Közélet

A hálapénz orvoslása eddig sikertelen volt

Bár a hálapénz a szlovák egészségügyben már évtizedek óta komoly problémának számít, mégsem történtek olyan rendszerszintű változtatások, amelyek segítségével felszámolhatnák ezt a fajta korrupciót.
Nagy Roland

2021. január 26. 13:30

hálapénz
- Képarchívum, illusztráció

A tavalyi parlamenti választás egyik legfontosabb kampánytémája a korrupcióellenes harc volt, az új kormány felállása óta pedig jelentős előrelépés történt ez ügyben: szinte hetente jelennek meg információk arról, hogy valamilyen magas pozícióban lévő tisztviselőt őrizetbe vett a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Ha korrupcióra gondolunk, akkor feltehetően a politikai szféra és az igazságszolgáltatás szervei jutnak először eszünkbe, pedig a visszaélések a hétköznapi életünkben is jelen vannak, a hálapénz a koronavírusjárvány előtti időszakban komoly problémát jelentett az egészségügyben, jelenleg más, súlyosabb problémákrakénytelenekösszpontosítaniaz illetékesek.

A hétköznapok bűne

Sokak számára a hálapénz olyannyira természetessé vált, hogy nem is érzik bűncselekménynek, ha borítékot nyomnak az orvos kezébe. Erről tanúskodik például az Eurobarometer tavalyi felmérése is, melyből kiderült, hogy a szlovákiai megkérdezettek több mint fele az egészségügyet tartja a legkorruptabb ágazatnak. Az elemzők arra is rákérdeztek, hogy mennyire elfogadható a megkérdezettek számára, ha a közszférában nyújtott szolgáltatásért cserébe valamilyen szívességet tesznek. A szlovákiai válaszadók 48 százaléka teljesen elfogadhatónak tartotta, hogy szívességet tegyen, 39 százalék szerint teljesen rendben van, ha a szolgáltatásért cserébe ajándékot adnak, 20 százalék pedig egyenesen pénzt is adna a szolgáltatásért cserébe.

Elrettentő példa?

Visszatérve a választási ígéretekhez: bár nem kap akkora sajtófigyelmet, de a NAKA az egészségügyben uralkodó korrupció felszámolására is törekszik. Ősszel például arról számolt be a rendőrség, hogy a nyomozók lekapcsoltak egy Nagymihályban tevékenykedő általános orvost, akinél 10 alkalommal is bebizonyosodott, hogy hálapénzért cserébe orvosi igazolást osztott betegeinek, köztük a szlovák hadsereg katonáinak is. Az igazolásokért cserébe 10–20 eurót kapott. A NAKA az ügyben zajló vizsgálat miatt egyelőre nem árulhatott el részleteket, így nem tudni, hogy végül milyen büntetés vár a lefülelt orvosra.

A kérdés viszont az, hogy az efféle rendőrségi akciók mennyire számítanak elrettentő példának, és mennyire képesek felszámolni a szóban forgó problémát.

Kozmetikázás

A politikai vezetés az utóbbi években tisztában volt vele, hogy ennél valószínűleg több kell a hálapénz felszámolásához, ezért az illetékesek néhány apróbb lépést már meghoztak. Ide tartozik például a rendelői előjegyzési rendszer, amit még Andrea Kalavská, a Smer által jelölt egészségügyi miniszter hivatali ideje alatt vezettek be. A rendszer lényege az volt, hogy kiegészítő rendelési órákat engedélyeztek az orvosok számára, amelyek alatt azokat a betegeket fogadták volna, akik nem szeretnének a hagyományos rendelési órák alatt várakozni. Az orvosnál előre lehetett volna kérni időpontot, amiért cserébe a betegnek fizetnie kellett volna az ellátásért. Kalavská ettől azt remélte, ezáltal sikerül kiszorítani a rendelőkből a lefizetést is, hiszen többé nem lesz értelme borítékba pénzt tenni az orvosnak azért, hogy soron kívül bevegye. Idén azonban kiderítettük, hogy az orvosok egyáltalán nem érdeklődnek a rendszer iránt.

Egy másik ilyen intézkedés a Közegészségügyi Hivatal által működtetett e-mail-cím, amelyen a lefizetésekkel kapcsolatos bejelentéseket várják (korupcia@uvzsr.sk). Itt azonban nem lehet név nélküli bejelentést tenni, ráadásul mivel a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekményeket utólag nehéz bizonyítani, ez sem hozta meg a kívánt áttörést.

A szlovák egészségügyi minisztérium honlapján elérhető egy dokumentum, mely az orvosi hálapénz hosszabb távú felszámolásával foglalkozik. Ebben leszögezik, hogy a megelőző intézkedések bevezetése jóval kevesebb időbe és pénzbe kerülne, mint a rendőrségi eljárások lebonyolítása, így ezt a területet szeretnék megerősíteni. A cél elérése érdekében nemcsak az orvosok, hanem a betegek hozzáállásán is változtatnának. A program részét képezné például a korrupcióellenes magatartás megerősítése, a korrupciót jelentő személyek védelme, valamint a rendőrségi eljárásokba vetett bizalom visszaállítása. Ennek érdekében egy korrupcióellenes koordinátor kinevezését javasolják, aki éves jelentéseket dolgozna ki a visszaélésekkel kapcsolatos előrelépésekről. Ez a dokumentum idén januárban jelent meg, vagyis csaknem egyéves.

Az emberekre számítanak

Felkerestük az egészségügyi tárcát, és rákérdeztünk, milyen stádiumban vannak a korrupcióellenes intézkedések. Zuzana Eliášová szóvivő a konkrét intézkedésekre nem tért ki, viszont hangsúlyozta, hogy a korrupció Szlovákiában olyan törvényszegésnek számít, amiért 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik az orvost, súlyos esetekben akár még ennél is többre. „A korrupcióellenes harcban az állampolgárok is segíthetnek, mégpedig úgy, hogy jelentik ezeket az eseteket a bűnüldöző szerveknek” – közölte a szóvivő.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Elkészült a helyreállítási terv: a tét több mint 6 milliárd euró

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

sport a tv-ben 4

Képernyőn a BL-nyolcaddöntők visszavágói

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.