Közélet

A cégek többsége elégedett az állami támogatásokkal

A munkaügyi tárca szerint a legtöbb munkavállaló és munkáltató elégedett az általuk nyújtott állami elsősegély-támogatással. A környező országokhoz képest az egész folyamat kevesebb adminisztratív teherrel és gyors ügyintézéssel járt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. augusztus 31. 19:00

gyári munkás
- TASR-felvétel

A munkaügyi tárca szeretett volna pontos képet kapni arról, hogy az érintettek mennyire elégedettek a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítését célzó állami támogatásokkal. Az ezzel kapcsolatos felmérés kidolgozásával ezért a pozsonyi Trexima munkaerőpiackutató és tanácsadó társaságot bízta meg, amelynek a szakemberei július második felében 2065 vállalat véleményét kérték ki. A 19 gazdasági ágazatra kiterjedő felmérésben részt vevő cégek közel 300 ezer állandó és mintegy 20 ezer szerződéses munkavállalót foglalkoztatnak.

Meglepett miniszter

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint az eredmények őket is meglepték, a válaszadók többsége ugyanis pozitívan értékelte a tárca eddigi munkáját. A felmérés 28 kérdést tartalmazott, amelyek elsősorban az intézkedések hatékonyságával és a koronavírus-járvány gazdasági és a munkaerőpiaci hatásával foglalkoztak. A kérdőív zárórészében a munkáltatók kifejthették véleményüket a jövő évi minimálbér várható összegével kapcsolatban.

Szociális támogatás

A válaszadók nagyjából háromnegyede a munkahelyek fenntartásához szükséges pénzügyi támogatással, valamint a szociális támogatások terén nyújtott segítségadással volt elégedett. „Számomra ez azt bizonyítja, hogy a munkaügyi tárca által bevezetett intézkedések segítettek, mégpedig jelentős mértékben” – tette hozzá a munkaügyi miniszter. Ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy az ország még a válsághelyzetekben is képes működni.

Az egyes régiók viszonylag azonos mértékben, nagyságuk arányának megfelelőn vettek részt a kérdőívek kitöltésében. A nemzetgazdasági ágazatok, vagyis a válaszadók tevékenységi területe szerint magasan az ipari termelésben dolgozók részaránya volt a legnagyobb (33,5%), majd a kereskedelem következett (17%), a többi gazdasági ágazat részaránya külön-külön számolva, mind 10 százalék alatt volt.

Hasznos honlap

A munkaügyi tárca a www.pomahameludom.sk internetes portálon keresztül tájékoztatta a munkáltatókat és a munkavállalókat az éppen aktuális helyzetről. A felmérésen belül a válaszadók 54,2%-a nemcsak hogy ismeri, de meg is látogatta a weboldalt, és csak minden tizedik nem hallott még róla. Az oldal hasznosságát és áttekinthetőségét a válaszadók 95,8%-a pozitívan értékelte, amit a munkaügyi tárca is jóleső érzéssel fogadott.

 

Derűlátó cégek

  • A cégek csaknem 58%-a igényelte az állami támogatást, és csak mintegy 10%-uk panaszkodott a folyamat adminisztrációs terheire, mindössze 5%-uk mondta, hogy a támogatás késve érkezett.
  • A válaszadók 91%-a nem tervez elbocsátásokat, csak a maradék 9% számol leépítésekkel.

Éltek a lehetőséggel

A munkaügyi miniszter értékelésében kitért arra is, hogy a cégek több mint fele, csaknem 58%-uk igényelte az állami támogatást, és csak mintegy 10%-uk panaszkodott a folyamat adminisztrációs terheire, mindössze 5 százalékuk mondta, hogy a támogatás késve érkezett. A miniszter ezért irrelevánsnak tartja azokat az információkat, amelyek szerint a tárca támogatása nem lenne célirányos, vagy túl sokáig tartana az elintézése.

A további kérdések között szerepelt, hogy milyen hatással van a koronavírus-járvány a cégük és vállalataik bevételeire. Nem meglepő, hogy a válaszadók 81%-a negatív hatást jelölt meg, 11% semleges, a szervezetek 8%-a pedig pozitív hatásként könyvelte el (ide tartoznak főleg a kereskedelemmel, élelmiszerellátással és fuvarozással foglalkozó cégek). A munkaerőelbocsátással kapcsolatos kérdésre, hogy terveznek-e leépítést az elkövetkezendő 2 hónapban, a válaszadók 91 százaléka nemmel válaszolt, és csak a maradék 9% számol leépítésekkel.

Vita a minimálbérről

A kérdőív befejező része a minimálbérrel kapcsolatos kérdéseket feszegette. A munkáltatók 56%-a egységes minimálbérrel lenne elégedett az ország egész területén, 2020% pedig inkább az ágazatok és az egyes régiók szerinti megkülönböztetés mellett döntene. A válaszadók 44,4%a továbbra is egyetért a még érvényben levő törvénnyel, amely a tavalyi átlagbér 60%át jelentené, tehát 656 eurót, a kormány azonban augusztus 26-án kompromisszumos megoldást fogadott el, 623 euró értékben.

Széplaki Dénes

A szerző a pozsonyi Trexima piackutató és tanácsadó társaság alkalmazottja

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vakcina

Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

A vitatott állásfoglalás az Európai Uniót a Szovjetunióhoz, a kommunista diktatúrához hasonlítja⋌(TASR-felvétele)

Hunyadi: A jogállamisági mechanizmust elutasító állásfoglalás több félrevezető információt tartalmaz

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

maradona

Adiós, Diego!

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.