A klímaváltozás miatt tüntetnek pénteken

Pozsony |

A pozsonyi Comenius Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem és a Szlovák Tudomány Akadémia is csatlakozott a pénteki globális klímasztrájkhoz. A Progresszív Szlovákia szerint vészhelyzet van, a Spolu pedig zöld platformot alapított.

Három tudományos intézet, köztük két egyetem is arra kéri a diákokat és a dolgozókat, hogy kapcsolódjanak be a pénteki, globális klímaváltozás miatt szervezett demonstrációba. Miroslav Fikar, a Szlovák Műszaki Egyetem rektora szerint a klímaváltozás elleni harcban még nincs minden veszve. „Első lépésként fel kell vállalni a személyes felelősségünket” – véli Fikar. Az intézmények úgy vélik, hogy a tudományos közeg sürgetése ellenére a politikusok nem tették meg a szükséges lépéseket a klímaválság nemzetközi szintű megoldásához.

„A kőkor sem azért ért véget, mert elfogytak a kövek, hanem mert az emberek megtanultak bronzot készíteni. Szerintem valami hasonló fog történni velünk és a fosszilis tüzelőanyagokkal: nem azért fogunk leállni a használatukkal, mert elfogynak a kőolajkészletek, hanem mert találunk egy új, tisztább eszközt és új ökológiai technológiát” – egészítette ki a rektor. A megmozduláshoz a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetsége (ŠRVŠ) is csatlakozik.


„A minisztérium minden olyan tevékenységet támogat, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás ellen tenni kell” – kommentálta a megmozdulást lapunknak Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter. Elmondta, a klímaváltozással összefüggő kérdésekkel kapcsolatban Szlovákia a felelősségteljes országok közé tartozik. „Mi voltunk az egyedüliek a V4 országai közül, akik támogatták az Európai Unió karbonsemlegességének elérését 2050-re, tehát, hogy eljussunk arra a szintre, hogy ugyannyi szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit felhasználunk” – tette hozzá Sólymos.


PS: válság van
A Progresszív Szlovákia elnökségi tagja, Martin Hojsík azt javasolja, hogy az ország minél hamarabb hirdesse ki az éghajlati szükségállapotot. Szerinte ez lehetővé tenné, hogy megkezdődjön egy diskurzus a klímaváltozásra való felkészülésről, valamint arról, hogyan csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Hojsík megjegyezte, hogy a jelenlegi fiatal generáció az utolsó, aki még tud kezdeni valamit a klímaváltozással.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök is hasonló véleményen van. Szerinte az éghajlati krízis elleni harc nemcsak az országnak, hanem az egész emberiség prioritásának kellene lennie. „Nagy kihívások várnak ránk, de minél hamarabb nekikezdünk, annál nagyobb esélyünk van a pozitív változásra” – mondta az államfő, miután nemrég fogadta a környezetvédelmi szervezetek képviselőit.


Zölden együtt
A hétvégén a Spolu párt jelentette be, hogy létrehozza zöld kezdeményezését, amelynek feladata többek között a környezetvédelem, valamint a klímaválság lehetséges megoldásainak kidolgozása lesz. A párt szerint a zöld témákkal az elmúlt harminc évben nem foglalkoztak. „A politikusok idáig vagy teljesen kerülték ezeket a dolgokat, vagy kozmetikázni próbálták őket” – mondta Erik Baláž, a párt alelnöke. Hozzátette, hogy egy olyan csapat felállításán dolgoznak, amely a környezetvédelem problematikáját fogja majd nyomon követni. A csapatot a hónap végén szeretnék bemutatni.


Az eredetileg diákok által kezdeményezett tüntetéssorozatba most először vonták be a tudományos és egyetemi közeget. Az országban Pozsonyon kívül Zsolnán, Besztercebányán és Kassán is felvonulnak, hogy a figyelmet az éghajlati változásokra irányítsák. Az éghajlati szükségállapot kihirdetése a klímasztrájkban résztvevők egyik követelése is.

(szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!