Forr a levegő a MiG–29-esek körül

Meg nem erősített információk szerint tavaly szeptemberben a tizenegy MiG–29-esből már csak négy gép volt azonnal bevethető állapotban. (TASR-fotó)
Pozsony |

A képviselők nem nyitották meg azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a leszerelt szlovák MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról tárgyaltak volna. A Smer újra megpróbálhatja megakadályozni, hogy a gépeket Kijevnek adják. Mindezt annak ellenére, hogy ezek a MiG-ek Szlovákiában már sosem fognak repülni.

Kedden a törvényhozás rendkívüli ülését nem sikerült megnyitni, mivel a képviselők nem hagyták jóvá a napirendet. Az ülés megkezdésére a smeres és a szélsőjobboldali képviselők, valamint a Hlas néhány tagja szavazott, míg az egykori kormánykoalíció pártjai vagy nemmel voksoltak, illetve tartózkodtak, esetleg nem voltak jelen.

Csak a Smer kampánya

Michal Šipoš, a kormányzó OĽaNO frakcióvezetője a szavazás után elmondta, a vadászgépekről szóló parlamenti ülés kezdeményezése csak az ellenzéki Smer elnökének, Robert Ficónak a választási kampánya volt. Ugyanakkor hozzátette, a repülőgépek átadásáról szerinte is tárgyalnia kell a törvényhozásnak, de majd csak akkor, ha ez a kérdés már valóban esedékes lesz. Az OĽaNO frakcióvezetője szerint, ha a Smer erről a témáról újabb rendkívüli ülést kezdeményez, hiszen ezt már most jelezték, akkor ők újra mérlegelni fogják, hogy a MiG–29-esek átadása már abban a fázisában tart-e, hogy azt a pozsonyi parlament elé terjesszék. Szerinte az ügyvezetői státuszban lévő kormánynak először azt is tisztáznia kell, jelenleg van-e alkotmányos joga ilyen lépést megtenni. Šipoš arra emlékeztetett, a védelmi miniszter Jaroslav Naď (OĽaNO) kedden, az ún. ramsteini formátum keretében Brüsszelben tárgyalt az Ukrajnát segítő többi állam védelmi tárcavezetőjével. Egyben rámutatott, maga Naď is azt ígérte, mindenképpen a parlament elé viszi a vadászgépek kérdését.

Miniszteri ígéret

Naď ügyvezető védelmi miniszter még hétfőn éjszaka arra kérte a koalíciós pártokat, a parlament ne tárgyalja a repülőgépek Ukrajnának való átadását, mert a szövetségesekkel még folyamatban van az erről szóló egyeztetés. Ráadásul a brüsszeli útja miatt nem tud ott lenni a törvényhozás ülésén, a védelmi miniszter nélkül pedig szerinte nincs értelme a kérdésről vitázni. „Ezzel együtt is nyilvános ígéretet teszek: A MiG–29-esek Ukrajnának való adományozása, vagy valamilyen ellenszolgáltatás fejében történő átadása nem történik meg anélkül, hogy erről ne tárgyalna a szlovák parlament” – jelentette ki a védelmi miniszter.

 Kormányoldal és ellenzék 

A rendkívüli parlamenti ülést indítványozó Smert vezető Fico arról beszélt, a vadászgépek átadásával a kormány „háborúba rángatja” az országot. Hozzátette, szerinte a MiG–29-esek átadása Ukrajnának olyan súlyú külpolitikai döntés, amelyet az ügyvivői státuszban lévő kormány nem tehetne meg. „Az alkotmány módosítása nélkül ilyet nem lehet” – tette hozzá.

Az ellenzéki Hlas képviselője, Erik Tomáš ugyan bírálta, hogy nem nyitották meg az ülést, de a párt vezetője, Peter Pellegrini arról beszélt, nem zárkóznak el attól, hogy végül Ukrajnába kerüljenek a szlovák vadászgépek. A pártelnök szerint az ehhez hasonló lépéseket előbb az ország szövetségeseivel, így a NATO-n és az Európai Unión belül kell egyeztetni. Egyben kiállt Ukrajna mellett, szerinte érthető, hogy Kijev segítséget kér az önvédeleméhez. Hozzátette, ha a Smer újabb rendkívüli ülést kezdeményez a témában, akkor azon a Hlas részt fog venni.

A kérdésben a kormánykoalíciós Sme rodina óvatos álláspontot vett fel. A párt vezetője, a parlament házelnöki tisztségét is betöltő Boris Kollár szerint elképzelhető, hogy törvényt kell módosítani, hogy átadhassák a gépeket. Milan Krajniak, a párt alelnöke, munkaügyi miniszter pedig még a hétvégén beszélt arról, egy ilyen lépést a szövetségesekkel, azon belül kifejezetten a V4-gyel kellene egyeztetni. Itt érdemes felidézni, hogy a szintén V4-es Magyarország a háború kezdete óta a fegyverszállításokat ellenző retorikát használ. A korábban még a kormánykoalíció részét képező SaS azonban egyértelműen hajlik arra, hogy a vadászgépeket átadják Ukrajnának. Ezért, ha a Smer újabb parlamenti ülést kezdeményez azzal a céllal, hogy ezt megakadályozza, akkor az SaS ismét nem fogja megszavazni a tárgyalás megkezdését. Szerintük is csak az oroszbarát húrokon játszó Smer kampányáról van szó. Veronika Remišová (Za ľudí) kormányfőhelyettes szerint a lehető legjobb megoldás, ha a vadászgépek Ukrajnába kerülnek, míg Szlovákiának az Európai Unió átfizeti az értéküket.

