A beiratkozások mérlege: egy magyar iskola megszűnhet, egy újraindulhat

iskola

Nem okoztak meglepetést az idei előzetes beiratkozási adatok. A tavalyi számokhoz képest enyhén csökkent ugyan a magyar iskolába beíratott elsősök száma, összességében azonban stabilnak tűnik. Egy községben újra indulhat a magyar nyelvű oktatás, egyben viszont megszűnhet.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) alapján idén mintegy ötvennel kevesebb gyermeket írattak be a szülők a magyar iskolákba, mint tavaly. Áprilisban 3451 leendő kiselsős szülei döntöttek a magyar alapiskola mellett. Ugyanakkor már most számolni kell további 266 kicsivel, akik jelenleg az előkészítő, vagyis a nulladik osztályba járnak.

Ha járási bontásban vizsgáljuk meg az adatokat, akkor a legnagyobb számbéli ugrást a Kassai járásban figyelhetjük meg, itt tavaly 129 kisdiákot írattak be az első osztályba, idén viszont 170-et. Ellenben a Nagyrőcei járásban 27 diákkal kevesebb lehet az elsősök száma. A feltételes mód a korábbi évek tapasztalata alapján nagyon is indokolt. Sok szülő ugyanis nem tudatosítja, hogy minden olyan gyereket be kell íratni az iskolába, aki augusztusig betölti a hatodik életévét.

Elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű családoknál gyakori, hogy a hivatalos beiratkozási terminus után jelentik be a gyermeket. Ma már bevett gyakorlat, hogy az iskolák és az önkormányzatok közösen kutatják fel a hatéves gyermekeket, hogy senki ne maradjon ki az iskolából.
 

Más járásokban is ingadozik a beíratott elsősök száma, ugyanakkor a korábbi adatokhoz képest vagy minimális, vagy tekintettel a járások nagyságára nem kirívó a különbség.

Az SZMPSZ tájékoztatása alapján a 2016/2017-es tanévben még 256 magyar alapiskola működött Szlovákiában. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 magyar iskolában nyitották meg. A szövetség információi szerint előreláthatólag szeptemberben sem fog változni a magyar alapiskolák száma, egy megszűnhet, de egy újraindulhat. „Adataink szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az alapiskola felfüggeszti oktatói-nevelői tevékenységét, míg a nyitrai járásbeli Zsérén az önkormányzat a szülők igényeit szem előtt tartva kész revitalizálni a magyar iskolát” – tájékoztatott a pedagógusszövetség. Szentmihályfán idén egyetlen elsőst sem írattak be, tavaly szeptemberben két elsőssel indult a tanév. Egy évvel korábban azonban szintén nem volt elsős az iskolában.

Zsérén idén két kiselsőssel számolhatnak, ugyanakkor a helyi iskolában 2015-től nem nyílt magyar osztály. Jelenleg óvoda és alsó tagozatos szlovák iskola működik a községben. Zsebi József polgármester lapunknak megerősítette, hogy az ősszel induló tanévre valóban két elsőst írattak be a szülők. „További utánpótlás is lenne, a 2019/2020-as tanévre három tanköteles gyermek van a községben. Május végén lesz képviselő-testületi ülés, végleges döntés akkor várható” – tájékoztatott a polgármester. Zsebi József elmondta azt is, hogy két évvel ezelőtt az önkormányzat deklarálta, újraindítják a magyar osztályt, ha szülők részéről lesz érdeklődés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?