Közélet

A klímaváltozás ellen tüntettek a diákok

Pozsony | Világszerte 125 ország 1664 városában vonultak utcára a diákok tegnap, hogy ismét felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. Szlovákiában öt, Magyarországon kilenc város csatlakozott a megmozduláshoz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 25. 15:23

A 16 éves svéd Greta Thunberg már több mint fél éve tölti péntek délelőttjeit a stockholmi parlament épülete előtt – így próbálja meg rávenni a kormányt, hogy kiemelten foglalkozzon a globális klímaváltozással. Az azóta már Nobel-békedíjra is jelölt lány egész családját rávette a vegán étrendre, és hogy ne utazzanak a környezetszennyező repülőkkel. Március 15-i felhívására világszerte másfél millió diák vonult utcára, hogy kiálljanak a klímavédelem mellett. Az ennek a nyomán alakult Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) rendezvénysorozatnak köszönhetően péntekenként már az egész világon tüntetnek a diákok a klímaváltozás megfékezéséért.

A tegnapi, Pozsonyban tartott tüntetésen a diákok hangsúlyozták, a mai európai parlamenti választáson olyan embereket kell megválasztani, akik törődnek a bolygónkkal, mert a jelenlegi politikai vezetés szerintük nem tartja szem előtt a valódi problémákat.

„Mi vagyunk az utolsó generáció, amely még tehet valamit a klímaválság megfékezéséért. Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal állítsa le a fakitermelést a nemzeti parkokban” – mondta az egyik szervezője, Jakub Andacký. A tüntetésen felszólalók hangsúlyozták, szeretnék, ha az ország tartaná magát a párizsi klímaegyezményhez, amely szerint 2050-re teljes szénsemlegességet kéne elérni az unióban. Hangsúlyozták a folyamatos globális felmelegedés problémáját, a tengerszint növekedését, de az élelmiszer-behozatal ellen is felléptek.

A Fridays for Future honlapja szerint egyelőre még négy nagyobb megmozdulás van tervben a jövőben. (fridaysforfuture, hvg, szh)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?