Közélet

A csehek államfőt választanak

Prága. A vártnál nagyobb izgalmak közepette ma és holnap a csehek köztársasági elnököt választanak. A választás 2. fordulójának esélyese Miloš Zeman, ám kihívója, Karel Schwarzenberg már az első fordulóban is meglepetést okozott.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 25. 18:00

MÓZES SZABOLCS

54:46. A felmérések szerint ilyen arányban kellene győznie Zemannak a cseh államfőválasztás második körében, ám ahogy az eldurvuló kampány is mutatja, a verseny még nem lefutott. Schwarzenberget az első forduló előtti felmérések csak a 3–5. helyre tették, ám a külügyminiszter végül majdnem annyi szavazatot kapott, mint az első kör győztese.

EU-pozitívak

A cseh (és előtte a csehszlovák) elnököt korábban a parlament választotta, ám a legutóbbi, 2009-es elnökválasztást kísérő, politikai korrupció alapos gyanúját felvető vádak miatt szomszédunknál is bevezették a közvetlen elnökválasztást – az államfő jogkörei ugyanakkor továbbra is viszonylag szűkre szabottak.

Ennek ellenére Václav Klaus és elődje, Václav Havel is – személyiségük súlyát latba vetve – befolyással volt a politikára, elemzők szerint a most leköszönő elnök túlságosan is. Míg az eddigi szlovák államfők nem tudták alakítani közbeszédet, sem új témákat felvetni, a cseh elnökök megnyilvánulásainak és tetteinek volt súlya. Akár Zeman, akár Schwarzenberg nyeri az elnökválasztást, ez továbbra is így lesz.

Egyvalamiben biztos, hogy más lesz a cseh elnök politikája, mint Klausé. Mindkét jelölt híve a szorosabb európai integrációnak. Schwarzenberg szerint az EU két-három generáció múlva szövetségi állammá válhat – vele ellentétben Zeman néhány szakterületet nemzeti kézben tartana. A baloldali politikus ugyanakkor nem csak az EU-val szemben nyitott, Klaushoz hasonlóan a putyini Oroszországra is nagyrészt kritikátlanul tekint.

Megosztott társadalom

Schwarzenberg várhatóan kevésbé folyna bele a hétköznapi politikába, mint a jelenlegi elnök, ám megválasztása esetén Zeman, Klaushoz hasonlóan gyakran szereptévesztésben szenvedne. Míg Klaus saját egykori pártjában (ODS) és a jobboldalon keltett feszültséget, addig Zeman a ČSSD-t – melyből 2007-ben lépett ki – bomlaszthatná, vélik az elemzők.

Annak ellenére, hogy mindkét jelölt tiszta és pozitív kampányt ígért, a korteshadjárat megosztotta a társadalmat. Egyrészt Zeman stílusa és támadásai miatt, másrészt a két jelöltet támogató közszereplők és művészek népes táborának megnyilvánulásai miatt. Rendezők és színészek, akik korábban évtizedekig barátok és egymás munkáját becsülő kollégák voltak, különböztek össze csúnyán az elnökválasztás kapcsán.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.