Közélet

2022-től fizetünk a PET-palackért

Pozsony | Tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a környezetvédelmi minisztérium a PETpalackok és alumíniumdobozok betétjéről szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében 2022-től indul be Szlovákiában a betétdíjas rendszer, a PET-üvegek betétdíja 12, a dobozoké 10 cent lesz.
Demecs Péter

2019. január 18. 14:00

Az országban forgalomba helyezett PET-palackok csupán 60 százalékát szeparáljuk - TASR/AP-felvétel

A környezetvédelmi tárca tervezete heves vitát váltott ki, főleg a gyártók és a hulladékfeldolgozók tiltakoztak. Míg az előző csoport azt állította, a betétdíjas rendszer jelentősen megemelheti az adott termékek árát, addig az utóbbi azt nehezményezte, hogy mindez tönkreteszi a szelektált hulladékgyűjtés rendszerét, mivel úgymond kiemeli onnan a leggyakrabban szelektált hulladékokat. A minisztérium szerint viszont a kritikusok egyike sem támasztotta alá véleményét érdemi ellenjavaslattal vagy negatív következményekre rámutató pénzügyi elemzéssel, így a törvénytervezetbe nem dolgozták be javaslataikat.

A tárca szerint a betétdíjas rendszert elsősorban azért kell bevezetni, mert jelenleg a forgalomba helyezett PET-palackok csupán 60 százaléka kerül vissza a szeparált hulladékkal. A jogszabály bevezetése után ez az arány a tárca becslése szerint elérheti a 90 százalékot. A jogszabály ugyan 2020 januárjától lép hatályba, ám a rendszer reális bevezetésének dátuma 2022. január 1-je. Ennyi időt kapnak az üzletek és a gyártók a betétdíjas rendszer gyakorlati bevezetésére.

A törvénytervezet szerint minden egyes üzlet köteles lesz betétdíjat kérni a PET-palackokért és alumíniumdobozokért, ám nem minden üzlet lesz köteles visszaváltani ezeket. A visszaváltás csak a 30 négyzetméternél nagyobb alapterületű kiskereskedelmi egységek számára lesz kötelező. Az egyszeri használatra alkalmas műanyag palackok és alumíniumdobozok többségét speciális automatákban lehet majd visszaváltani, a kisebb üzletekben kézből kézbe visszaváltásra is lesz lehetőség.

A tárca szerint a gyártók azon állítása sem állja meg a helyét, mely szerint a betétdíjas rendszer megemeli majd a termékek, üdítők vagy sörök árát, ugyanis a rendszer üzemeltetése nem olyan költséges, hogy a drágítás indokolt lenne.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Trnava–DAC derbi a tévében

Le kell bontani a szeredi hidat

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?