Közélet

A hatóságok nem büntetik az elmúlt rendszer gyilkosságait

Pozsony | Áram, kutyák és határőrök is gyilkolták azokat, akik illegálisan próbálták meg átlépni az 1948 és 1989 között fennálló határt Nyugat és Kelet között. Egy férfi például kisrepülőn akart átjutni a vasfüggöny túloldalára, a határőröknek viszont sikerült eltalálniuk, s a gép lezuhant.
Demecs Péter

2013. december 17. 17:15

Volt kormányfőre vadásznak a csehek

A Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) több tucat, határátlépéssel próbálkozó személy meggyilkolása miatt tett feljelentést az ügyészségen, a hatóságok viszont eddig minden esetet leállítottak. A vasfüggöny, amelyet azzal a céllal építettek ki, hogy az emberek ne juthassanak Nyugatra, egy rendkívül bonyolult és átgondolt rendszer része volt, melynek üzemeltetéséhez több száz ember kellett. Az ÚPN szerint nemcsak azokat a katonákat kellene rács mögé juttatni, akik gyilkoltak a határvédelem során, hanem azokat is, akik kiadták a parancsot az emberölésre, vagy akik üzemben tartották és megalkották a vasfüggönyt.

A környező posztkommunista országok közül Csehországban vannak a legközelebb ahhoz, hogy bíróság elé állítsák azokat, akik a vasfüggönyért felelősek. A cseh idnes.cz hírportál szerint a cseh rendőrségnek év végéig elegendő bizonyítékot sikerül összegyűjtenie ahhoz, hogy megkezdjék az első bűnvádi eljárásokat. Lapértesülések szerint már Lubomír Štrougal egykori kormányfő is a rendőrség látókörében van. Štrougal ugyanis a hatvanas években belügyminiszter volt. Abban az időszakban a vasfüggöny szögesdrótjaiba vezetett áram embereket gyilkolt meg. Az idnes.cz kérdéseire nem akart válaszolni.

A vasfüggöny átlépésével összefüggő bűncselekmények felgöngyölítésében a legeredményesebb Németország, ott több embert ítéltek jogerősen szabadságvesztésre azért, mert lelőtték azokat, akik megpróbáltak átjutni a berlini falon.

Elévülésre hivatkoznak

A cseh hatóságok azért lehetnek eredményesebbek, mivel ott emberiesség elleni bűncselekményként kezelik a vasfüggöny átlépésével kapcsolatos gyilkosságokat; a szlovák hatóságok viszont gyilkosság megalapozott gyanújával indítottak eljárást, s a szlovák jogszabályok szerint ezek a bűntettek 20 év elteltével elévülnek.

A főügyészség nem válaszolt arra a kérdésünkre, miért nem kezeli más bűntettként ezeket a gyilkosságokat, ha így legalább minimális esély lenne a tettesek megbüntetésére. Ľubomír Morbacher, az ÚPN munkatársa szerint Dobroslav Trnka egykori főügyész korábban úgy nyilatkozott, az elmúlt rendszerben az illegális határátlépés során történt emberölésekkel nem a hatóságoknak, hanem inkább jogtörténészeknek kellene foglalkozniuk.

Az ÚPN képviselői szerint a főügyészség gyakran azt a fáradságot sem veszi, hogy tájékoztassa az intézetet arról, hogy a beadványuk kapcsán indított eljárást leállították.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.