3800 magyar kiselsősnek csengettek

Országszerte közel 2250 alapiskolába és több mint 850 középiskolába csengettek be, mintegy 434 ezer diáknak kezdődött el az új tanév tegnap.Pozsony. Az oktatási minisztérium adatai alapján az alapiskolákban 433 974 tanuló, a középiskolákban pedig 229 616 diák veselkedik neki az új tanévnek.

Országszerte közel 2250 alapiskolába és több mint 850 középiskolába csengettek be, mintegy 434 ezer diáknak kezdődött el az új tanév tegnap.

Pozsony. Az oktatási minisztérium adatai alapján az alapiskolákban 433 974 tanuló, a középiskolákban pedig 229 616 diák veselkedik neki az új tanévnek. Az alapiskolák első osztályába 60 980 kiselsőst írattak be, közülük 5033 kicsinél halasztást javasoltak a szakemberek, a nulladik évfolyamba 3259 gyermek került. A középiskolák elsőseit illetően a kilencedikesek tavalyi létszámából indultak ki, számuk ősszel 41 904 volt. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) adatai alapján a magyar tanítási nyelvű alapiskolákba 3652 gyermeket írattak be februárban. „A statisztikai adatok alapján idén százzal több kiselsős van a magyar osztályokban, mint tavaly” – mondta Jókai Tibor az SZMPSZ elnöke. Az elsősök számáról csak szeptember 15. után lesznek végleges adatok, kb. 3800-an lehetnek. Jókai Tibor tapasztalata alapján a végleges létszám mindig magasabb a tavaszi adatokhoz képest. Míg tavaly 261, addig idén 260 magyar alapiskolába csengettek be. A bényi önkormányzat megszüntette a helyi alapiskolát, a taksonyi alapiskolának pedig felfüggesztették a működését, viszont Szepsiben megnyílt a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont. A magyar alapiskolák alsó tagozatain 14 300, a felső tagozaton pedig 15 500, azaz összesen közel 30 ezer tanuló kezdi el az új tanévet. A 27 magyar gimnáziumban hozzávetőlegesen 3600–3700 diák, a szakközépiskolákban pedig közel 7500 diák ül be az iskolapadba. (ie, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?