Közélet

A Fidesz korlátozná a gyülekezési jogot

Budapest | A kormánypártok szerint csak korszerűbbé teszik az elavult jogszabályt, de a pontatlan megfogalmazás miatt nagyon sok vita adódhat a tüntetések engedélyeztetése körül.
Kósa András

2018. július 16. 07:11

tüntetés civil
- TASR-felvétel

Több ponton is módosítaná a Fidesz a gyülekezési törvényt, a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott javaslatot még akár a nyári rendkívüli parlamenti ülésszak idején elfogadhatja a kormánytöbbség az Országgyűlésben. Azzal kapcsolatban nincs vita a parlamenti pártok között, hogy a még 1989-ben elfogadott, jelenleg érvényes jogszabály, – amely a rendszerváltást megalapozó intézmények egyik legfontosabbika volt – már több ponton változtatásra szorul. Az ellenzék és civil jogvédő szervezetek szerint az új törvényszöveg több helyen olyan pontatlanul fogalmaz, hogy a jelenleginél is több jogvita alakulhat majd ki egy demonstráció szervezői és a jogalkalmazó rendőrség között, így még több esetben kell majd a bíróságnak kimondania a végső szót azzal kapcsolatban, hogy egy demonstráció megtartható-e, vagy sem.

A jelenlegi törvény például úgy szól, hogy a rendőrség akkor tilthatja meg egy demonstráció megtartását, ha az „a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. Ehhez képest most csak annyi szerepelne az új törvényben, hogy akkor tilthatnak meg egy tüntetést, ha az a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, vagy mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár. A közbiztonság veszélyeztetése még egyértelműnek látszik: a tüntetés célja nem lehet bűncselekmény megvalósítása, vagy arra való felhívás. Bár ebben is nagyobb hatáskört kapott a rendőrség. Eddig ugyanis a már zajló demonstráció esetében léphettek közbe, most pedig előzetes mérlegelési lehetőséget is kapnak

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában

2018. július 15. 13:28

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában

Eddig az szerepelt a szövegben, hogy a tüntetést akkor lehet megakadályozni, ha az „súlyosan veszélyezteti” a bíróságok működését, ehhez képest a „megzavarja” kifejezésre hivatkozva a jövőben a rendőrség akár bármely bíróság közelében szervezett békés demonstrációt is megtilthat. Ennek azért van jelentősége, mert a devizahitel-károsultak egy-egy jelentősebb ügy tárgyalásakor rendszeresen szerveztek korábban tüntetést az adott bíróság épülete elé. A békés demonstráció nyilván nem „veszélyeztette súlyosan” az odabent zajló tárgyalást, de azt mostantól bárki mondhatja, hogy még egy ilyen is „zavarja” az intézmény működését.

A közlekedés rendje

Ugyancsak a közrend veszélyeztetésének minősülne a jövőben, ha a diplomáciai képviseletek működését zavarná egy tüntetés. Korábban rendszeresen zajlottak demonstrációk budapesti nagykövetségek előtt, a rendőrség gyakorlata változó volt. A Jobbik nyelvtörvény ellen szervezett tiltakozását például engedélyezték az ukrán követségnél, tavaly ugyanakkor nem szervezhettek civilek tüntetést az orosz diplomáciai képviselet elé az Andrássy útra, csak az épülettől jóval távolabb.

Szintén a közrendet sértené egy demonstráció a jövőben, ha az „a közlekedés rendjének sérelmével jár”. Könnyű belátni, hogy ezt gyakorlatilag bármely közterületre szervezett demonstráció esetében alkalmazhatja a rendőrség, így a jövőben ebből is sok vita lehet majd.

A „magánélet” védelme

Az új törvény gyakorlatilag megtiltja a politikusok háza elé szervezett demonstrációkat is, amikor kimondja: mások jogainak sérelmével nem járhat egy demonstráció, így betiltható, „különösen, ha a felhívás, illetve a gyűlés alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozására.”.

Bár az ellenzék a kormányellenes tüntetések teljes betiltását vizionálja, ez nyilván nem célja a Fidesznek, hiszen 2010 óta a párt permanens kommunikációs stratégiája az, hogy amíg 2006-ot követően nemcsak szélsőjobboldali erőszak tombolt a budapesti utcákon, hanem sorozatos rendőri túlkapások is veszélyeztették a gyülekezési jogukkal szabadon élni kívánókat, addig a Fidesz győzelme óta „rend van”, és „szabadon lehet tüntetni”.

Fico a civileket támadja

2018. június 28. 12:03

Fico a civileket támadja

Aránytalan korlátozás

A probléma viszont itt is a részletekben rejlik – igaz, ez eddig sem volt másképp. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mint jogalkalmazó ugyanis – a vélt vagy valós politikai igényekhez igazodva – már eddig is több esetben hozott visszás, a demokratikus értékek határait súroló döntéseket, akár 2010 előtt, akár 2010 után. Még a Gyurcsány-kormány alatt a Humanista Párt szervezett volna demonstrációt a magyar részvétel ellen az iraki háborúban. A – vélhetően maximum pár száz fős tömeg – a Hősök terétől vonult volna az Andrássy úton a Parlament felé a menetirány szerinti bal oldali járdán, így a másik oldalt hiába használhatták volna szabadon a gyalogosok, a rendőrség arra hivatkozva tiltotta be a demonstrációt, hogy az a közlekedés aránytalan korlátozásával járt volna.

Meglepő kreativitás

Erre hivatkozva az elmúlt években többször nem engedélyezték első körben a Budapest Pride-ot, de a szervezők minden esetben a bírósághoz fordultak, amelyik nekik adott igazat, így megtarthatták a vonulásos rendezvényt. Igaz, az Orbán-kormány idején a hatóságok meglepő kreativitást árultak el, amikor politikailag kényes demonstrációkat kellett ellehetetleníteni. A kínai pártfőtitkár látogatásakor például a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal 2011-ben és 2017-ben is legálisan itt tartózkodó, tibeti származású kínaiakat rendelt be a hivatalba, éppen a delegáció érkezése idején – egy ízben az sem zavarta őket, hogy ehhez szombaton ki kellett nyitni a hivatalt. A rendőrség még így is keményen lépett fel egy-két tibeti zászlót lengető aktivistával, Orbán Viktor maga úgy kommentálta a történteket, hogy „tüntetni lehet, de balhézni nem”.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Kissé nőtt a magyar elsősök száma

Igor Matovič
Frissítve

Szerdától már 48 órára lehet külföldre utazni

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek: még mindig listavezetők

film

Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

Végh Attila

Exkluzív interjú Végh Attilával a holnapi Új Szóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.