Közélet

420 ezer lehet a magyarok száma

Pozsony | Az idei népszámlálásból kiderülhet, hogy a 10 évvel ezelőtti 458 ezerhez képest az országban most 410–420 ezer magyar nemzetiségű személy lehet. A felmérés asszisztált szakasza hamarosan kezdődik.
Czímer Gábor

2021. április 16. 11:00

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására. - TASR/MTI-felvétel

Az ország lakosságának 86 százaléka az interneten már kitöltötte ki a népszámlálási kérdőívet, és szinte mindenki válaszolt a nemzetiségre vonatkozó kérdések közül legalább egyre. „Már most megállapíthatjuk, hogy az adatok kimerítőek és teljesek. A lakosok sorra  megválaszolták az összes kérdést, és ezt az így szerzett adatok minősége is tükrözni fog” – mondta lapunknak Jasmína Stauder, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője. 

Az elektronikus kérdőívet úgy állították össze, hogy a kitöltés során lényegében csak úgy lehetett továbblépni a következő témakörre, ha megválaszoltuk az adott kérdéscsoportot. Egy-egy kérdéskört kihagyni csak rendkívül körülményes módon lehetett. Gyurgyík László demográfus lapunknak elmondta, az előző, 2011-es népszámlálás során az ország lakosságának valamivel több mint 7 százaléka ugyan kitöltötte az akkor még papír alapú kérdőív legnagyobb részét, de a nemzetiségre vonatkozó kérdésre nem válaszolt. A demográfus kutatása szerint – mely során figyelembe vette például az ismeretlen nemzetiségűek földrajzi eloszlását is – tíz évvel ezelőtt a nemzetiségüket nem bejelölők csoportjában közel 25 ezer magyar lehetett. A szakember úgy látja, ha figyelembe vesszük a természetes fogyást és feltesszük, hogy az eddigi 86 százalékhoz hasonlóan a népszámlálás asszisztált szakaszában is szinte mindenki bevallja a nemzetiségét, azaz gyakorlatilag nem lesznek „rejtőzködő” nemzetiségűek, akkor most közel 20 ezer ismeretlen nemzetiségű személy vallhatja magát magyarnak. „Ezzel a magyarok száma most mindenképpen 400 ezer felett lenne, 410–420 ezer közötti szám lenne reális” – mondta a demográfus. 

2011-ben pontosan 458 467 személy vallotta magát magyarnak, ami az ország lakosságának 8,5 százalékát jelentette.

Jön az asszisztált szakasz
A 2021-es népszámlálásnak ugyan az elektronikus része március 31-én lezárult, de következőkben kerül sor az ún. asszisztált szakaszra, amikor lényegében kérdezőbiztosok segítenek majd a lakosoknak az ívek kitöltésében. Az egész folyamatot legkésőbb október 31-éig kell lezárni. A felmérés asszisztált szakaszáért az önkormányzatok a felelősek, a következő, nagyjából 20 napban kell kialakítaniuk azokat a helyiségeket, ahol egy számítógépen kitölthetik az adatlapot azok, akik ezt eddig nem tették meg, de a kérdezőbiztosok képzése is most folyik.

Minden településen egy 6 hetes időszak áll majd rendelkezésre, amikor a polgárok ilyen módon tölthetik ki a kérdőívet. Az asszisztált népszámlálás kezdetét a Szlovák Statisztikai Hivatal vezetője, Alexander Ballek rendeli el, ebben igazodni fog a koronavírus járvány miatt bevezetett Covid-automatához, de az országos tiszti főorvossal és a regionális közegészségügyi hivatalokkal is egyeztet. „Arra számítunk, hogy az első városokban és falvakban május 3-án kezdhetjük az asszisztált népszámlálást” – mondta Ľudmila Ivančíková, a Szlovák Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója.

Jasmína Stauder, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője lapunknak arról is beszélt, hogy a Covid-automata első, második és harmadik fokozatában lévő járásokban indítják a felmérés ezen szakaszát. Ezen kategóriákba eső járások önkormányzatainak kötelező megkezdeniük az asszisztált népszámlálást. A hivatal arra számít, hogy május 3-a után hozzávetőlegesen két héttel már az összes járásban megindulhat a felmérés. „Ez azt jelentheti, hogy az asszisztált népszámlálást a nyári szünet kezdetéig lebonyolíthatjuk” – tette hozzá Stauder.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.