Közélet

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

Pozsony | A kormány akcióterve szerint a roma telepeken a hadsereg orvosai fogják végezni a koronavírusteszteket. Egyelőre 33, köztük magyarok lakta településen végzik majd a vizsgálatokat.
Czímer Gábor

2020. április 2. 07:00

A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről. - TASR-felvétel

Közös sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök, Andrea Bučková újonnan kinevezett romaügyi kormánybiztos, Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és Peter Pollák EP-képviselő (OĽaNO). A kormány egy akciótervet készített arra, hogyan akadályozza meg a koronavírus terjedését a marginalizált roma közösségekben. Ennek része, hogy a hadsereg egyenruhás orvosainak közreműködésével fogják tesztelni a roma telepek lakóit.

Első lépésben 33 ilyen településen végeznek majd tesztelést, köztük például a magyarok lakta Füleken és Barkán is. Bučková elmondta, pénteken Kecer (Kecerovce), Jernye (Jarovnice), Tőketerebes és Márkusfalva (Markušovce) községben kezdik a vizsgálatokat. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a folyamatba bevonják a helyi vezetőket, civil szervezeteket, roma polgárőröket, de a roma közösséggel dolgozó szociális munkásokat is. Hozzátette, arra is ügyelnek majd, hogy az érintetteket az anyanyelvükön tájékoztassák.

Matovič arról beszélt, a lépést az indokolja, hogy a járvány kitörése óta főleg Nagy-Britanniából sok olyan szlovák állampolgár érkezett vissza, akinek az állandó lakhelye a roma telepeken van, és nem vonultak karanténba. Kiemelte, ezeken a településeken a rossz higiéniai körülmények miatt egy fertőzött személy átlagosan 20 embernek adhatja tovább a vírust. Összehasonlításképpen ezen szám országos átlaga csak 1,65. A roma telepeken első lépésben ezer tesztet szeretnének elvégezni. A beazonosított fertőzötteket többek közt a hadsereg által rendelkezésre bocsátott karanténban különítik el. „Ez nem erődemonstráció” – hangsúlyozta a miniszterelnök, és hozzátette, a lépéssel a polgári egészségügyet szeretnék tehermentesíteni.

A védelmi miniszter elmondta, a katonák 5 csapatba osztva végzik majd az ellenőrzést. Mindegyik egységben 13 hivatásos katona szolgál. A tesztelés április 9-éig tart majd és legkésőbb 10-én már az eredményeket is szeretnék kézhez kapni. Naď hangsúlyozta, szeretnék elkerülni, hogy az egyenruhásoknak a roma telepeken való megjelenése riadalmat keltsen. Hozzátette, tartaléktervet is készítettek arra az esetre is, ha súlyosabbra fordulna a járványhelyzet. „Ebben az esetben a fegyveres erők veszik át a fő feladatokat. Nagyobb létszám befogadására képes karantént pedig a lesti (Lešť) katonai körzetben alakítunk ki” – mondta a tárcavezető.

Peter Pollák európai parlamenti képviselő, aki a kormány válságstábjának is a tagja, hozzátette, 1044 roma telep van az országban. Az első 33 ilyen településen végzett vizsgálatok után további helyszíneken is folytatni fogják a tesztelést. A megvalósításba a roma közösségekben dolgozó háromezer terepmunkást is bevonják. Pollák felszólította az önkormányzatokat, hogy működjenek együtt a hadsereggel, ha szükséges, biztosítsanak a karantén számára helyiségeket.

Agócs Attila (Híd), Fülek polgármestere tőlünk értesült arról, hogy a városban a hadsereg orvosai végeznek majd tesztelést. „A romaügyi kormánybiztos hivatalából kaptunk információt arról, hogy minket is besoroltak azok közé a települések közé, ahol a tesztelésre sor kerül” – mondta Agócs. Hozzátette, az önkormányzat a vizsgálatok számára egy különtermet biztosít. A polgármester szerint a 10 ezer lakosú városban hozzávetőlegesen 3500 roma él. „De integrált roma közösségről van szó” – tette hozzá.

A kormánytagok bejelentésére a napokban leváltott romaügyi kormánybiztos, Ravasz Ábel (Híd) is reagált. Közleményében arról ír, hogy ő már 10 nappal ezelőtt is bemutatott egy intézkedéstervezetet, amely a koronavírusnak a roma telepeken való terjedésének a megfékezéséről szól. „Tíz kulcsfontosságú napot vesztegettünk el” – közölte Ravasz. Egyben bírálta a kabinetet, hogy az kommunikációjában megbélyegzi a roma közösségeket és félelmet kelt az emberekben. 

Mely településen ellenőriznek?

Fülek, Királyhegyalja (Šumiac), Bártfa, Cigelka (Cigeľka), Zboró (Zborov), Dacsókeszi (Kosihovce), Jernye (Jarovnice), Keresztfalu
(Krížová Ves), Szinna (Snina), Savnik (Spišský Štiavnik), Batizfalva (Batizovce), Őrmező (Strážske), Kecer (Kecerovce), Nátafalva (Nacina Ves), Korompa (Krompachy), Pálóc (Pavlovce nad Uhom), Zsigra (Žehra), Zemplénmátyás (Ondavské Matiašovce), Dobsina (Dobšiná), Tőketerebes (Trebišov), Vehéc (Vechec), Martonháza (Ochtiná), Ágostháza (Bystrany), Nagyszabos (Slavošovce), Szepesjakabfalva (Jakubany), Káposztafalva (Hrabušice), Barka (Bôrka), Ottóvölgy (Doľany), Szepessümeg (Smižany), Csáklyó (Čaklov), Márkusfalva (Markušovce).

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Izsa

30 tonna szemetet szedtek össze a Duna mellől

*

Orbán Viktor: Nem fogom magamra venni a szlovák politika problémáit

Michal Aláč
Frissítve

Čaputová kinevezte Michal Aláčot a szlovák titkosszolgálat élére

koronavírus

Koronavírus: 34 beteg elhunyt, 343 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Kancel Ottó

Kancel Ottó: Helyem van az NB I-ben

Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.