Közélet

A boldog alkalmazott a legértékesebb erőforrás

Vállalkozások járvány alatt és járvány után volt a témája az Új Szó és Trend hetilap szervezésében megrendezett, A gazdaságfejlesztés kihívásai Dél-Szlovákiában konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésének Komáromban.
author
Sánta Szilárd

2021. október 8. 15:14

A boldog alkalmazott a legértékesebb erőforrás
Balról: Gódány László, Bindics Zsolt, Gyurovszky László, Papp Vargha Katalin és Sánta Szilárd - Somogyi Tibor felvétele

Az életünk másfél éve a koronavírus- járványról szól. Az ország minden lakosát érintette valamilyen formájában a járvány, amely Szlovákiában több mit 12 000 áldozatot követelt és több százezren fertőződtek meg. Elsősorban mindenki az egészségéért és a családtagjaiért, barátaiért aggódott. Az egészségügyi bizonytalanság mellett megjelent a gazdasági bizonytalanság is. Mérettől és iparágtól függetlenül minden piaci szereplőt érintett a Covid-19-járvány. A vállalkozásban a korábban meglévő kockázati tényezők mellett új kockázati tényezőként jelent meg a vírus.

A gazdasági teljesítmény Szlovákiában is visszaesett. Az Európai Unió és az egyes kormányok számára – igaz, eltérő módon – vált fontossá a vállalkozások, és ezáltal az állampolgárok védelme: igyekeztek megóvni mind a munkaadókat, mind a munkavállalókat.

Eltalált a járvány

Arról kérdeztük a meghívott dél-szlovákiai vállalkozókat, hogyan érintette tevékenységüket a járvány, hogyan tudtak alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

Bindics Zsolt, a GreenCoop ügyvezető igazgatója elmondta, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart szerencsére nem viselte meg olyan nagyon a járvány, ők elsősorban paradicsomtermesztéssel foglalkoznak, üzletláncoknak szállítanak. Főleg attól tartottak kezdetben, hogy a munkatársak, az alkalmazottak megfertőződnek, be kell zárni az üvegházakat, és nem tudják leszedni a paradicsomot. Hozzátette, mivel az éttermek és a szállodák zárva voltak, ahol – gyakran – az olcsóbb, alacsonyabb minőségű, külföldi paradicsomot szerzik be, ezért ők az üzletláncokban a hazai paradicsomot jó áron tudták értékesíteni.

A harmincegy éve Egyházkarcsa települést irányító Gódány László polgármester röviden fölvázolta az egyházkarcsai ipari park történetét – kiemelte a kezdeti ötlet megvalósításához szükséges elszántságot és az infrastruktúra fokozatos kiépítését, melynek az eredménye az, hogy ma a régió legnagyobb munkaadói az ipari park területén működő nemzetközi vállalatok. Fontos szempont, hogy a csallóközieknek megélhetést teremtsenek, de ingyenes buszjáratokat indítanak más járásokba is, mert nem a külföldi munkavállalóknak akarnak munkahelyeket teremteni. A járvány leginkább az új beruházásokat érintette, a több országból érkező befektetők munkáját a korlátozások lelassították.

Gyurovszky László volt építésügyi és régiófejlesztési miniszter a komáromi, a pozsonyi és a liptószentmiklósi székhelyű gépipari vállalatok helyzetéről beszélt, a legnagyobb vállalatokról, amelyekben tulajdonosként érdekelt. Elmondta, hogy a járvány hatása náluk nem rögtön, hanem késéssel jelentkezett, mivel a megrendelések és a szerződések hosszabb távra szólnak. A legnagyobb gondot a mobilitás megszűnése okozta számukra, az egyes csoportok nem utazhattak szabadon más országokba, ahol megrendelési kötelezettségük volt. Később az alap- és a nyersanyagárak megugrása okozott nehézséget, ennek negatív hatását máig érzik.

Tíz éve hozta létre a komáromi székhelyű CHOCOMAZE csokoládé manufaktúrát Papp Vargha Katalin, aki már kezdetben úgy álmodta meg a vállalkozását, hogy online fognak értékesíteni. A hosszú boltbezárás ahhoz vezetett, hogy azok is, akik az üzletláncokban vagy az ajándékboltokban vették meg a csokijukat, most online rendelték meg – nagyon megugrott az online rendelések száma. Papp igazából hálás az ügyfeleknek, hogy online vásárolnak, mert kevesebbet kell foglalkozni az üzletláncok praktikáival, kevesebbet kell velük tárgyalni. A beszállítói árnövekedésre azonban nem számítottak. Egy évre előre rögzített árakkal dolgoznak, ezért ez sok fejtörést okozott. Az árugrás mellett az alapanyaghiány is okot adott a fejfájásra, egy-egy papírból készült ajándékdobozt a járvány előtt két hét alatt szállítottak le, ez az időtartam négy hónapra nyúlt meg.

