Közélet

A 150 eurós támogatás ellenére sem síelnek a szegény diákok

Pozsony/Tornalja | Az oktatási minisztérium 13 millió eurónyi állami támogatást osztott szét az iskolák között. A pénzt a sítanfolyamokra fordíthatják. Ennek ellenére még számos iskolában csak a magas jövedelmű családokból érkező gyerekek vesznek részt a kurzusokon.
Ibos Emese

2019. április 15. 07:00

- Ján Krošlák felvétele

A Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter vezette tárca 13 millió eurót küldött szét az alap- és középiskoláknak. Az összeget az alapiskolák felső tagozatos, illetve a középiskolás diákok sítanfolyamára fordíthatják. Összesen mintegy 87 ezer diák fejenként 150 eurós támogatásban részesül, melyet az utazási költségek mellett szállásra, étkeztetésre, a síbérlet megvásárolására, valamint a felszerelés bérlésére fordíthatják. Az állam minden diák kurzusához csak egyszer járul hozzá. (Egyszer az alapiskolában és egyszer a középiskolában). A tárca számol azzal is, hogy a támogatás ellenére sem vesz részt a kurzuson minden diák. A fel nem használt összeget az iskoláknak vissza kell küldeniük, a minisztérium becslése szerint idén mintegy 20 ezer diák támogatását kapják vissza, vagyis ennyivel kevesebb diák vehet, vehetett részt a kurzuson.

2016 és 2018 között 270 000 diák vett részt sítanfolyamon a támogatásnak köszönhetően. Az állam összesen 1 350 000 napra fizette ki a szállást. Ez nagy lökést adott az idegenforgalomnak – érvel a minisztérium. Lubyová korábban bejelentette, a támogatást az úszótanfolyamra is kibővítenék. Az eredeti elképzelés, hogy a kevésbé tehetős családokból is síelni menjenek, egyelőre nem valósult meg.

Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatója lapunknak megerősítette, hogy diákjai idén két turnusban vettek részt a sítanfolyamon. „Diákjaink harmada élt ezzel a lehetősséggel, tavaly a jogosultak fele. Ez mindig attól függ, milyen az adott évben a jogosult osztályok összetétele. Számos diákunk olyan mélyszegénységben él, hogy szüleiknek a támogatás ellenére sem telik az egyhetes kurzusra. Sokaknak gond megvenni a higiéniai eszközöket, az utazótáskát és egy hétre való tiszta ruhájuk sincs” – magyarázza az igazgató. Hozzátette azt is, hogy a támogatás nélkül még kevesebb diák vehetne részt a sítanfolyamon. Nagy Katalin megjegyezte viszont azt is, hogy komoly adminisztrációs munkával jár a kurzusok szervezése. „A szülői belegyezés és az orvosi igazolás mellett számos egyéb dokumentumot kell vezetniük. A legproblémásabb az egészségügyi szakember »biztosítása«. Nagy segítség lenne, ha az ilyen szakembereket az adott síközpont biztosítaná” – zárta Nagy Katalin igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kórházreform bezárásokkal

Kamion ütközött autóval Jabláncon, mentőhelikoptert is riasztottak

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Holtan találtak egy 77 éves nyugdíjast a Lőcsei járásban, lőtt sebek voltak rajta

Szélviharra figyelmeztet az SHMÚ nyugaton és a Tátrában

Képernyőn a Barcelona és a Tottenham

Legfrissebb galériák
Olvasta már?