A gyermekorvosok folszólítják a leendő kormányt, hogy foglalkozzon a helyzetükkel

gyermekorvos k

Az alapellátást nyújtó gyermekorvosok felszólítják a következő egészségügyi minisztert, hogy haladéktalanul terjessze a parlament elé a gyermekgyógyászat stabilizálásával foglalkozó intézkedéscsomagot – tájékoztatott az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok szövetsége (SSPPS).

„Nem vagyunk hajlandók tovább tűrni, hogy kényszerből dolgozunk a készültségen, és hogy ezt a munkát a törvény értelmében hétvégén és ünnepnapokon 15 órában, hétköznapokon pedig a rendelési idővel közvetlenül összekötve, pihenőidő nélkül, és nem megfelelő bérezésért kell végeznünk. Nem vagyunk hajlandók eltűrni, hogy túlóráznunk kell, és ezek a túlórák nem számítanak bele a ledolgozott óráinkba” – közölte a szövetség.

Az alapellátás területén dolgozó gyermekorvosok arra is rámutattak, hogy nem tudnak betegszabadságra menni, nem maradhatnak ki a munkából, ha egy családtagjukat kell ápolni, vagy nem mehetnek tanulmányi szabadságra, és kijelentették, nem hajlandók tovább elviselni a bürokráciával járó terheket sem. „Nem fogjuk továbbra is kockáztatni, hogy ilyen körülmények között nem jönnek új kollégák erre a területre dolgozni, és nem lesz, aki gondoskodjon a gyerekekről” – tették hozzá a gyermekorvosok.

Kifogásolták továbbá, hogy a parlament nem tartotta meg rendkívüli ülését, melyen a gyermekgyógyászok helyzetével kellett volna foglalkozniuk a képviselőknek, és az egészségügyi törvény módosítására irányuló javaslatról kellett volna tárgyalniuk. Egyebek mellett a sürgősségi ambulanciák rendelési idejének lerövidítését kérték a gyermekorvosok, javasolták, hogy 22 óra helyett csak 20 óráig kelljen rendelniük, továbbá hogy emeljék az ellátásért fizetendő díjakat. A rendelőintézetek és a kórházak képviselői egy sor intézkedésről megállapodtak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?