2022-től emelkednek a nyugdíjak, de nem mindenki örülhet

JDS

A valorizációnak köszönhetően 2022 januárjától nemcsak a nyugdíjak, hanem a rokkantsági, özvegyi vagy árvasági járadékok is emelkednek, csakhogy van egy kis bökkenő…

A nyugdíjakat az állam minden évben az inflációhoz, vagyis a boltok emelkedő áraihoz igazítja. A Statisztikai Hivatal szerint a nyugdíjasok által legtöbbször vásárolt termékek ára 1,3 százalékkal növekedett, ezért egy 600 eurós nyugdíjnál 7,80 eurós pluszra számíthatunk.

Az előző években az állam minimális valorizációs összeget is biztosított azoknak a nyugalmazott személyeknek, akik csekély emelésben részesülnének, ez tavaly 9,40 euró volt. Csakhogy 2022-től ezt az összeget már nem kapják meg, ezért, akinek 400 eurós nyugdíja van, mindössze 5,20 euróban részesül. Ezzel ellentétben, ezer euró járadéknál, 13 eurós emelkedésre számíthatunk.

Valéria Pokorná a Nyugdíjasok Egyesületének szóvivője elmondta, hogy ezzel a változással sok nyugdíjas anyagi szükséghelyzetbe kerülhet. Nem tudom, hogy ez a kormány miért ilyen módon reagál, mert végül az embereket rákényszeríti, hogy valamilyen juttatásért könyörögjenek az anyagi szükséghelyzetükben. Nem lenne egyszerűbb a munkájuk után megfelelő nyugdíjat adni, hogy létezhessenek és ne kelljen kéregetniük?” - kérdezte Pokorná.

A munkaügyi minisztérium nem árulta el, hogy miért törlik el a valorizációs összeget. „2022 januárjától a nyugdíjakat kizárólag az infláció szerint valorizáljuk. A juttatások emelkedésének mértéke a fogyasztói árak növekedésétől függ, ez biztosítja a nyugdíjak fenntartható szintjét” – mondta a minisztérium szóvivője, Michaela Slivková Kirňaková.

A Szociális Biztosító mindenkinek elküldi az emelésről szóló döntést, így azt nem kell külön igényelni. A megemelt nyugdíjakat már az első januári időszakban kifizetik.

(br, pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?