Alkotmányos probléma

Ahogy arra az ellenzéki képviselők is rámutattak, kérdéses, hogy a jelenlegi ügyvezető kormánynak, amelytől a parlament decemberben megvonta a bizalmat, van-e joga arra, hogy átadja Ukrajnának a vadászrepülőgépeket. Ezzel kapcsolatban Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró, az Országos Bírói Tanács tagja lapunknak elmondta, ha az alkotmány vonatkozó passzusát szó szerint értelmezzük, akkor a jelenlegi kabinetnek egyértelműen nincs erre joga. „Ez a cikkely kimondja, hogy az alapvető bel- és külpolitikai kérdésekben az ügyvezető kormány már nem dönthet” – magyarázta a korábbi alkotmánybíró. Rámutatott azonban, hogy a szóban forgó rendelkezést a konkrét lépés célja felől is meg lehet közelíteni. Ebben az esetben a cél az, hogy egy megtámadott országnak nyújtsanak segítséget. Így a vonatkozó passzusnak egy szélesebb interpretációját is vehetik, ami így lehetővé tenné a repülőgépek átadását. „Egy ilyen kiterjesztő értelmezés mellett lehet érvelni azzal, hogy egy háborús helyzetben az időfaktor fontos szerepet játszik” – magyarázta a Mészáros. Hozzátette azonban, ebben az esetben szükségesnek látja, hogy a parlament, az állam biztonsági tanácsa és a köztársasági elnök is jóváhagyja a döntést. „Minden érintett szervnek ki kell nyilvánítania, hogy a szóban forgó segítség szükséges és arányos” – mondta. Mészáros szerint azonban mindez alkotmányosan mégis megkérdőjelezhető. „Aggályosnak tartom, de el tudom képzelni, hogy a háborúra és az időfaktor fontosságára való tekintettel, egy ilyen tágabb értelmezését adják az alkotmánynak” – foglalt állást Mészáros. Hozzátette, az ügyben előzetesen nem lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Leszerelt MiG-ek

A parlamenti keddi rendkívüli ülését a Smer kezdeményezte, egy olyan határozatot szerettek volna elfogadni, amely nem teszi lehetővé, hogy a kormány Ukrajnának adja át Szlovákia 11 darab MiG–29-es vadászgépét. Múlt héten csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnöktől, hogy Szlovákia lehetőség szerint a vadászgépek átadásával segítse országának az orosz agresszióval szembeni önvédelmét. Szlovákia tavaly szeptemberben szerelte le a még szovjet gyártmányú MiG–29-eseit, azóta a légteret a cseh, a lengyel és a magyar légierő védi. Meg nem erősített információk szerint ekkor már csak négy MiG–29-es volt azonnal bevethető állapotban. A műszaki hibás darabokkal együtt ezek is a szliácsi (Sliač) légibázison vannak. Szlovákia minden bizonnyal már soha nem fogja őket üzemeltetni, mivel a szervizelésüket orosz technikusok végezték, akiket, mivel a háború miatt biztonsági kockázatot jelentettek, hazaküldtek. A szlovák kormány képviselői szerint, ha a gépeket átadják Ukrajnának, akkor az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből megtéríthetik Szlovákiának az értéküket, vagy nyugati típusú katonai eszközöket, pl. tankokat adnának értük cserébe.

Kis-Benedek József, nyugállományú ezredes, biztonságpolitikai szakértő lapunknak elmondta, az ukrajnai harctéren Kijev komoly hasznát venné ennek a 11 gépnek. Ukrajna ugyanis saját maga is tudja szervizelni ezt a típust, így a műszaki hibás darabokat is meg tudják javítani. Ráadásul az ukrán pilóták eddig is MiG–29-eseken repültek, így nem szükséges őket átképezni. „Tizenegy darabbal nem lehet megnyerni a háborút, de az ukrán erők mindenképpen megérzik ezt a segítséget” – magyarázta. Szerinte elsősorban a földön harcoló csapatok támogatására tudnák használni a gépeket, de fontos szerepet kaphatnak az Oroszországból kilőtt manőverező robotrepülőgépek semlegesítésében is. Ráadásul Ukrajnának jelenleg nagyon gyenge a légi ereje, így minden segítség jól jön. A szlovák gépeket a múltban NATO-kompatibilissé tették, ez Kis-Benedek szerint például azt jelenti, hogy barát-ellenség felismerő rendszert építettek be. „A MiG–29-es egy nagyon jó repülőgép” – tette hozzá a szakértő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?