Közélet

A bíróság szerint jogtalanul bocsátották el a főellenőrt

Sopornya | Sopornya polgármestere jogtalanul mondott fel a község főellenőrének. A Galántai Járásbíróság a héten tárgyalta Sopornya és a község főellenőre, Milena Verešová ügyét.
author
Kiss Bartalos Éva

2013. február 16. 16:15

 

A bíróság megállapította, hogy a főellenőr személyéről a községi önkormányzat dönt, ezért a polgármesternek nem áll jogában leváltani. Ha elégedetlen a főellenőr munkájával, előbb a képviselőkkel kell erről tárgyalnia, csak ezután mondhat fel neki.
 
A döntés nem jogerős, Milan Vlček, a falu polgármestere elmondta, fellebbeznek az ítélet ellen. Milena Verešovát tavaly választották meg a falu főellenőrének, megbízatása öt évre szól. Verešová szerint Vlček azért szüntette meg a munkaviszonyát, mert a polgármester leváltásáról szóló tavaly márciusi referendum idején nem állt ki mellette. A polgármester ezzel szemben azt állítja, a főellenőr nem végezte megfelelően a munkáját, ezért mondott fel neki. „Többször is megsértette a munkafegyelmet, nem jelent meg a munkahelyén, a jelenlétét utólag igazolta, hamisította a részvételét igazoló dokumentumot. A hiányzásait többszöri figyelmeztetés ellenére sem indokolta meg. A bíróság ezeket a tényeket nem vette figyelembe a döntéshozatalnál, ezért is fogunk fellebbezni” – jelentette ki Vlček. A polgármester azt is hozzátette, a főellenőrnek függetlennek kell lennie, Verešová pedig szerinte nem az.
 
A főellenőr elégedett a bíróság döntésével. „Örülök, hogy a bíró kiállt a demokrácia mellett” – mondta Verešová. „Ha a községi hivatal dolgozói eljuttatják hozzám az ellenőrizendő dokumentumokat, nincs szükség arra, hogy közvetlen kapcsolatban legyek a polgármesterrel” – tette hozzá a főellenőr. Vlček azt is elmondta, az önkormányzatokról szóló törvény hiányos, nem rendelkezik arról, mi a teendő abban az esetben, ha a főellenőr nem végzi megfelelően a munkáját. „A félreértések elkerülése végett más módon kellene szabályozni a község és a főellenőr együttműködését. Azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, más településeknek is segíteni szeretnénk. Az önkormányzati törvény módosításával elejét vehetnék az efféle félreértéseknek” – nyilatkozott a polgármester.
Sopornyában közel egy éve tart a falu első embere és a képviselő-testület közötti huzavona, még az idei költségvetést sem fogadták el a képviselők. Januárban második alkalommal maradt el a polgármester leváltásáról szóló referendum.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.