

Kedden sikerült megnyitni azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a képviselek arra szólították fel Richard Sulíkot, térítse meg az Expo 2020 nevű dubaji rendezvény költségeinek egy részét, amellyel az Állami Számvevőszék (NKÚ) szerint nem költséghatékonyan gazdálkodott. Az SaS elnöke éppen az ellenkezőjét állítja, szerinte egymillió eurót spórolt meg a szlovák adófizetőknek.

Két héttel ezelőtt jelent meg az NKÚ jelentése a 2021-ben megrendezésre került dubaji világkiállításról (az eseményt eredetileg 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt csúsztatni kellett), amelyen Szlovákia is képviseltette magát. A rendezvény lebonyolításáért az akkor még Richard Sulík által igazgatott gazdasági minisztérium felelt. A szlovák fél kiállításának összköltségei elérték a 11 millió eurót, ebből 7,9 milliót a gazdasági tárca költött el – az említett költségek pedig az államkasszát terhelték.

Az NKÚ szerint a gazdasági tárca nem fordított elegendő figyelmet a mérhető célok kitűzésére és a költségvetés megtervezésére, emiatt pedig több százezer eurót költött el feleslegesen.

„A mostani megállapítások tanulsággal szolgálhatnak a jövőre nézve, hiszen Szlovákia már készül a 2025-ös oszakai világkiállításra. Ezek a rendezvények kiváló lehetőségként szolgálnak hazánk bemutatására, ezért már a felkészülési fázisban is kellő figyelmet kell fordítani rájuk”

– jelentette ki Henrieta Crkoňová, az NKÚ alelnöke.

Mire ment el a pénz?

Az ellenőrök a jelentésben rámutattak, hogy a kormány még 2018-ban hagyta jóvá a dubaji világkiállításon való részvételt. Az előzetes tervek akkoriban még egy saját nemzeti pavilon kiépítéséről szóltak, amelyhez 2019-ben megrendelték az építészeti tervdokumentációt is, mintegy 115 500 euróért. Egy évvel később azonban úgy döntöttek, végül mégsem építenek saját pavilont, hanem bérelnek egyet, amelynek költségei elérték a 3,4 millió eurót, és amelyhez szintén készült egy építészeti tanulmány, mintegy 163 ezer euróért. Az NKÚ szerint megfelelő tervezéssel meg lehetett volna előzni a keveredést, és így nem költöttek volna el ennyi pénzt feleslegesen.

Az ellenőrök továbbá kifogásolták az étkeztetéssel kapcsolatos kiadásokat is. Egyebek mellett rámutattak, hogy a gazdasági minisztérium 106 700 euró értékben vásárolt alkoholtartalmú italokat a pavilonban működő étterem számára. Az ellenőrzéskor azonban az étterem üzemeltetője nem tudta megmagyarázni, hova lettek az italok, és hogyan számoltak el velük a könyvelésben.

Végül pedig problémák merültek fel az elszállásolás költségeiben is. Kiderült például, hogy 5 személy jogtalanul tartózkodott a minisztérium által bérelt szállásokon, hiszen nem voltak meghívott vendégek, sem a delegáció tagjai. Ez a tétel mintegy 164 ezer eurót tett ki a költségvetésben.

A felsorolt hibák, illetve az egyéb gyanús pénzköltések miatt az NKÚ úgy ítélte meg, hogy a Sulík által igazgatott tárca mintegy 634 ezer eurót nem költséghatékony módon használt fel, további 164 ezer euró esetében pedig a hivatal „indokolatlan meggazdagodás lehetőségéről” számolt be.

Összeült a parlament

A jelentés közzététele után a kormánykoalíció rendkívüli ülést kezdeményezett a parlamentben, amelyen arra szólították fel Sulíkot, fizesse vissza a károkat, amelyeket a gazdasági tárca élén okozott. A keddi ülésen 76 képviselő jelezte részvételét, így éppen csak sikerült elindítani az egyeztetést (ha eggyel kevesebb képviselő jelentkezik be, nem lett volna meg az egyszerű többség, így az ülés el sem indul). A jelenlévők kizárólag a kormánykoalíció frakcióiból kerültek ki, egyetlen ellenzéki képviselő sem támogatta, hogy tárgyaljanak a Sulík elleni indítványról.

A KDH és a Progresszív Szlovákia (PS) előre jelezte, képviselőik nem hajlandóak részt venni a koalíció „színházi előadásán”, és a kétségekkel elsősorban az illetékes szerveknek, nem pedig a politikusoknak kellene foglalkozniuk.

Sulík: Spóroltam

Sulík a parlamenti ülésen úgy fogalmazott, a dubaji világkiállítás hatalmas siker volt Szlovákia számára, különösen annak fényében, hogy amikor átvette a gazdasági tárca irányítását, már csak fél év volt hátra a rendezvényig, és a szervezés akkor kritikus állapotban volt. Elmondása szerint semmi sem volt előkészítve a 115 ezer eurós tervdokumentáción kívül, amit még az akkori gazdasági miniszter, Peter Žiga (korábban Smer, jelenleg Hlas) rendelt. Sulík állítja, a késlekedésért az őt megelőző vezetés tehető felelőssé, hiszen a választási ciklus utolsó hónapjaiban egyáltalán nem foglalkoztak az üggyel. Továbbá kiemelte, az előzetes költségvetési tervekhez képest a gazdasági tárca egymillió euróval kevesebbet költött el. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a lakhatási jegyzék körül valóban keveredés volt, amiért vállalja a politikai felelősséget.

Az ülésen felszólalt Igor Matovič, a Szlovákia mozgalom vezetője is, aki korábban élesen bírálta Sulíkot a Smer által nyilvánosságra hozott videófelvétel miatt, amelyen az látszik, hogy az SaS elnöke a dubaji világkiállítás zárónapján arra biztatta a vendégeket, „igyák ki a teljes bárt”. Váratlanul védelmébe vette a korábbi gazdasági minisztert, mint mondta, bár Sulík valóban hibázott, ez csak a töredéke azoknak a bűncselekményeknek, amelyeket a jelenlegi kormánykoalíció tagjai követtek el.

„Egy kissé igazságtalannak tűnik ez nekem az önök részéről. Ha fair módon akarnak eljárni, tessék, tárgyalják át az NKÚ összes olyan jelentését, amelyek az önök által elkövetett bűncselekményekről szólnak”

– jelentette ki az egykori miniszterelnök.

Ugyanakkor nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy bírálhassa vetélytársát: azt mondta, Sulíknak már rég nem kellene a politikában lennie, hiszen ennél jóval súlyosabb dolgokat is elkövetett már, mint a világkiállítás körüli költségek. Ismét felrótta, hogy az SaS elnöke már három kormányt megbuktatott, és ezzel bebiztosította a maffia visszatérését.

A képviselők viszonylag gyorsan, már kedd délután lezárták az ülést, és 77 szavazattal elfogadták Erik Kaliňák (Smer) indítványát, amelyben „hangsúlyosan kérik” Sulíktól a költségek megtérítését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?