43,53 millió euró gyógyszerreklámra

Pozsony |

<p>Közigazgatási eljárást indít az egészségügyi minisztérium 74 gyógyszercég ellen, nem tettek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek. A cégeknek január 31-ig kellett volna eljuttatniuk a minisztériumba a marketing- és reklámkiadásaikra vonatkozó adatokat.</p>

„A 198 gyógyszercég közül 158 vallotta be a marketing-, reklám- és nem pénzbeli teljesítéssel kapcsolatos költségeit” – áll az egészségügyi minisztérium által kiadott rövidhírben. A leadott jelentések szerint 158 cég 2012-ben összesen 43,53 millió eurót költött marketingre és reklámra. A teljes lista megtalálható az egészségügyi tárca honlapján. A legnagyobb összeget a TEVA Pharmaceuticals Slovakia vallotta be, amely 2012-ben 6,36 millió eurót költött termékei reklámjára és a cég marketingjére.

A marketingköltséget be nem valló cégeket akár 25 ezer euróra is bírságolhatja a minisztérium, azokat azonban nem ellenőrzik, amelyek eleget tettek a bevallási kötelezettségnek. „A törvény értelmében ők eleget tettek kötelezettségüknek, a könyvelésükbe a minisztérium nem tekinthet be” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A tárca szerint a törvénynek vannak hibái. „Látunk lehetőséget a javításra, de egyelőre még részletekkel nem szolgálhatunk” – tette hozzá Čižmáriková. 2011-ben többet költöttekJelentős eltérés mutatkozik a 2011-es és a 2012-es költségek között, legalábbis arányait tekintve. Mivel a törvény vonatkozó része csak 2011 decemberében lépett életbe, a 2011-es évre vonatkozóan csak a decemberi marketingköltségek ismertek. Ezek szerint egy hónap alatt 131 cég 9,3 millió eurót költött reklámra, vagyis az egész évre kivetítve ez az összeg 111 millió eurót tenne ki. Természetesen nem biztos, hogy minden hónapban azonos a cégek marketing-költségvetése, de az idei 43,53 millió eurós költségek alacsonynak tűnnek.A Gyógyszerforgalmazók Szövetsége (ADL) szerint a szövetség tagjait felszólították, hogy tegyenek eleget a jogszabályban előírtaknak. „Szlovákiában sok olyan társaság is működik, amelyikre vonatkozik ez a törvény, de nem tagja szövetségünknek” – tájékoztatta lapunkat Igor Novák, az ADL elnöke. Képzik az orvosokatAz intézkedés célja a gyógyszeripari ágazat marketingkiadásainak átláthatóbbá tétele, az előző kormány így akarta kiszűrni azokat a marketingakciókat – például külföldi utazás –, amelyekkel a gyógyszergyártók befolyásolhatták volna az orvosok gyógyszerfelírását.A törvény egyértelműen megtiltja a gyártónak nem szakmai jellegű rendezvények finanszírozását orvosok vagy gyógyszerészek számára. Ugyanakkor megtiltja az orvosok és a gyógyszerészek számára a részvételt olyan rendezvényeken, amelyek nem a szakmai fejlődésüket szolgálják. A gyógyszergyártók és -forgalmazók szerint a marketingköltségek legnagyobb részét éppen a továbbképzésekre költik. „Ezek a rendezvények, tanfolyamok, szakmai konferenciák az egyes szakmai társaságok felügyelete alatt zajlanak, és az egészségügyi dolgozók folyamatos továbbképzését szolgálják” – állítja az ADL elnöke. A törvény ugyanis folyamatos szakmai továbbképzést ír elő az egészségügyi dolgozók számára, erre azonban semmilyen központi forrást nem biztosít.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?