Közélet

643 óvoda, 664 alapiskola és 162 középfokú oktatási intézmény nyitott ki hétfőtől

Pozsony | Az oktatási miniszter szerint jól sikerült a világjárvány miatt bezárt iskolák és óvodák újranyitása. Azzal nem számol, hogy az országban minden diáknak ismételnie kelljen az évfolyamot.
Czímer Gábor

2021. február 9. 19:11

Összesen 112 ezer tanuló térhetett vissza a tanintézményekbe ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Összesen 112 ezer tanuló térhetett vissza a tanintézményekbe (Somogyi Tibor felvétele)

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint jól sikerült az oktatási intézmények nyitása. Szerinte az is helyes, hogy az egyes régiókban különböző a nyitás mértéke. „Hozzá kell szoknunk, hogy az iskolanyitásról az ottani járványhelyzet alapján az egyes régiók döntenek” – mondta a miniszter a Markíza kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában. Hozzátette, szerinte jövő héttől már gördülékenyebb lesz az intézmények megnyitása.
Keddig az iskolák és óvodák 21 százalékát nyitották meg, amely egyben azt is jelenti, hogy 112 ezer tanuló térhetett vissza az intézményekbe. Összesen 643 óvoda, 664 alapiskola és 162 középfokú oktatási intézmény nyitott ki.

A Covid-automata módosítása értelmében elvben az egész országban kinyithatnának az óvodák és az iskolák. 10 éves korig a legkisebbek teszt nélkül járhatnak az intézménybe, a tanároknak, a gyermeket iskolába hordó szülőnek és az idősebb tanulóknak azonban már negatív tesztre is szükségük van. A kormány ugyanakkor elvben a regionális közegészségügyi hivatalokra bízza, hogy engedélyezik-e az oktatási intézmények kinyitását. Ezek azonban a döntést és az azzal járó felelősséget sok esetben továbbhárítják az intézmény fenntartójára, amely az alapiskolák esetében legtöbbször az önkormányzat. Így történt ez a Dunaszerdahelyi járásban is. „A járványügyi helyzet kiértékelését követően arra az álláspontra jutottunk, hogy az iskolák és óvodák megnyitása a járáson belül az amúgy is súlyos járványügyi helyzet romlásához vezetne” – idézi Somorja önkormányzata a hivatal állásfoglalását.

A vitaműsorban a miniszter arról is beszélt, hogy 2-3 hét múlva megérkezhetnek az országba azok a tesztek, amelyekhez csak az orr elülső részéből kell mintát venni. Gröhling szerint ezeket a 10 évesnél fiatalabb tanulók esetében is használni lehet. Arról is beszélt, hogy az alapiskolák felső tagozatán a gargalizálós teszteket is használhatnak, amelyeknek a beszerzését mihamarabb el szeretné indítani. A tárcavezető elmondta, az alapiskolai és óvodapedagógusok oltása már ezen a héten elkezdődhet. Az AstraZenecától érkező első vakcinaszállítmányt teljes mértékben a pedagógusok beoltására használnák fel. Összesen 30–40 ezer személyről van szó, és azt Gröhling sem tudta megmondani, hogy sikerül-e a teljes állományt az első hullámban beoltani. Az 55 évnél idősebb pedagógusok azonban a Pfizer vagy Moderna vakcináját kapnák.

A miniszter megismételte, kizártnak tartja, hogy a világjárvány miatt az ország összes tanulójának évet kelljen ismételnie. „Személyzeti és kapacitási okokból is kizárt, hogy 50 ezer diák megismételje az évfolyamot” – mondta. Hozzátette még, hogy a tárca február végéig dönt arról, vajon törli-e az írásbeli érettségi szövegalkotás részét. Korábban már bejelentették, az érettségi vizsga tesztrészét nem tartják meg, a szóbelit pedig egyelőre nem tervezik eltörölni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

čaputová vlhová

Megszüntette az államfővel szemben indított eljárást a parlamenti bizottság

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

határátkelőhely

Intenzív rendőri ellenőrzés lesz szerdán a Dunacsún–Rajka határátkelőnél

U. S. Steel

Sztrájkkészültség a kassai acélműben

Alvaro Morata

De hol vannak a spanyol mezek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.