A cseh kormányfővel és államfővel találkozott Prágában Robert Fico (FOTÓK)

fico pavel

Pénteken Prágába látogatott a kormányfő.

Vezető cseh politikusok és Robert Fico kormányfő pénteki prágai tárgyalásaikon egyetértettek abban, hogy szükséges a négy visegrádi ország együttműködésének folytatása, de eltérő véleményt fogalmaztak meg Ukrajna további katonai támogatását illetően – derült ki a két miniszterelnök délutáni sajtótájékoztatóján.

„Megállapítottuk, hogy külpolitikai kérdésekben hasonló az álláspontunk, kivéve Ukrajna katonai támogatásának kérdését” – összegezte tárgyalásai eredményét Robert Fico.

„Vitathatatlan, hogy néhány külpolitikai kérdésben eltérő a véleményünk, de a legtöbb területen nagyon jól együtt tudunk működni” – mutatott rá Petr Fiala cseh kormányfő.

Fico szerint a V4-csoport jelenleg ugyan „kissé visszafogottan, lefékezve” működik, de örömmel vette Petr Fiala bejelentését, hogy Prága az új lengyel kormány megalakulása után kész azonnal összehívni egy visegrádi kormányfői csúcstalálkozót.

Petr Fiala elmondta, hogy a júliusban kezdődött cseh elnökség alatt eddig még nem volt ugyan kormányfői találkozó, de a visegrádi együttműködés miniszteri és alsóbb szinteken is folyamatos.

Galéria

Robert Fico kijelentette, hogy az EU és a NATO tagság Szlovákia „élettere”, s ezen kormánya nem kíván változtatni. A négy visegrádi ország együttműködését az EU-ban nagyon fontosnak minősítette. Amennyiben például a döntési mechanizmusoknál a tagállami vétó eltörlésére irányuló törekvésekre mind a négy közép-európai ország nemet mond, annak súlya lesz a szervezetben – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Petr Fiala szavai szerint Csehország nem híve a tagállami vétó eltörlésének, s általában az EU alapszerződései módosításának sem.

Mindkét politikus súlyos problémának minősítette az illegális migrációt, és megállapították, hogy a jelenlegi közös európai migrációs politika nem működik, ezért változásokra szorul. „Csehország kész racionális összeurópai megoldásokat keresni és támogatni ezen a téren” – szögezte le Petr Fiala.

Ukrajnával kapcsolatban eltérő álláspontokat fogalmazott meg a két kormányfő.

„Mi egyszerűen azt mondjuk, hogy nem hiszünk az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában” – jelentette ki kérdésre válaszolva Robert Fico. „Jobb tíz évig tárgyalni, mint harcolni, miközben százezrek halhatnak meg” – tette hozzá. Elmondta: telefonbeszélgetést készítenek elő Denisz Smihal ukrán kormányfővel, amelyben azt szeretné megtudni, milyen konkrét humanitárius segítségre van szüksége Ukrajnának.

„Meg vagyok győződve arról, hogy továbbra is szükség van Ukrajna katonai támogatására, és ezt fenn akarjuk tartani” – ismertette a cseh álláspontot Petr Fiala.

Mindkét politikus ugyanakkor leszögezte: tiszteletben tartják egymás véleményét.

Robert Ficónak hivatalba lépése óta ez volt ez első hivatalos külföldi látogatása. Csehszlovákia szétválása óta Prágában és Pozsonyban íratlan hagyomány, hogy a legfőbb politikusok első hivatalos külföldi útja a szomszédos állam fővárosába vezet.

A kormányfő délelőtt találkozott Miloš Vystrčillel, a szenátus, és Markéta Pekarová Adamovával, a képviselőház elnökével. A sajtótájékoztató után Petr Pavel cseh államfő is fogadta Robert Ficót.

Látogatása végén Robert Fico találkozik Andrej Babišsal, a szlovák származású volt cseh kormányfővel is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?