A boldog alkalmazott a legértékesebb erőforrás
A kerekasztal résztvevői egyetértettek, hogy mérettől és iparágtól függetlenül minden piaci szereplőt érintett a Covid-19-járvány. - Somogyi Tibor felvétele

Állami segítség

Papp Vargha Katalin hangsúlyozta, hogy a működésük tíz éve alatt nem igényeltek semmilyen segítséget az államtól. Saját úton haladtak, az állami bürokrácia útvesztője pedig riasztó hatású. Gyurovszky László is csatlakozott ahhoz a véleményhez, hogy ha lehet, akkor kerüli a kapcsolatot az állammal, megrendelőként se tekinti jó partnernek, mert nem megbízható. Viszont a járvány alatt nyújtott állami támogatás kellemesen meglepte, mert a vártnál jelentősebb segítség érkezett, de így is csak a veszteségek 20–25%-át pótolta. Gódány László polgármester az önkormányzatok felelősségteljes hozzáállását emelte ki mind a maszkvásárlás, mind a tesztelések során.

Bindics Zsolt arra emlékeztetett, hogy voltak olyan ágazatok, amelyek nagyon megszenvedték az elmúlt időszakot, ahol nem nyithattak ki és nem volt lehetőség online rendelésre. Felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi összehasonlításban Szlovákia nem teljesített jól, sőt, átlagon alul teljesített, mivel GDP-arányosan keveset fordított segítségnyújtásra. A támogatás nem érkezett időben, nem volt elég és nem jutott mindenkinek; továbbá sem a hitelmoratórium, sem a bértámogatás nem volt könnyen áttekinthető és rugalmas.

Jó gyakorlat, tanulság

Gódány László elmondta, tanulságos volt az elmúlt időszak, a kommunikáció és kapcsolattartás fontosságát emelte ki, különösen az ellenőrzött, megbízható információk áramoltatására lenne szükség. Új és új kihívások és problémák jelentkeznek majd, a felelősségteljes hozzáállás lehet az egyik kulcs.

Egyértelműen fölértékelődött a humán erőforrás szerepe, fogalmazott Bindics Zsolt. Azok a vállalatok, amelyekben jelen van a tehetség és jó a csapat, minden körülmények között megtalálják a helyes utat. A GreenCoopnál a vállalati infrastruktúra fejlesztése azt hozta magával, hogy az alkalmazottak elégedettebbek, elégséges információ áll rendelkezésre, van visszacsatolás a teljesítményről, ami pedig az igazságossághoz vezet. Bindics szerint a tehetség és az információ együttes jelenléte lesz a siker záloga a jövőben.

Sokkal jobban vészelték át ezt a válságos időszakot azok a vállalatok, ahol egy lojális csapat volt, állította Gyurovszky László. Az egyik nagy tanulsága az elmúlt hónapoknak éppen az, hogy azok az alkalmazottak értették meg a vállalat helyzetét, akik nem csupán egy munkahelyként tekintettek rá. Gyurovszky szerint megtérül, ha pénzt, energiát, érzelmet áldozunk az alkalmazottakra. Azok a vállalatok, ahol jól érzik magukat az alkalmazottak, keveset sztrájkolnak, kevés a konfliktus, alacsony a fluktuáció, azok jól működnek. A másik nagy tanulság az, hogy föl kell készülni arra, hogy bizonyos időközönként újabb és újabb válságok jönnek. Az, aki erre időben fölkészül, az rugalmasabban tud reagálni.

Papp Vargha Katalin szintén a humán erőforrás fontosságát hangsúlyozta. A kollégák fizetését a nehezebb hónapokban sem csökkentette, mert már a válság utáni időkre gondolt, amikor újra maximális erőbedobással tudnak együtt dolgozni. Az ötletekben gazdag, inspiratív kollégák arra kényszerítik, hogy kilépjen a komfortzónájából és bátran kísérletezzen.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nővér k

Sok nővér nem kapja meg a stabilizációs hozzájárulást

Igor Matovič Boris Kollár

Az OĽaNO ragaszkodik a vétóhoz, a Sme rodina még nem vonta vissza a javaslatot

fd

A legtöbb bank már emelt a kamatokon! Nézzük, mi a helyzet az egyes bankoknál!

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

df

Miért kapnak halálos fenyegetéseket a politikusok?

Ferenczy Anna

Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.