Közélet

A beiratkozások mérlege: egy magyar iskola megszűnhet, egy újraindulhat

Nem okoztak meglepetést az idei előzetes beiratkozási adatok. A tavalyi számokhoz képest enyhén csökkent ugyan a magyar iskolába beíratott elsősök száma, összességében azonban stabilnak tűnik. Egy községben újra indulhat a magyar nyelvű oktatás, egyben viszont megszűnhet.
Ibos Emese

2018. május 5. 12:07

(Fotó: Matej Kalina/Plus Jeden Deň)

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) alapján idén mintegy ötvennel kevesebb gyermeket írattak be a szülők a magyar iskolákba, mint tavaly. Áprilisban 3451 leendő kiselsős szülei döntöttek a magyar alapiskola mellett. Ugyanakkor már most számolni kell további 266 kicsivel, akik jelenleg az előkészítő, vagyis a nulladik osztályba járnak.

Ha járási bontásban vizsgáljuk meg az adatokat, akkor a legnagyobb számbéli ugrást a Kassai járásban figyelhetjük meg, itt tavaly 129 kisdiákot írattak be az első osztályba, idén viszont 170-et. Ellenben a Nagyrőcei járásban 27 diákkal kevesebb lehet az elsősök száma. A feltételes mód a korábbi évek tapasztalata alapján nagyon is indokolt. Sok szülő ugyanis nem tudatosítja, hogy minden olyan gyereket be kell íratni az iskolába, aki augusztusig betölti a hatodik életévét.

Elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű családoknál gyakori, hogy a hivatalos beiratkozási terminus után jelentik be a gyermeket. Ma már bevett gyakorlat, hogy az iskolák és az önkormányzatok közösen kutatják fel a hatéves gyermekeket, hogy senki ne maradjon ki az iskolából.
 

Más járásokban is ingadozik a beíratott elsősök száma, ugyanakkor a korábbi adatokhoz képest vagy minimális, vagy tekintettel a járások nagyságára nem kirívó a különbség.

Az SZMPSZ tájékoztatása alapján a 2016/2017-es tanévben még 256 magyar alapiskola működött Szlovákiában. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 magyar iskolában nyitották meg. A szövetség információi szerint előreláthatólag szeptemberben sem fog változni a magyar alapiskolák száma, egy megszűnhet, de egy újraindulhat. „Adataink szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az alapiskola felfüggeszti oktatói-nevelői tevékenységét, míg a nyitrai járásbeli Zsérén az önkormányzat a szülők igényeit szem előtt tartva kész revitalizálni a magyar iskolát” – tájékoztatott a pedagógusszövetség. Szentmihályfán idén egyetlen elsőst sem írattak be, tavaly szeptemberben két elsőssel indult a tanév. Egy évvel korábban azonban szintén nem volt elsős az iskolában.

Zsérén idén két kiselsőssel számolhatnak, ugyanakkor a helyi iskolában 2015-től nem nyílt magyar osztály. Jelenleg óvoda és alsó tagozatos szlovák iskola működik a községben. Zsebi József polgármester lapunknak megerősítette, hogy az ősszel induló tanévre valóban két elsőst írattak be a szülők. „További utánpótlás is lenne, a 2019/2020-as tanévre három tanköteles gyermek van a községben. Május végén lesz képviselő-testületi ülés, végleges döntés akkor várható” – tájékoztatott a polgármester. Zsebi József elmondta azt is, hogy két évvel ezelőtt az önkormányzat deklarálta, újraindítják a magyar osztályt, ha szülők részéről lesz érdeklődés.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?